Σπύρος Μπιμπίλας: «Μου έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο ψυχολογικό βάρος»

«Η δική μου γενιά είναι η πιο σάπια του ελληνικού θεάτρου»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σπύρος Μπιμπίλας: «Μου έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο ψυχολογικό βάρος»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν και αναφέρθηκε στις καταγγελίες που συγκλόνισαν τον χώρο του θεάτρου αλλά και και συναδέλφους του που πλέον βρίσκονται στον ρόλο του καταγγελλόμενου.

Ο ηθοποιός εξήγησε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούγονται τον τελευταίο καιρό, είναι άνθρωποι της γενιάς του ενώ μίλησε και για τη μεγάλη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε αυτή την περίοδο ως πρόεδρος του ΣΕΗ.

Οι δηλώσεις του Σπύρου Μπιμπίλα για τις καταγγελίες

Με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, βρέθηκες μέσα στη δίνη του τυφώνα, λόγω των καταγγελιών που αυξάνονται και πληθύνονται μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο.

Βαρέθηκα σε μια δίνη. Μετά από αποχή από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, επειδή πήρα σύνταξη, είχα φύγει από το Σώμα του, κι είχα μείνει στο ΤΑΣΕΗ, για να βοηθάω του πληττόμενους ηθοποιούς. Μπήκα στις εκλογές με σκεπτικό να ενώσω όλους τους ηθοποιούς, ανεξαρτήτων κομμάτων, να γυρίσουν όλοι πίσω στο Σωματείο και να μπω σ’ έναν αγώνα για τους πληττόμενους ηθοποιούς, που ήταν χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς να πληρώνονται οι πρόβες τους, με πάρα πολλή εκμετάλλευση, από παντού.

Ο κορωνοϊός, βοήθησε, γι’ αυτό, καθώς όλοι οι ηθοποιοί, βρισκόμενοι σε οικονομική ανέχεια και αναδουλειά, γύρισαν πίσω για να προστατευθούν, κι έτσι το Σωματείο γέμισε από ηθοποιούς που είχαν φύγει τόσα χρόνια. Καταφέραμε για τις διαδικτυακές παραστάσεις θεάτρου, με πολλούς αγώνες και κινητοποιήσεις, να πληρώνονται με ποσοστό επί των εισπράξεων και να πετύχουμε να παίρνουν επιδόματα.

Όταν άρχισαν τα σκάνδαλα, αισθάνθηκα ότι έπεσε απρόβλεπτο βουνό επάνω μας, κι επάνω μου, που θα καταφέρω να το σηκώσω, αλλά είναι τόσο βαρύ, που έχει πειράξει την ψυχική μου διάθεση.

Οι καταγγελλόμενοι είναι άνθρωποι της γενιάς και του περιβάλλοντός μου, όπου με πολλούς από αυτούς δούλευα, ενώ οι καταγγέλλοντες είναι φίλοι μου ή νεότερα παιδιά, τα οποία ανήκουν στη πολύ βασανισμένη γενιά των φτωχών ηθοποιών, που ήταν σε ανασφάλεια όλα αυτά τα χρόνια.

Μου έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο ψυχολογικό βάρος, όπου για πρώτη φορά στη ζωή μου παίρνω χαπάκια για να κοιμηθώ, όπως και χαπάκια πίεσης, που δεν είχα ξαναπάρει ποτέ στη ζωή μου, ούτε την περίοδο που χώριζα ή πέρναγα πάρα πολύ άσχημα στα προσωπικά μου. Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ, γιατί ουδέποτε το ΣΕΗ, το είχε “χτυπήσει” τέτοια “καταιγίδα”.

Σπύρος Μπιμπίλας ΣΕΗ καταγγελίες

Ουδέποτε είχε υπάρξει στο παρελθόν ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο στην ελληνική καλλιτεχνική ιστορία.

Μπορεί και παλαιότερα, απ’ ό,τι ακούω από παλαιότερους συναδέλφους μου, ότι ανάλογα φαινόμενα υπήρχαν στον παρελθόν, αλλά και στο πολύ μακρινό παρελθόν. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ότι η δική μου γενιά, είναι η πιο σάπια του ελληνικού θεάτρου, απλά παλαιότερα τα “θάβανε”, δεν ακούγονταν ή δεν είχε ο κόσμος το θάρρος να τα καταγγείλει.

Έγινε αυτή η μεγάλη κοινωνική αλλαγή και μάλιστα έπεσε στον καιρό της απραξίας, της ανεργίας του κορονοϊού, κι ο βασανισμένος αυτός κόσμος, έβγαλε από μέσα του, όλο αυτό το “κακό σπυρί” που τον κατέτρωγε και τα είπε… Το κίνημα “metoo” που δεν μου αρέσει καθόλου η αγγλική έκδοσή του, να λέω “κι εγώ επίσης” που ξεκίνησε από την Αγγλία και την Αμερική, κατατρώγει όλο τον πλανήτη αυτή τη στιγμή, γιατί αλλάζει η κοινωνία.

Θύτες και θύματα, υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες σου. Ο κόσμος ρωτά αν υπάρχουν κι άλλα ονόματα και πολλές καταγγελίες ακόμα, που θα δουν το φως τη δημοσιότητας.

Υπάρχει εχεμύθεια και μυστικότητα στο θέμα αυτό από το Σωματείο, δεν μπορώ ν’ απαντήσω, ούτε για το πόσες καταγγελίες υπάρχουν, για ποιους, κι από ποιους.

Ό,τι βγαίνει από την τηλεόραση, δεν σημαίνει ότι είναι καταγγελίες που είναι και στο Σωματείο. Είναι άλλες στην τηλεόραση, πιθανόν να είναι και στο Σωματείο, άλλες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κι άλλες καταγγελίες παραμένουν μόνο στ’ αφτιά μας, γιατί οι άνθρωποι δεν πάνε να τις καταθέσουν, είτε σε δικηγόρους, είτε στο Σωματείο, δεν είναι τίμιοι, γιατί όταν μου λες μια φοβερή καταγγελία και δεν την καταθέτεις κάπου, για να πάρει μια νόμιμη οδό, είναι σαν να συγκαλύπτεις την αλήθεια, δεν βοηθάς το έργο της δικαιοσύνης, κι απλώς μου μεταφέρεις το βαρύ φορτίο, της ψυχής σου στη δική μου.

Οι φερόμενοι ως θύτες, είναι άνθρωποι που φαίνεται ότι έκαναν κατάχρηση εξουσίας, θεώρησαν τους εαυτούς τους μικρούς θεούς, οπότε, ό,τι κι αν έκαναν, πίστευαν μέσα τους ότι δεν είναι κακό, ενώ ήταν. Τώρα βλέπουν ότι ενώ η τηλεόραση είναι ένα Μέσο που τους θεοποίησε, αυτή τη στιγμή, είναι το ίδιο Μέσο που τους καταρρακώνει και τους κάνει να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Φαντάζομαι το δράμα τους, ενώ τους έδειχνε κι ένιωθαν χαρά, τώρα θα τρομάζουν με το γυαλί της τηλεόρασης που δείχνει το πρόσωπό τους για άλλο λόγο… Έχει γίνει ήδη, καταστράφηκαν καριέρες.

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάσουμε να μιλάμε για βιασμούς, εξευτελισμό και απειλές»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή Ευτυχείτε και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν γίνει στον χώρο του θεάτρου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί πως τα πράγματα θα φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ τόνισε πως οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο είναι πάρα πολλές, ενώ την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί και τα μέλη, ειδικά από τη μέρα που έγινε η "επίθεση" στον Σπύρο Μπιμπίλα από τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον συνήγορό του.

«Τις πρώτες μέρες δεχόμουν απίστευτες πιέσεις από παντού. Τώρα αντιμετωπίζω πιο ψύχραιμα την κατάσταση. Τα πράγματα πάνε προς τη δικαιοσύνη και επομένως εμείς πρέπει να σιωπούμε όταν μιλάει η δικαιοσύνη. Το Πειθαρχικό του ΣΕΗ συνεχίζει το έργο του και οι πόρτες του σωματείου είναι ανοιχτές για όλους.

Μετά την επίθεση που δέχθηκε το σωματείο από την υπερασπιστική γραμμή του κυρίου Λιγνάδη αυξήθηκαν πολύ τα μέλη του σωματείου. Τελευταία προσθήκη ήταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Σπύρος Μπιμπίλας ΣΕΗ καταγγελίες

Λόγω της εχεμύθειας που έχουμε, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όποιος θέλει να καταγγείλει με σοβαρότητα, μπορεί να έρθει είτε σε εμάς είτε να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.

Έρχονται διάφορες καταγγελίες στο ΣΕΗ, ανάμεσα σε αυτές και κάποιες καταγγελίες που απλώς θα συζητηθούν στο πειθαρχικό αλλά δεν είναι τόσο σοβαρές. Ούτε εγώ δεν ξέρω το περιεχόμενο των φακέλων. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι το αρμόδιο, το οποίο έχει απόλυτη εχεμύθεια», είπε αρχικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Έχω σοκαριστεί, γιατί μπορεί να γνωρίζαμε για κάποιες περίεργες συμπεριφορές ανθρώπων, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάσουμε να μιλάμε για βιασμούς, εξευτελισμό και απειλές ανθρώπων».