Δέσποινα Μοίρου: «Ασέλγησαν επάνω μας, μας έπιαναν το στήθος, ήταν κάτι το αηδιαστικό»

«Δεν έχω ζήσει κάτι χειρότερο από αυτό»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δέσποινα Μοίρου: «Ασέλγησαν επάνω μας, μας έπιαναν το στήθος, ήταν κάτι το αηδιαστικό»

Η Δέσποινα Μοίρου παραχώρησε συνέντευξη στο Λοιπόν και στην Ρενέ Σαραντινού και αναφέρθηκε σε ένα τραγικό περιστατικό που της έτυχε κατά την διάρκεια γυρισμάτων.

-Πολλές είναι η δηλώσεις και οι καταγγελίες από πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, κατά κύριο λόγο γυναίκες, που αναφέρονται σε σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και σε λεκτική όπως και ψυχολογική βία. Έχεις αντιμετωπίσει κάτι από όλα αυτά;

Αυτό υπήρχε πάντα στον χώρο μας, όπως και σε άλλους χώρους, απλά δεν είχε εκδηλωθεί. Καλά έκανε και εκδηλώθηκε, για να μπει ένα “φρένο” σε όλο αυτό, είχε παραγίνει το κακό, ειδικά με τις γυναίκες. Πιο πολύ, στη χώρα μας, στον καλλιτεχνικό χώρο είχε συμβεί αυτό. Ξεκίνησε από την Αμερική, εδώ τώρα έγινε το “μπαμ”. Δεν έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Με μένα και τους άντρες γίνεται κάτι το εντυπωσιακό, με φοβούνται, δεν με πλησιάζουν εύκολα, ζω κι έχω ζήσει τεράστιες περιόδους μοναξιάς στη ζωή μου.

-Κάποιος θα πίστευε το αντίθετο.

Ακριβώς, με κοιτάζουν, βλέπω ότι ενδιαφέρονται και “κολλάνε”, νομίζω φοβούνται την απόρριψη, κάτι που δεν ισχύει. Επίσης, θέλω να πω ότι ήμουν τυχερή, γιατί με όλους αυτούς που δούλεψα εδώ, τον Στράτο Μαρκίδη, τον Γιάννη Μπέζο, ήταν όλοι κύριοι.

-Έχεις ακούσει ιστορίες που έχουν συμβεί σε συναδέλφους σου;

Σε όλους τους χώρους, αλλά εγώ θα ήθελα να δοθεί δικαιοσύνη και σε ανθρώπους που δεν έχουν την άνεση να βγουν σε μια εκπομπή, όπως έχουμε εμείς ηθοποιοί που έχουμε κάποια δημοσιότητα, γιατί μια κοπέλα στο σούπερ μάρκετ μπορεί να δέχεται κι εκείνη από τον εργοδότη της καταπίεση, λεκτική ή σωματική, όπως στην κατηγορία που γίνεται και θυμώνω, είναι σε ανηλίκους, αγόρια και κορίτσια, τα οποία δεν τολμούν ν’ ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν, ενώ θα έπρεπε κάποια στιγμή να το πουν.

-Έχεις υποστεί κάποιας μορφής βία κατά τα παρελθόντα έτη;

Μεγάλωσα στην επαρχία, σε μια παραμεθόριο περιοχή, το Σουφλί, όπου οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ήσυχοι, μπορώ να πω ότι η πιο ζωηρή του σχολείου ήμουν εγώ, δεν είχα εμπειρίες με σκηνές βίας. Αυτό που είχα ως τρομακτική και τραυματική εμπειρία, είναι το ξύλο που “φάγαμε” από τους μουσουλμάνους, στα γυρίσματα του σίριαλ. Αυτό θεωρώ ό,τι πιο τραγικό και βίαιο εγώ έχω ζήσει, επίσης ασέλγησαν επάνω μας, μας έπιαναν το στήθος, όπως και της γυναίκας του Βογιατζή, ήταν κάτι το αηδιαστικό, δεν έχω ζήσει κάτι χειρότερο από αυτό.

Για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε στο παρελθόν μίλησε και η Αλίκη Κατσαβού!

Δέσποινα Μοίρου για παρενόχληση

Λίγα λόγια για την Δέσποινα Μοίρου και την ζωή της

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σουφλί. Στα 13 της απέσπασε δύο βραβεία συγγραφής για ποίημα και διήγημα εναντίον της τηλεόρασης. Ειρωνεία; Πλέον, ως ηθοποιός έχει παίξει σε πολλές ταινίες στο γυαλί.

Πρόσφατα η UNESCO της έδωσε τον τίτλο της διευθύντριας Θεάτρου και International action art, ενώ τον περασμένο Μάρτιο απέσπασε βραβείο για την φιλανθρωπική της δράση, καθώς έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέρος των εσόδων της από το σταντ απ κόμεντι το δίνει σε οργανισμό για αστέγους.

Εχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες και σειρές στο HBO, Netflix, Amazon, ενώ υπήρξε και μαθήτρια σε σεμινάριο ηθοποιίας του Αλ Πατσίνο. Το 2018 απέσπασε το βραβείο καλύτερης σταντ απ κόμεντι ηθοποιού και αγαπημένης ηθοποιού κοινού το 2019.

Η Ιατρική βγήκε από τη ζωή της και γράφτηκε σε Σχολή Θεάτρου. Ο ένας ρόλος έφερε τον άλλον και το 2013 η Δέσποινα διασχίζει τον Ατλαντικό και προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη.