Ζαχαρίας Ρόχας: «Οι καταγγελίες αφορούν πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θέσεις»

«Οι νέοι ηθοποιοί δεν μιλάνε γιατί φοβούνται μην χάσουν τη δουλειά τους»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Ζαχαρίας Ρόχας: «Οι καταγγελίες αφορούν πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θέσεις»

Το πρωί του Σαββάτου, ο ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας επικοινώνησε με την εκπομπή Έλα Χαμογέλα και συζήτησε με τη Σίσσυ Χρηστίδου για τις καταγγελίες που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως στον χώρο του θεάτρου.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Νίκου Νικολάου, μετά τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και τον εμπλέκουν σε καταγγελίες.

Οι δηλώσεις του Ζαχαρία Ρόχα για τις καταγγελίες

«Το Υπουργείο ζήτησε να κατατεθεί ο φάκελος για τον κύριο Νικολάου σε αυτούς. Αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει το ΣΕΗ. Το ΣΕΗ πρέπει να παραδώσει τον φάκελο στον εισαγγελέα, όπως το έκανε και έστειλε μια ανακοίνωση στον κύριο Γιατρωμανωλάκη πως αν θέλει να προμηθευτεί τα στοιχεία αυτά, να τα ζητήσει από τον εισαγγελέα…

Επειδή μετέχω στο ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος νομίζω ότι καλά έπραξε. Θα έπρεπε ο άνθρωπος να μπει σε ένα καθεστώς αναστολής μέχρι να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποδείξει ενδεχομένως την αθωότητα του.

Υπάρχει μια καταγγελία, η οποία είναι παραγραμμένη στον χρόνο και έχει γίνει πριν από 20-25 χρόνια. Η υπόθεση έχει πάει όμως στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ.

Νίκος Νικολάου καταγγελίες

Βρισκόμαστε σε μια κορύφωση και δεν ξέρω τι θα συμβεί. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν γεγονότα που έχουν παραγραφεί. Σταμάτησαν κάποιοι από αυτούς να κακοποιούν ηθοποιούς την τελευταία δεκαετία; Δεν νομίζω. Η σκέψη μου είναι μήπως οι νεότεροι που έχουν υποστεί ή υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές δεν βγαίνουν να το πουν γιατί φοβούνται για την καριέρα τους που είναι σε εξέλιξη.

Οι καταγγελίες αφορούν πρόσωπα που έχετε ακούσει κι άλλα που δεν έχετε ακούσει και είναι σημαντικά και είναι σε σπουδαίες θέσεις. Θα ανοίξουν τα στόματα έτσι κι αλλιώς», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ο Νίκος Νικολάου

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Νίκο Νικολάου να εμπλέκεται σε υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ανακοινώνει την απομάκρυνση του ηθοποιού από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος του οποίου ήταν αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής.

«Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε την Πέμπτη 11 Μαρτίου στον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ζητώντας του να παράσχει εντός της ημέρας, εγγράφως και δημοσίως απαντήσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονταν για τον κ. Νικολάου σε δημοσίευμα της 10ης Μαρτίου, έλαβε την επιστολή που ακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Νίκος Νικολάου ΚΘΒΕ

Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευομένων φορέων του. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το Υπουργείο προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την πρώτη στιγμή.

Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του, ή να προκύψει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν μπορεί το ΚΘΒΕ να λειτουργεί στη σκιά δημοσιευμάτων κι αντεγκλήσεων.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του φορέα, για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Νικολάου, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του Υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα».