Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 | Επικοινωνία

Κατερίνα Διδασκάλου: «Έχω δεχθεί βία, δεν είναι εύκολο να το συζητήσεις με τους οικείους σου»

«Το πρόλαβα, δεν επέτρεψα να γιγαντωθούν οι συμπεριφορές βίας»

Κατερίνα Διδασκάλου: «Έχω δεχθεί βία, δεν είναι εύκολο να το συζητήσεις με τους οικείους σου»
News 18.03.2021 21:15
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Η Κατερίνα Διδασκάλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό 7 Μέρες TV, μίλησε για τις καταγγελίες που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο του θεάτρου και μεταξύ άλλων παραδέχθηκε πως και η ίδια έχει βιώσει περιστατικό βίας.

Η Κατερίνα Διδασκάλου εξήγησε πως πολλές φορές τα θύματα βίας δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν αυτό που τους συνέβη. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη δική της περίπτωση.

Οι αποκαλύψεις της Κατερίνας Διδασκάλου για τη βία που έχει δεχθεί

Για το αν έχει δεχθεί κάποια μορφή βίας:

«Βέβαια. Σε όλους μας έχει συμβεί αυτό. Θέλω να τονίσω ότι το θέατρο απλώς ρίχνει φως σε αυτή τη συνθήκη εξαιτίας της ζωντανής φύσης του. Δυστυχώς, κακοποιητικές συμπεριφορές υπάρχουν παντού, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Την τελευταία διετία, η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί στις χώρες της Ευρώπης κατά 50%. Σκεφτείτε ακόμα πως τον 21ο αιώνα, στην νομοθεσία πολλών χωρών, η άσκηση βίαιων συμπεριφορών δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα».

Για την αντίδρασή της σε συμπεριφορές βίας:

«Απομακρύνθηκα αμέσως από τον άνθρωπο που τις ασκούσε. Το πρόλαβα! Δεν επέτρεψα να γιγαντωθούν».

Κατερίνα Διδασκάλου βία

Για τον αν αποκάλυψε στους οικείους της τι είχε συμβεί:

«Κάποια πράγματα δεν είναι πολύ εύκολο να τα συζητήσεις ακόμα και με τους οικείους σου. Χρησιμοποιείται από πολλούς αυτή η αστεία καραμέλα του "γιατί τώρα"; Ακούω ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί τα θύματα "γιατί μοιράζονται σε αυτή τη συνθήκη συμπεριφορές που βίωσαν χρόνια πριν;". "Μα, γιατί τώρα αισθάνονται δυνατοί", απαντάω. Δεν είναι 20 χρονών να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και να υποκύπτουν στον εκβιασμό ότι δεν πρόκειται να δουλέψουν ποτέ.

Γιατί τώρα, αν θέλετε, μπορούν έστω να πάρουν την εκδίκησή τους και τις αηδιαστικές, σάπιες, απεχθείς συμπεριφορές που έχουν βιώσει. Όταν συμβαίνει κάτι τόσο αποκρουστικό, κακό και επαίσχυντο, δεν έχεις πάντα τη δύναμη να το αποκαλύψεις. Δεν είναι τόσο απλό.

Ο φόβος σε κρατά δέσμιο. Πολύ σωστά πράττουν τόσο οι αθλητές, όσο και οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι δικηγόροι και όλοι οι επαγγελματίες που εξομολογούνται ανοιχτά τα περιστατικά σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας που έχουν αντιμετωπίσει. Είναι παθογένεια η εκμετάλλευση από τον οποιοδήποτε της σωματικής ή επαγγελματικής του υπεροχής απέναντι στο ιερό δικαίωμα της εργασίας».

«Φιλοξενώ έναν άστεγο στο σπίτι μου. Είναι θέμα επιλογών το πως ζούμε»

Η Κατερίνα Διδασκάλου, μια από τις πιο αγαπημένες πρωταγωνίστριες των Άγριων Μελισσών, πριν από λίγο καιρό και μετά την συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό YOU, βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω και εξομολογήθηκε πράγματα που κανείς δεν γνώριζε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η συνέντευξη της Κατερίνας Διδασκάλου στο Ενώπιος Ενωπίω

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Διδασκάλου αποκάλυψε πως πήρε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει έναν άστεγο συμπολίτη μας στην οικία της. «Είναι αλήθεια πως έχω φτιάξει μια μικρή γωνίτσα σε αυτό τον άνθρωπο και μένει στο σπίτι μου. Είναι θέμα επιλογών το πως ζούμε και θέμα καλής τύχης. Όταν έχεις μεγαλώσει με έναν τέτοιο πατέρα και μια τέτοια μητέρα πιστεύω πως ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι το πρώτο που πρέπει να μαθαίνεις. Να μαθαίνουμε εμείς στις επόμενες γενιές. Είναι και θέμα αισθητικής. Θεωρώ ότι η ηθική είναι αισθητική».

«Μένω τα τελευταία 15 χρόνια στην Ακρόπολη. Είναι γεμάτη η Ακρόπολη με αστέγους, παντού. Ο λόγος δε του Φιλοπάππου είναι γεμάτος. Ζουν οι άνθρωποι μέσα στο δάσος δίπλα στον φοβερό μας πολιτισμό. Οι άνθρωποι για να φυλαχτούν από τη βροχή πηγαίνουν τα βράδια σε σπηλιές. Τέτοια ασύλληπτα πράγματα. Ο συγκεκριμένος κύριος μου είχε κάνει εντύπωση γιατί δεν τον είδα ποτέ ούτε μαστουρωμένο ούτε πιωμένο ούτε τίποτα τέτοιο. Φρόντιζε τέσσερα σκυλιά όταν τον γνώρισα και είχε πάντα κάτι να προσφέρει. Δεν ζητούσε ποτέ, δεν δεχόταν. Εκτός αν του πήγαινες φαγητό για τα σκυλιά ή για τον ίδιο. Χρήματα δεν δεχόταν ποτέ. Σιγά σιγά άρχισε να μου κάνει μερεμέτια στο σπίτι και είδα ότι είναι ένας άνθρωπος που δίδαξε πολλά και σε μένα και στα παιδιά μου. Είναι μεγάλος άνθρωπος πλέον, 75 ετών. Είναι συνεχώς χαρούμενος αυτός ο άνθρωπος» πρόσθεσε η αγαπημένη ηθοποιός.

Δε δίστασε, μέσα σε όλα, να εκφράσει με ειλικρίνεια την προσωπική της άποψη για το κύμα των καταγγελιών που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον χώρο του θεάτρου.

Ειδικότερα, η Κατερίνα Διδασκάλου σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ΑΝΤ1 πως «το θέατρο για μια ακόμη φορά παίζει τον ρόλο του φωτός. Να ρίχνει φως σε καταστάσεις που συμβαίνουν δυστυχώς παντού γύρω μας. Ιστορίες που τις ακούγαμαι εδώ και πολλά χρόνια. Βεβαίως έζησα και γω στο ξεκίνημα μου τραγικές συμπεριφορές που είναι παθολογικές κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή τέτοιο μένος για κυριαρχία και εξουσία ή όταν σου δίνεται η εξουσία να την χρησιμοποιείς με αυτό τον τρόπο, σε κάνουν υπάνθρωπο. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω πραγματικά. Μπράβο στους ανθρώπους που βγαίνουν μπροστά, τους θαυμάζω και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μου».

«Πρέπει να μιλάμε και έκαναν πάρα πολύ καλά που τα δημοσιοποίησαν οι συνάδελφοι. Πιστεύω ότι όλο αυτό το κλείσιμο της καραντίνας έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο γιατί μείναμε με τον εαυτό μας, σκεφτήκαμε, κάναμε αυτοκριτική. Γιατί υπάρχει και το θέμα του φόβου… Όταν 20, 25 χρονών αναρωτιέσαι πως θα σε πιστέψει» πρόσθεσε η δημοφιλής πρωταγωνίστρια. «Προσευχήθηκα πάρα πολύ να μην έχω ανάγκη τέτοιους ανθρώπους, πόνεσα πολύ και πολέμησα πολύ».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Αποκλειστικές φωτογραφίες της Κατερίνας Διδασκάλου - Συναντήθηκε με τον Πανταζάρα σε παγκάκι της Πλάκας για καφέ

Τι τρώει και τι όχι η Κατερίνα Διδασκάλου - Το μυστικό της "Μυρσίνης Σεβαστού" για να είναι ζουμερή

Share