Καταγγελία από αθλήτρια της ενόργανης - «Με έπιαναν από τα μαλλιά, με γυρνούσαν και με πέταγαν στα στρώματα»

«Βίωσα και εγώ την κακοποίηση... οι κλωτσιές, οι μπουνιές, τα χαστούκια»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Καταγγελία από αθλήτρια της ενόργανης - «Με έπιαναν από τα μαλλιά, με γυρνούσαν και με πέταγαν στα στρώματα»

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Σοφία Δρέττα, αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου και σόκαρε με την καταγγελία της.

Η πρώην αθλήτρια περιγράφει πώς η αγάπη της για τον αθλητισμό μετατράπηκε στον χειρότερο εφιάλτη της, ενώ σε μια σοκαριστική εξομολόγηση προχώρησε και η Δήμητρα Καστρίτση για την κακοποίηση που υπέστη!

Η καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Δρέττα

“Ότι έχει αναφερθεί από πρώην και νυν συναθλητές μου είναι μεγάλη αλήθεια. Είναι μεγάλο το βήμα που κάνουν και για αυτό βγαίνω και εγώ να μιλήσω. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη καριέρα έκανες σε αυτόν τον χώρο. Κάποιοι δεν καταφέραμε να φτάσουμε εκεί που θέλαμε εξαιτίας πολλών καταστάσεων που βιώναμε από μέσα. Εγώ ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία την ενόργανη.

Από την ηλικία των 3.5 στα 6 μου πήγα σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο που με είχαν δει και ήθελαν να με πάρουν. Εκεί ουσιαστικά ξεκίνησαν τα μαύρα μου χρόνια. Βίωσα και εγώ την κακοποίηση. Οι κλωτσιές, οι μπουνιές, τα χαστούκια… Θυμάμαι τον προπονητή να με πιάνει από τα μαλλιά και να με σηκώνει από τα μαλλιά για να με βάλει στο δίζυγο να κάνω μια άσκηση. Μου χτυπούσε τους καρπούς και όταν έκανα κάποια άσκηση στο δίζυγο πολλές φορές έφευγα και χτύπαγα κάτω με το κεφάλι. Πολλές φορές με έπιαναν από τα μαλλιά, με γυρνούσαν δυο στροφές και με πέταγαν στα στρώματα.

Όλα αυτά γινόντουσαν όλα τα χρόνια που ήμουν εκεί. Κάθε εβδομάδα είχαμε ζύγιση. Αν παίρναμε πάνω από 100, 200, 300 γραμμάρια έπρεπε να φορέσουμε αντιανεμικές φόρμες και να τρέχουμε μέσα σε σκάμμα με σφουγγάρια. Τέσσερις ώρες που είχαμε προπόνηση έπρεπε να τρέχουμε μέσα στο σκάμμα και να κάνουμε δύναμη για να χάσουμε αυτά τα κιλά. Εγώ αυτό δε το βίωσα αλλά έβλεπα τις συναθλήτριές μου. Ήταν όμως ο μεγάλος μου φόβος.

Καταγγελία από αθλήτρια της ενόργανης

Υπήρχε πολύ έντονος φόβος για το πόσα γραμμάρια θα πάρεις, τι θα φας, πόσο θα φας. Στον σύλλογό μου, πέρα από αυτό το κομμάτι είχα και προπονητές που ήταν άξιοι και ήταν εκεί να σου συμπαρασταθούν. Επειδή όμως μπήκαμε μέσα σε αυτό σε πολύ μικρή ηλικία, το θεωρούσαμε φυσιολογικό όλο αυτό. Ήταν η χαρά μας να βρισκόμαστε στο γήπεδο.

Εγώ είμαι από τα παιδιά που μιλούσα στους γονείς μου. Τα είχα πει όλα αυτά πολλές φορές στους γονείς μου και πολλές φορές με είχαν ρωτήσει αν θέλω να σταματήσω και έλεγα όχι γιατί αγαπούσα πάρα πολύ αυτό το άθλημα. Οι γονείς μου σε διάφορα περιστατικά είχαν φωνάξει πολλές φορές την αστυνομία στον σύλλογο και είχαν κάνει μεγάλο θέμα… Θυμάμαι πολλά περιστατικά.

Ότι κι αν γινόταν οι αστυνομικοί λέγανε στους γονείς μου να μην κάνουν τίποτα. Υπήρχαν άλλα πρόσωπα που είχαν εξουσία μέσα στο χώρο και προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση. Υπήρχε ο φόβος ότι θα με διώξουν από την ομάδα και μας έλεγαν πως οτιδήποτε γινόταν στο γυμναστήριο, έπρεπε να μένει εκεί”.

Η απάντηση του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για τις καταγγελίες

«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Ενόργανη καταγγελίες

Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια».