Ελένη Φιλίνη: «Πήγα για να δοκιμάσω τα ρούχα, βγαίνω και βρίσκω τον άνθρωπο ολόγυμνο»

«Βούτηξα ένα μπουκάλι ουίσκι και του είπα ότι δε θέλω να τον ξαναδώ στα μάτια μου»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ελένη Φιλίνη: «Πήγα για να δοκιμάσω τα ρούχα, βγαίνω και βρίσκω τον άνθρωπο ολόγυμνο»

Το βράδυ της Πέμπτης η Ελένη Φιλίνη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στον σάλο με τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου.

Η καταξιωμένη ηθοποιός που έχει τοποθετηθεί αρκετά πάνω στο επίμαχο αυτό θέμα είπε αρχικά: «Έχω ζήσει πολλές γενιές και ευτυχώς είχα την τύχη να συνεργαστώ και με σπουδαίους ανθρώπους γιατί αλλιώς μπορεί να τα είχα παρατήσει όταν μου συνέβησαν κάποια πράγματα. Δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό.

Εγώ ξεκίνησα από το μόντελινγκ. Το πρώτο σοκ που πέρασα ήταν όταν μια μέρα που πήγα σε βιοτεχνία για δειγματισμό και εκεί που πήγα για να δοκιμάσω τα ρούχα, βγαίνω και βρίσκω τον άνθρωπο ολόγυμνο. Ήμουν 17 χρονών. Όσο και να είσαι όμως είναι σοκ. Το πρώτο που σκέφτεσαι είναι να ουρλιάξεις. Σκέφτηκα αυτομάτως τι θα γίνει με τη γυναίκα του. Είναι τραγικό. Φαντάζεσαι τι σοκ είναι για μια γυναίκα να δει έτσι τον άντρα της. Βούτηξα ένα μπουκάλι ουίσκι και του είπα ότι δε θέλω να τον ξαναδώ στα μάτια μου και ότι θα του το φέρω στο κεφάλι. Έφυγα και δεν τον ξαναείδα. Δεν το είπα τότε πουθενά, στη μητέρα μου το είπα πολύ μετά γιατί δε θα με άφηνε να δουλέψω..».

Λίγο αργότερα, η Ελένη Φιλίνη έκανε λόγο και για ένα άλλο περιστατικό που βίωσε όταν ήταν στο δεύτερο έτος της δραματικής: «Στο δεύτερο έτος της δραματικής ψάχνανε μια ηρωίδα, με επέλεξαν, μου λέει μια μέρα ο σκηνοθέτης να πάμε να δούμε τους χώρους και όπως πάμε γυρίζει και μου λέει “εγώ κάνω κουμάντο, αν δεν έρθεις μαζί μου δε θα πάρεις τον ρόλο”, δεν πήγα να το πω τότε πουθενά. Ποιος θα με πίστευε;”. Όταν είσαι στα πρώτα σου βήματα και σου συμβούν αυτά… Αυτά που γίνονται σήμερα, εγώ σηκώνω τα χέρια. Όταν μιλούσαμε παλιότερα δεν υπήρχε καμία αντίδραση και μάλιστα βγαίνανε και μας ειρωνευόντουσαν;

Γιατί πριν; Έπρεπε να έρθει το #metoo; Και οι ίδιοι οι ηθοποιοί δεν αντιδρούσαν… Μου έχει κάνει εντύπωση που τα μισά από τα παιδιά αυτά ήταν ανήλικα. Βιαστήκανε έξι ετών και αυτό λέει παραγράφεται. Αυτό είναι φόνος είναι χειρότερο και από φόνος”.

Όσο για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη που που κατήγγειλε η Ζέτα Δούκα δήλωσε: «Όταν συνεργάστηκα εγώ μαζί του σκηνοθέτης ήταν ο Σακελλάριος, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα” ενώ αναφέρθηκε και σε έναν άλλο γνωστό ηθοποιό που έχει καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση: «Ήμασταν και συμμαθητές, είναι απίστευτο για μένα. Δε του το χα. Και εμένα με φλέρταρε σαν άνδρας αλλά ήταν κύριος. Δεν αισθάνθηκα άβολα».

Τέλος, η Ελένη Φιλίνη αναφέρθηκε και στην παρενόχληση που βίωσε από τη σύζυγο σκηνοθέτη: «Για έναν είχα ακούσει. Εγώ είμαι λίγο στον κόσμο μου. Δεν είμαι σε παρέες… Είχα ακούσει για έναν ότι είναι γυναικάς και την έπεφτε, δε μπορώ να ξέρω σε τι βαθμό. Με καλούν σπίτι του με τη γυναίκα του, καθόμασταν, μιλάμε, κάποια στιγμή πλησιάζει, πλησιάζει η σύζυγος και έρχεται και μου κολλάει. Η σύζυγος, αυτός δεν έκανε τίποτα. Άρχισε να με χαϊδεύει να μου λέει πόσο ωραία είμαι…. Έφυγα όπως, όπως και δεν ξανασήκωσε τηλέφωνο».

 Ελένη Φιλίνη για παρενοχλήσεις

Ελένη Φιλίνη: «Εγώ μίλησα γι’ αυτά το 2000. Δεν ασχολήθηκε κανείς, ειρωνεύονταν»

Η Ελένη Φιλίνη μίλησε στην εκπομπή T-Live το μεσημέρι της Δευτέρας και ξέσπασε όσον αφορά τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών ενώ νωρίτερα το πρωί έγινε μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη.

«Είχα μιλήσει για περιστατικά, για δουλειές που έχασα, για ευκαιρίες… Δεν το έβαλα, όμως, κάτω, μπορεί να μην πήγα εκεί, πήγα παρακάτω… Μου έχει τύχε να τα μαζέψω και να φύγω σε τζενεράλε θεατρικής παράστασης επειδή μου έκοψαν το κείμενό μου. Ήμουν ήδη ηθοποιός 10 χρόνια. Σηκώθηκα και έφυγα.

Μου είχε πει ο υπεύθυνος ταινιών, πως αν δεν πάω μαζί του, δε θα πάρω τον ρόλο. Που γι’ αυτόν τον ρόλο με είχε επιλέξει ακόμα και η μητέρα της ηρωίδας που θα έκανα. Εν ψυχρώ. Δεν πήρα τον ρόλο. Εγώ μίλησα γι’ αυτά το 2000. Δεν ασχολήθηκε κανείς και, μάλιστα, είχαν βγει την επόμενη ημέρα κάποιοι και ειρωνεύονταν τα όσα είχα πει για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Δεν είναι μόνο η σεξουαλική παρενόχληση. Έχω κλείσει δουλειά, σίριαλ, κανάλι, με πήρε ο σκηνοθέτης, μίλησα με την παραγωγή, τα βρήκαμε στα οικονομικά, τα κάναμε όλα, έχω πάρει τα κείμενα και ξεκινάμε γυρίσματα. Και παίρνω τηλέφωνο γιατί δεν με ειδοποίησαν για το που θα γίνει το γύρισμα και μου λένε από την παραγωγή ότι το κανάλι επέλεξε κάποια άλλη γι’ αυτόν τον ρόλο. Τι είναι όλα αυτά; Που είναι η αξιοκρατία που έχουμε; Όλα αυτά είναι θέμα εξουσίας» εξομολογήθηκε η Ελένη Φιλίνη.

ελένη φιλίνη πατρενόχληση