Μιχάλης Ρέππας: «Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την οποιαδήποτε βία, σε κανένα εργασιακό χώρο»

«Αυτή η σχέση εξουσιαστή - εξουσιαζόμενου με ονόματα-μύθους να εκμεταλλεύονται την εξουσία τους έπρεπε να σταματήσει»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Μιχάλης Ρέππας: «Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την οποιαδήποτε βία, σε κανένα εργασιακό χώρο»

Ο Μιχάλης Ρέππας παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Gala και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στο ελληνικό Metoo που έχει κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες, ενώ τον ίδιο τον βλέπουμε πλέον στην θέση του κριτή στο YFSF.

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Ρέππα αναφορικά με τις καταγγελίες στον εργασιακό χώρο

«Καθετί που γίνεται καλώς γίνεται. Έχει μπει στο θέατρο μια καινούρια γενιά που δεν είναι τόσο φοβισμένη όσο ήταν η δική μου. Γιατί εγώ ανήκω στην Ελλάδα του χωροφύλακα, του παπά, του δασκάλου ή της δασκάλας που χτυπάει τα παιδιά, του γυμνασιάρχη που ελέγχει τη ζωή των μαθητών. Ευτυχώς, έχει τελειώσει αυτή η εποχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόμουν σεξουαλική κακοποίηση επειδή θα φοβόμουν τον γυμνασιάρχη ή τον παπά. Η αυθαιρεσία στον χώρο μας ήταν πιο ανεκτή.

Κι αυτή η σχέση εξουσιαστή - εξουσιαζόμενου που υπήρχε στο θέατρο, με ονόματα-μύθους να εκμεταλλεύονται την εξουσία τους εις βάρος νέων ηθοποιών, έπρεπε να σταματήσει. Η νέα γενιά έχει μεγαλώσει πολύ πιο δημοκρατικά, είναι παιδιά που δεν ανέχονται πια αυτή την κατάσταση. Και πολύ σωστά γίνονται όλα αυτά που γίνονται. Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την οποιαδήποτε βία, σε κανένα εργασιακό χώρο».

Ο Μιχάλης Ρέππας σπάνια έχει εισπράξει το «όχι» ως απάντηση σε πρόταση συνεργασίας. Η παράσταση «Το Δικό μας Σινεμά» στο Άλσος, το καλοκαίρι του '19 έκανε δεύτερη επιτυχία με τεράστια απήχηση μέσω live streaming. Κατάφερε μάλιστα να συγκεντρώσει όλα αυτά τα ονόματα στην παράσταση: Βανδή, Παπαδόπουλος, Κόκλας, Λέχου, Χρανιώτης, Μπεγνής.

«Δεν κάναμε καμία προσπάθεια. Ήταν όλοι πάρα πολύ πρόθυμοι και συμφώνησαν με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουν. Δόξα τω θεώ, αυτή η παράσταση ήταν ένα μεγάλο δώρο που μας έκανε η ζωή ή μάλλον βρέθηκε ένας τρελός παραγωγός που ονομάζεται Ηλίας Μαροσούλης και μας έκανε αυτό το δώρο. Όπως είχε βρεθεί και ο Νίκος Κούρκουλος που μας έκανε το άλλο τεράστιο δώρο, το «Βίρα τις Άγκυρες» στο Εθνικό, το 1997».

Και με το «Ποια Ελένη» συνέβη το ίδιο;

«Όχι. Το "Ποια Ελένη;" ήταν μια μεγάλη μεν αλλά εφικτή δε παραγωγή. Το "Βίρα τις Άγκυρες" ήταν μια τεράστια παραγωγή, πολύ δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς. Είχε 70 ηθοποιούς και 14 άτομα ορχήστρα. Κάτι που γίνεται μία φορά και δεν ξαναγίνεται». Να όμως που ξαναέγινε με το Δικό μας Σινεμά».

Μιχάλης Ρέππας για καταγγελίες

«Έχω ακούσει για μένα τόσο φρικιαστικά ψέματα»

Ο Μιχάλης Ρέππας βρέθηκε καλεσμένος στο Πρωινό και η κουβέντα έφτασε και σε όλα όσα έχουν σημειβθεί το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες κατά γνωστών ηθοποιών για παρενοχλήσεις και βία.

«Έχω ακούσει κουτσομπολιά για πάρα πολύ κόσμο. Τα λαμβάνεις λίγο υπόψιν αλλά δεν τα παίρνεις και για αλήθεια», ανέφερε αρχικά ο ταλαντούχος ηθοποιός.

Ενώ αποκάλυψε: «Έχω ακούσει και για τον ίδιο μου τον εαυτό, τόσο φρικιαστικά ψέματα που κάποιες φορές γελούσα. Έχω ακούσει να λένε για τον Θανάση κι εμένα ότι έχουμε σπίτια στην Κηφισιά με πισίνα, ενώ τα σπίτια δεν είναι στην Κηφισιά, δεν είναι τόσο πλούσια και σίγουρα δεν έχουν και πισίνες. Λέγονται τόσες πολλές βλακείες που εντάξει, το έχεις λίγο στο μυαλό σου αλλά δεν το λαμβάνεις και σοβαρά υπόψιν».