Κυριακή, 09 Μαΐου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Γιούλικα Σκαφιδά: «Πέρασα μία περίοδο προβών που κάθε μέρα έφευγα κλαίγοντας»

«Κάθε αποκάλυψη είναι πολύ λυπηρή...»

Γιούλικα Σκαφιδά: «Πέρασα μία περίοδο προβών που κάθε μέρα έφευγα κλαίγοντας»
News 16.04.2021 21:03
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Η Γιούλικα Σκαφιδά παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Vita και στην Άννα Μαρία Δρόσου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ελληνικό #Me Too.

Η γνωστή ηθοποιός πολλές φορές έχει τοποθετηθεί για τις καταγγελίες και αυτήν την φορά εξομολογήθηκε και το πως είχε βιώσει κι η ίδια ένα διάστημα προβών.

Οι δηλώσεις της Γιούλικα Σκαφιδά

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το ελληνικό #Me Too;

Κάθε αποκάλυψη είναι πολύ λυπηρή. Χαίρομαι πολύ βέβαια που με αφορμή μια γενναία γυναίκα ο κόσμος άκουσε κι ήταν έτοιμος να ακούσει. Να μην είμαστε όμως υποκριτές και να δεχθούμε να ακούσουμε γυναίκες διαφορετικές, άσημες, από διαφορετικά backgrounds, χωρίς καχυποψία και δεύτερες σκέψεις.

Το θέατρο είναι ένας λαμπερός τόπος, οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό ειλικρινείς, βασίζονται στην αλήθεια για να υποκριθούν. Αυτά τα περιστατικά, που καλώς βγήκαν προς τα έξω, είναι η εξαίρεση. Ελπίζω την επόμενη ημέρα, που το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και οι άνθρωποι που βασανίστηκαν θα δικαιωθούν, που οι θύτες θα τιμωρηθούν και εκείνοι που σκέφτηκαν να πράξουν εσφαλμένα, δεν θα διανοηθούν να το κάνουν.

Σου έχει συμβεί κάτι ανάλογο;

Όχι κάτι τέτοιο αλλά στην δουλειά μας είναι περίεργα τα πράγματα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Είναι στην ευχέρεια του σκηνοθέτη ο τρόπος που θα δουλέψεις και δεν υπάρχει ένας. Υπάρχουν πολλές σχολές, όπως εκείνη του εξευτελισμού ή της ταπείνωσης για να βρεις την υποκριτική σου αλήθεια.

Όταν είσαι νέος ηθοποιός πιθανότατα να το δοκιμάσεις γιατί είναι μια πρόκληση και γιατί πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο και στον άνθρωπο που στον προτείνει. Με τον καιρό όμως βιώνεις διάφορες εμπειρίες, διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ως ηθοποιός.

Προσωπικά έχω περάσει από όλα αυτά και τώρα πια προτιμώ να μην βασανιστώ. Προτιμώ να βγάλω την υποκριτική μου αλήθεια με σεβασμό, ευγένεια κι αγάπη. Πέρασα μία περίοδο προβών που κάθε μέρα έφευγα κλαίγοντας. Αν και δεν συγκρίνεται με την σοβαρότητα των εξελίξεων, είναι κάτι το οποίο δεν θα επιλέξω ξανά.

Γιούλικα Σκαφιδά για καταγγελίες

«Θεωρώ τραγικό μια γυναίκα να παρενοχλείται και να ασχολούμαστε με το τι φορούσε»

Το πρωί της Τρίτης, η Γιούλικα Σκαφιδά βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στο ελληνικό metoo και στις καταγγελίες στον χώρο του θεάματος.

Η γνωστή ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην σειρά του MegaΈξαψη” δεν δίστασε να ξεσπάσει στον αέρα της εκπομπής, δείχνοντας έντονα την δυσαρέσκεια της, ενώ πριν μερικές μέρες είχε εξομολογηθεί και ένα δικό της παρόμοιο περιστατικό λεκτικής βίας.

«Βάρυνε τώρα! Με φοβερή αμηχανία παρακολούθησα όλες τις εξελίξεις και με ανάμεικτα συναισθήματα. Ανάμεικτα γιατί από τη μία νιώθεις μια ανακούφιση ότι υπάρχει μια προοπτική να γίνουν κάποιες προεργασίες και ο χώρος να γίνει ακόμα πιο φωτεινός, να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δεν είμαστε πολλοί, 100 άνθρωποι είμαστε, γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον. Με όλους αυτούς, είτε θύτες είτε θύματα, έχουμε βγει, έχουμε φάει, έχουμε γελάσει, έχουμε κλάψει… Είναι άνθρωποι πολύ κοντινοί και είναι πολύ σοκαριστικό. Δεν σου κρύβω ότι όλοι έχουμε ακούσει κάτι, αλλά κάνουμε και μια δουλειά που σε ακολουθεί μια φήμη. Και δεν μπορείς βάσει αυτής της φήμης να πας στον αστυνόμο, στον συνάδελφο και να μεταφέρεις πράγματα.

Όλοι ξέρουμε από ένα περιστατικό, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να σου αποκαλύπτεται μια… σούμα πραγμάτων. Πονάει η καρδιά μου και η ψυχή μου γιατί συνειδητοποιώ ότι έχω συναναστραφεί ανθρώπους που είχαν πόνο και κουβαλούσαν ένα βάρος στην ψυχή τους πολλά χρόνια. Και βλέπεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα με το χαμόγελο…

Και από την άλλη βλέπεις και τους ανθρώπους που κάποια στιγμή στη ζωή τους πίστεψαν ότι έχουν τον έλεγχο και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, να βιάσουν την ψυχή σου, το σώμα σου. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλύτερη μέρα και ότι όλα αυτά έγιναν για κάποιο λόγο. Ελπίζω να έρθει μια καινούργια μέρα για όλους τους ανθρώπους.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις έγινε μια μεγάλη αποκάλυψη για το πόσο συντηρητική κοινωνία ήμασταν. Ακόμα κι ένας άνθρωπος που βρέθηκε να πει γιατί η Σοφία Μπεκατώρου βγήκε να μιλήσει τώρα ή τι θυμήθηκε τώρα η Ζέτα Δούκα, ακόμα κι ένας που υπήρξε, είναι φοβερά απογοητευτικό. Είμαστε μια κοινωνία βαθιά σεξιστική και συντηρητική και η μεγάλη παγίδα είναι ότι νομίζουμε πως είμαστε μοντέρνοι και εναλλακτικοί.

Τι σε νοιάζει εσένα γιατί βγήκε τώρα η κοπέλα να μιλήσει; Ήσουν εσύ έτοιμος να ακούσεις την κοπέλα που θα μιλούσε πέντε χρόνια πριν; Είσαι έτοιμος να ακούσεις την κοπέλα που έχει έρθει από το εξωτερικό και πλένει σκάλες και θέλει να σου πει ότι στο μπαρ που δούλευε κάποιος την παρενόχλησε;

Είσαι έτοιμος να το ακούσεις; Δεν ήσουν έτοιμος να το ακούσεις. Τη Σοφία Μπεκατώρου, όμως, ήσουν έτοιμος να την ακούσεις γιατί είναι αυτή που είναι. Και εκεί δεν είχες τίποτα να πεις, ούτε τι φορούσε, ούτε αν είχες κ…ους και β…ια, συγγνώμη! Θεωρώ φοβερά τραγικό μια γυναίκα να παρενοχλείται και να ασχολούμαστε με το τι ώρα ήταν και τι φορούσε. Νιώθω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Με συγχωρείτε, αλλά άναψα τώρα!».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Survivor 4: Η νέα αιχμηρή ανάρτηση της Γιούλικας Σκαφιδά για τον Αλέξη Παππά

Γιούλικα Σκαφιδά για Survivor 4: «Δεν έσβησα το σχόλιο για τον Αλέξη γιατί είναι η άποψή μου»

Share