Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

"Λύγισε" ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - «Μου στέλνουν να πάθω καρκίνο»

«Δεν θέλω να λερώνομαι από όλα αυτά που συμβαίνουν»

News 19.02.2021 12:15
Από Ελένη Ζουγανέλη

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε μέσω Skype στην εκπομπή Πάμε Δανάη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις καταγγελίες στο χώρο της υποκριτικής για σεξουαλική παρενόχληση και βία.

Μάλιστα, ο ηθοποιός θέλησε να απαντήσει στα αρνητικά σχόλια που δέχεται τις τελευταίες μέρες λόγω καταγγελιών για φιλικό του πρόσωπο και συνεργάτη. Ο ίδιος, μίλησε για τα σε όσα γνώριζε αλλά και σε όσα δεν γνώριζε, ενώ κατά τη διάρκεια της κουβέντας "λύγισε" καθώς όπως είπε δέχεται εκείνος και η οικογένεια του κατάρες.

Να σημειώσουμε πως αντιδράσεις είχε φέρει και η ανάρτηση του Μαρκουλάκη για τα κλειστά θέατρα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εκπομπή Πάμε Δανάη ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

«Προσπαθώ να σκέφτομαι όσο πιο καθαρά γίνεται όλο αυτό που συμβαίνει με το #metoo.
Το θέατρο έχει αναστατωθεί από την όλη κατάσταση αλλά θα έρθει μια καινούρια εποχή. Στην εποχή που ελπίζω πως θα έρθει, οι άνθρωποι δεν θα φοβούνται.

Αυτό που συνέβαινε δεν γινόταν να αντιμετωπιστεί από την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε πως το θέατρο δεν είναι μόνο έτσι. Το θέατρο δυστυχώς είναι και έτσι, όμως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι υπέροχοι. Στον λόγο της τιμής μου, δεν θέλω να καλύψω κανέναν ούτε τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να πω ότι λέγονται ψέματα, δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει».

«Είναι απολύτως θεμιτή η αγωνία του κόσμου που λέει «μα καλά δεν ήξεραν»; Eγώ προσωπικά για κάποιες ιστορίες δεν έπεσα από τα σύννεφα, έπεσα όμως για κάποιες άλλες. Μου έτυχε περίπτωση μιας συμπεριφοράς κακοποιητικής -όχι σεξουαλικού χαρακτήρα- σε φιλικό μου πρόσωπο. Ζήτησα να παρέμβω, αλλά μου είπε το φιλικό μου πρόσωπο να μην το κάνω. Δε πρόκειται να αποκρύψω τίποτα.

Έχουμε δυο είδους συμπεριφορές. Έχουμε κακοποιητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν στα πλαίσια της πρόβας και έχουν να κάνουν με λεκτική και ψυχική βία. Το άλλο είδος έχει να κάνει με κακοποιητικές συμπεριφορές γενετήσιου τύπου. Το ένα κομμάτι είναι κάτι που μπορεί κανείς να το νιώσει σε μια πρόβα.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Πάμε Δανάη

Το άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με παρενοχλήσεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνεται πάντα εν κρυπτώ, Δεν τα κάνουμε παρουσία τρίτου, στο φως του ήλιου ούτε καν εν γνώσει των πιο κοντινών μας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και συνέχισε:

«Δεν έχω υπάρξει φίλος και συνεργάτης μόνο με ένα από τα πρόσωπα που καταγγέλλονται αλλά έχω υπάρξει στενός συνεργάτης και φίλος με τουλάχιστον δυο πρόσωπα από αυτά που καταγγέλλονται. Οι πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνονται εν κρυπτώ. Με κανέναν από τους ανθρώπους αυτούς δεν κάναμε παρέα μιας καθημερινότητας, αλλά και πάλι δε μπορείς να γνωρίζεις τι κάνει ο άλλος όταν γυρίζει σπίτι του».

«Γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η επίθεση στο πρόσωπό μου και δεν έχει να κάνει μόνο με τη φιλική και επαγγελματική μου σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απολύτως ψευδές, δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που θα έκανε κάτι τέτοιο όπως και κανένας από το περιβάλλον μου.

Δεν έχω εμπλακεί ποτέ ούτε εγώ ούτε κανείς από το περιβάλλον μου σε κανενός είδους συγκάλυψη. Δεν είμαι σε θέση να υπερασπιστώ κανέναν. Είναι πολύ σημαντικά πολλά από αυτά που λέγονται, μερικά μου έχουν σηκώσει την τρίχα κάγκελο.

Για κάποια είχαμε ακούσει όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπροστά μου δεν συνέβη ποτέ κάτι κακοποιητικό αν είχε συμβεί κάτι θα είχα πάρει θέση. Δεν θα είμαι ποτέ ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου», ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Η απάντηση του Μαρκουλάκη στα αρνητικά μηνύματα

«Δεν αισθάνομαι να λερώνομαι από όλα αυτά που με αφορούν που συμβαίνουν. Πρώτον γιατί γνωρίζω ποιος είμαι, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιος είμαι και δεύτερον γιατί επειδή βάλλομαι για θέσεις που έχω πολιτικού χαρακτήρα από το 2008 και μετά.

Αυτές οι θέσεις μπορεί να είναι για κάποιους απολύτως λάθος, μισητές και αντιπαθείς, παρ’ όλα αυτά τις έχω πάντα εκφράσει με ψυχραιμία και έχω εκφράσει τη θέση μου. Γι’ αυτές έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες πράγματα και έχω αντέξει. Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να του γράφουν “να πάθεις καρκίνο”», είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για καταγγελίες

«Έχω να σας πω και κάτι άλλο που με κάνει και απορώ. Όταν υποτίθεται ανοίγει μια συζήτηση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές, μια πολύ σοβαρή συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, υπερασπιζόμενος αυτή τη σπουδαία κίνηση του metoo, αντιμετωπίζει αυτή τη κίνηση κακοποιώντας με τέτοιες φράσεις ανθρώπους ανωνύμως στα κοινωνικά δίκτυα, σας ρωτάω, τι ακριβώς έχει καταλάβει αυτός ο άνθρωπος για το τι σημαίνει κακοποίηση;

Πώς μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό; Όταν την ίδια στιγμή ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί και γράφει “να πάθεις καρκίνο, σκρόφα”. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το διατυπώσω στο χειρότερο εχθρό μου και θέλω να σας εξηγήσω πως δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο για κανέναν άνθρωπο και για κανένα θέμα».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε συγκινημένος: «Και αν πρέπει να ανοίξει μια άλλη συζήτηση και είναι σοβαρή γιατί δημιουργείται κάτι πολύ παρελκυστικό αυτή τη στιγμή σε κάτι πολύ σημαντικό που συμβαίνει είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε αυτή τη χώρα με αυτόν τον βαθμό μισαλλοδοξίας.

Να μην μπορεί κανείς να αρθρώσει οτιδήποτε, να μην μπορεί να μιλήσει κανείς για το οτιδήποτε, προφανώς να μη μπορεί να βρεθεί σε θέση καταγγελλόμενου για τόσο αποτρόπαια πράγματα και η τάση των ανθρώπων να είναι να σου βγάλουν τα μάτια. Δεν είναι τρόπος αυτός για να υπερασπιστείς το κίνημα me too, λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι που πρέπει να φτάσω σε αυτό το σημείο έλλειψης ψυχραιμίας γιατί δεν είμαι ο άνθρωπος που χάνει την ψυχραιμία του.

Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, είμαστε συνάδελφοι, ένας κλάδος, είμαστε άνθρωποι που γίνονται αδέλφια όταν κάνουν παραστάσεις μαζί»

Όσα είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης όταν τον ρώτησαν πρώτη φορά για τα αρνητικά μηνύματα

Αλήθεια, έχει σημασία να ενημερωνόμαστε σωστά και να μην πιστεύουμε ό,τι ακούμε -ειδικά από τα social media. Τη σελίδα μου στο FB την έκλεισα στις 12 Ιανουαρίου, πριν καν βγει η Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει. Την έκλεισα για να κάνω καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου – το έχω κάνει ξανά στο παρελθόν. Μου μεταφέρουν κι άλλα απίστευτα ψεύδη για μένα – δε με αγγίζουν, η πραγματική ζωή δεν είναι στα social media κι εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω και τίποτε να φοβηθώ.

Ως προς αυτό που με ρωτάς, έχω σχέσεις, επαγγελματικές ή φιλικές, με τους περισσότερους από τους ανθρώπους που έχουν ακουστεί. Κάνω θέατρο 30 χρόνια, όλοι μας γνωριζόμαστε. Αλλά ειδικά για πράξεις σαν κι αυτές που καταγγέλλονται, που εκ των πραγμάτων δε γίνονται δημοσίως, μπορώ να μιλήσω με σιγουριά μόνο για τις δικές μου πράξεις.

Oύτε των συνεργατών, ούτε των φίλων μου. Οι δικές μου πράξεις είναι οι μόνες που γνωρίζω με βεβαιότητα. Δεν μπορώ λοιπόν να κατηγορήσω ή να υπερασπιστώ κανέναν.

Μπορώ μόνο να πω ότι αν ο,τιδήποτε, απ’ οποιονδήποτε, συνέβαινε μπροστά μου, θα είχα το θάρρος να το αντιμετωπίσω. Και είναι ευνόητο πως καταδικάζω κάθε ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά. Ο λόγος που εμπλέκεται το όνομά μου από κάποιους, σε μένα είναι παντακάθαρος, άσχετος απ’ το θέατρο, τις φιλίες και τις συνεργασίες μο., είπε σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα flix.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μαρκουλάκης: "Νιώθω συγκίνηση που θα πάω τη μητέρα μου να εμβολιαστεί"

Χρυσή Βαρδινογιάννη- Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Είναι full in love και δεν το κρύβουν!

Share