Γιάννης Στάνκογλου: «Σε πολλές από τις περιπτώσεις “έπεσα από τα σύννεφα” με πράγματα τα οποία άκουσα»

Μίλησε για τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Γιάννης Στάνκογλου: «Σε πολλές από τις περιπτώσεις “έπεσα από τα σύννεφα” με πράγματα τα οποία άκουσα»

Ο Γιάννης Στάνκογλου μίλησε στο Λοιπόν για τις καταγγελίες στο χώρο του θεάματος και αποκάλυψε ποιο θα είναι το μέλλον των θεάτρων.

Ποιο είναι το σχόλιό σου για τις τρέχουσες καταγγελίες, που τελευταία έχουν πάρει μορφή τσουνάμι στα καλλιτεχνικά δρώμενα;

Είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακραία κι ανατριχιαστική η κατάσταση. Σε πολλές από τις περιπτώσεις “έπεσα από τα σύννεφα” με πράγματα τα οποία άκουσα. Είμαι από αυτούς που έχω δηλώσει τη στάση και τη θέση μου, πρέπει να γίνει ένα πολύ γερό ξεσκαρτάρισμα, να βγουν πράγματα στο φως. Νιώθω και ξέρω, εν μέσω κορωνοϊού, αλλά και πριν, ότι είναι ένα τέλος εποχής, σε πολλά πράγματα.

Δικιά μου επιθυμία και μάχη μέσα στη ζωή, είναι να στρέφω το βλέμμα μου στα παιδιά, στους νέους. Η αρχή πρέπει να γίνει και η πολιτεία πρέπει να κοιτάξει πολύ σοβαρά την παιδεία, την οποία πρέπει από τώρα να ενισχύσουμε, είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.

Αυτή τη στιγμή συζητάμε για καταγγελίες που αφορούν ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Μήπως ρίχνοντας τις ευθύνες στην πολιτεία, χάνουμε την ουσία του κοινωνικού θέματος;

Δεν ρίχνω τις ευθύνες μόνο στην πολιτεία, αλλά από εκεί και πέρα, όταν δεν βρίσκεις πρόσφορο έδαφος ή βλέπεις κάποιες αδικίες που συμβαίνουν, όπως το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο θα έπρεπε να ήταν μέσα στα σχολεία, ενώ δεν είναι και παρόλα αυτά βλέπεις να είναι το μάθημα των θρησκευτικών σε υπερβολικό βαθμό. Θα είναι μια δύσκολη εποχή, είναι σίγουρο, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πάψει το θέατρο. Ο ηθοποιός έχει ζητήσει άμεσα και την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη.

Σε καιρούς δύσκολους, το θέατρο ήταν πάντα βάλσαμο για τους ανθρώπους. Κάποια στιγμή θ’ ανοίξουν τα θέατρα και όλοι μας θα είμαστε έτοιμοι, πιο ουσιαστικοί απέναντι στην τέχνη μας, πιο καθαροί, όπως κι οι σχέσεις μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι όλα αυτά που βγάζει αυτή τη στιγμή το θέατρο, από την κακή του πλευρά, ισχύουν και σε οποιοδήποτε εργασιακό τομέα και χώρο. Θεωρώ όλο αυτό θετικό, αν η έκβαση του πράγματος καταλήξει εκεί που πρέπει.

στάνκογλου

Γιάννης Στάνκογλου: «Δεν είναι μόνο ο Λιγνάδης, να έρθει και στους άλλους χώρους η κάθαρση»

ο βράδυ της Κυριακής ο Γιάννης Στάνκογλου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Mega, Σούπερ Μπάλα Live και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, σχολιάζοντας πως αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλους τους χώρους, απλά σε αυτή τη φάση, έχει βγει μπροστά το θέατρο.

Ο αγαπημένος ηθοποιός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να παραιτηθεί από τη θέση της η Λίνα Μενδώνη, ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες τα θέατρα είναι κλειστά, για να περάσει στο θέμα που έχει απασχολήσει όσο κανένα άλλο την ελληνική κοινωνία.

«Έχουμε γίνει καθρέφτης της κοινωνίας αυτή τη στιγμή, ο χώρος του θεάτρου, αλλά όλα αυτά δεν θεωρώ ότι ισχύουν μόνο στον δικό μου χώρο. Ισχύουν σε όλους τους χώρους και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα βγουν… Το θέμα είναι να υπάρχει ένας φόβος στο πώς συμπεριφέρεσαι εσύ στον άλλον, όχι πώς σου συμπεριφέρονται…

Όλα αυτά που ακούγονται ήταν φήμες και δεν είναι μόνο ο Λιγνάδης. Έχει γίνει ένα focus στον δικό μου χώρο τώρα. Θέλω η δικαιοσύνη, η αλήθεια και κάθαρση να αρχίσει να γίνεται σιγά σιγά και αλλού και ο κόσμος να καταλάβει ότι ο ηθοποιός είναι πάρα πολύ σημαντικό λειτούργημα».