Απόστολος Γκλέτσος: «Οι θύτες μπροστά στο θέατρο είναι σταγόνα στον ωκεανό»

«Είμαστε 30.000 και είναι μόνο 30»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Απόστολος Γκλέτσος: «Οι θύτες μπροστά στο θέατρο είναι σταγόνα στον ωκεανό»

Ο Απόστολος Γκλέτσος μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή Πάμε Δανάη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου, τονίζοντας πως ο θεσμός του θεάτρου είναι πολύ μεγάλο μπροστά στους θύτες.

Ο αγαπημένος ηθοποιός έθιξε θέματα παιδείας και αναφέρθηκε στη δύναμη που έχουν δείξει οι άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους και να μιλήσουν ανοιχτά για τις παρενοχλήσεις που έχουν δεχθεί.

Μάλιστα, λίγο μετά από τις δηλώσεις του Απόστολου Γκλέτσου στο Πάμε Δανάη, η Παναγιώτα Βλαντή αποκάλυψε πως έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο ηθοποιό και σκηνοθέτη που παρενόχλησε την Αγγελική Λάμπρη και την Τζένη Μπότση.

Οι δηλώσεις του Απόστολου Γκλέτσου στο Πάμε Δανάη

«Γενναίο, απαραίτητο και έτσι έπρεπε να γίνει. Και όλοι εμείς που συμμετέχουμε σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο δεν το κάνουμε ούτε για να κουνήσουμε το δάχτυλο, ούτε για να το παίξουμε δικαστές και δικηγόροι. Το κάνουμε μόνο και μόνο για να συνεισφέρουμε να σταματήσει όσο περισσότερο καιρό γίνεται αυτό, γιατί να ξέρετε ότι αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται σε όλη την κοινωνία, όχι μόνο στο θέατρο.

Το θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είναι κάτω από τα φώτα. Έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ας σηκώσει όλο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του σταυρού.

Αυτοί που ασχολούμαστε με το θέατρο είμαστε πολλοί, οι θύτες λίγοι. Όλοι αυτοί που ασχολούμαστε με αυτή τη διαδικασία, που λέγεται θέατρο, είμαστε 30.000 κόσμος ίσως και περισσότεροι. Τα ονόματα των θυτών δεν είναι πάνω από 30. Είναι σταγόνα στον ωκεανό. Κανείς δεν είπε ότι είμαστε ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος, αλλά το ίδιο είναι και η κοινωνία και εμείς είμαστε καθρέπτης της κοινωνίας.

Η αρχή, η εξουσία, δείχνει τον άνθρωπο. Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την εξουσία. Και εδώ λοιπόν θα πω ότι πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση η οποία θέλει να φτιάξει αστυνομία στα πανεπιστήμια, ότι με όλα αυτά θα έπρεπε να βγει το συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερα λεφτά στην παιδεία για να φτιάξουμε πολίτες που να ξέρουν πώς να φέρονται και να δρουν», είπε αρχικά ο Απόστολος Γκλέτσος.

Απόστολος Γκλέτσος καταγγελίες θέατρο

Αναφερόμενος στη δήλωση που είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες στο Tik Talk είπε: «Αν και περίμενα να έχω αντιδράσεις μετά τη δήλωση, δεν συνέβη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει κάτι. Όταν σε μικρή ηλικία και απαίδευτη ηλικία μπορεί κάποιος να έχει πατήσει τα όρια του θύτη και να μην το έχει καταλάβει εκείνη τη στιγμή. Δεν μιλάω για βιασμούς.

Αν το έχεις παρακάνει, να μιλήσεις λίγο κάπως. Δεν μιλάω για χοντροκομμένα πράγματα. Δεν μιλάω για λεκτική βία. Μήπως στα νιάτα μου βρέθηκε ένα κορίτσι που είχε μικρό ρόλο και εγώ της πρότεινα να βγούμε… Και να δέχτηκε γιατί είμαι πρωταγωνιστής. Σκέφτηκα μήπως το έχω κάνει και εγώ».

«Οι θύτες πρέπει να ζητούν συγγνώμη, να βρουν ένα τρόπο να δείξουν ότι μετάνιωσαν»

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Απόστολος Γκλέτσος μίλησε στην εκπομπή “Σου Κου Family” αναφορικά με τις τελευταίες του δηλώσεις.

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε, ειδικότερα, για την απόφαση που πήρε να αποκαλύψει πως δύο φορές έχει φτάσει στα όρια του θύτη ενώ αμέσως μετά δεν δίστασε να ζητήσει και συγγνώμη.

Απόστολος Γκλέτσος για καταγγελίες

Αρχικά, ο Απόστολος Γκλέτσος είπε: “Δεν έχει να κάνει με ανήλικη ούτε με βιασμό ή με κάποιο άπλωμα χεριού περίεργο. Έχει να κάνει με την ευκαιρία που ειπώθηκαν τόσο πολλά. Κάποια στιγμή είχα αρχή στα χέρια μου. Μπορεί κάποια κοπέλα να βγήκε μαζί μου γιατί νόμιζε ότι εγώ μπορώ να της κάνω κάτι κακό. Αισθάνθηκα την ανάγκη να το πω και ύστερα να ζητήσω συγγνώμη, εκτός από τη λύτρωση των θυμάτων γιατί μιλάνε δημόσια.

Καλό είναι στις μέρες που ζούμε να έχουμε ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και να βοηθάμε το δημόσιο διάλογο προς μια εκτόνωση. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και θα τελειώσει όταν δεν θα υπάρχουν άνθρωποι πάνω στον πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ότι θα οικειοποιηθούμε το πρόβλημα οπότε θέλει απ΄ όλου μας να κρατάμε μια οικονομία.

Είμαι της άποψης ότι οι θύτες πρέπει να ζητούν συγγνώμη. Να βρουν ένα τρόπο να δείξουν ότι μετάνιωσαν γι’ αυτό. Το περιστατικό που λες δεν το έχω ακούσει αλλά είναι κατακριτέο και μιλάμε και για μία ανήλικη”, κατέληξε λέγοντας ο Απόστολος.