Κωνσταντίνος Καζάκος: «Δεν πιστεύω στον Θεό»

«Και ο θάνατος είναι φίλος των ανθρώπων»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κωνσταντίνος Καζάκος: «Δεν πιστεύω στον Θεό»

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, ο Κωνσταντίνος Καζάκος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Μεσάνυχτα και μεταξύ άλλων θέλησε να μιλήσει για τη σχέση του με τη θρησκεία ξεκαθαρίζοντας πως δεν πιστεύει στον θεό.

Ο ηθοποιός, ο οποίος σε άλλη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα μίλησε και για το τέλος του γάμου του, εξήγησε πως είναι συμφιλιωμένος με την ιδέα του θανάτου.

Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καζάκου

«Στον Θεό δεν πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας γεράκος εκεί πάνω που μας κανονίζει το μέλλον μας, συγνώμη. Έχει προχωρήσει το πράγμα. Δεν έχω ούτε κάποιο υπαρξιακό ζήτημα με την ιδέα του θανάτου.

Σαφώς και δεν θέλω να πεθάνω αλλά είναι κάτι το οποίο θα μου συμβεί. Είναι το μόνο σίγουρο που θα μου συμβεί. Το μόνο σίγουρο στη ζωή μας είναι πως κάποια στιγμή θα πεθάνουμε.

Άμα μείνω έτσι για τα επόμενα 500 χρόνια δεν έχω κανένα πρόβλημα. Άμα φτάσω 580 ετών και είμαι ένα λείψανο, δεν θα θέλω. Συγνώμη. Και ο θάνατος είναι φίλος των ανθρώπων. Ήταν φίλος των ανθρώπων και θα είναι.

Όταν έρχεται φυσικά ο θάνατος και δεν έρχεται βίαια, είναι λύτρωση. Λυτρώνεται ο άνθρωπος από όλα αυτά που τον ταλαιπωρούν όταν έχει φτάσει πια 80 και 90 ετών», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καζάκος.

«Χρησιμοποιούν το επάγγελμά μου ως βρισιά, άλλο η υποκριτική κι άλλο η υποκρισία»

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος αναφέρθηκε επίσης στους γονείς του, Τζένη Καρέζη και Κώστα Καζάκο, στα διαζύγια αλλά και στην νέα του σχέση.

«Δεν μπορεί να μην ανοίγει η εστίαση και να μην ανοίγουν τα θέατρα. Είναι χαζό. Αν έχεις σήριαλ είσαι καλυμμένος, αν όχι τελείωσες».

Αναφορικά με τις καταγγελίες δήλωσε: «Είναι τραγικό, με θλίβει βαθύτατα. Έχει απαξιωθεί ο χώρος, γυρίσαμε 100 χρόνια πίσω και βάλε. Είναι τραγικά. Δεν είναι έτσι όμως, απλά ο χώρος έχει ανθρώπους γνωστούς. Δεν ήξερα τα πράγματα έτσι όπως έχουν. Μπορεί κάποιοι να είχαν ακούσει κάτι αλλά δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Φήμες που κυκλοφορούσαν από εδώ και από εκεί αλλά λίγα πράγματα.

Με τσαντίζει αυτό που βλέπω να λένε στον άλλον ότι είναι ηθοποιός. Χρησιμοποιούν το επάγγελμά μου ως βρισιά. Άλλο η υποκριτική κι άλλο η υποκρισία. Αν δεν τα ξεχωρίζεις είσαι αγράμματος. Είναι ένας χώρος με ευαίσθητους ανθρώπους. Δεν γίνεται να είσαι καλλιτέχνης και να μην έχεις μια πετριά. Η δική μου μπορεί να είναι μια υπέρμετρη παιδικότητα που βγάζω καμιά φορά. Όλες τις δύσκολες καταστάσεις θέλω να τις περνάω με χιούμορ. Με αποσυμπιέζει πολύ».

Μίλησε επίσης και για τους γονείς του, Τζένη Καρέζη και Κώστα Καζάκο: «Την Καρέζη την ξέρει ο κόσμος, τον Καζάκο επίσης. Δεν είχαν να κρύψουν κάτι. Ήταν μεγάλος έρωτας, ήμουν τυχερό παιδάκι. Η μάνα μου ήταν τρελή για τον πατέρα μου αλλά και το αντίθετο».

«Ήταν να φύγω στο Berkley τον Φλεβάρη για να σπουδάσω μουσική και είπα ότι “δεν δίνω και σε μια δραματική μέχρι να έρθει ο καιρός να φύγω”. Προετοιμάστηκα μόνος μου, οι γονείς μου περίμεναν ότι θα γίνω μουσικός. Σίγουρα όταν προέρχεται από δύο γνωστούς ηθοποιούς στον χώρο θα έχουν από εσένα μεγαλύτερες προσδοκίες και δεν θα συγχωρήσουν λάθη και αυτό έγινε. Δεν νομίζω ότι το ταλέντο κληρονομείται. Στην Ελλάδα με κράτησε το ότι μου άρεσε και το θέατρο. Είναι βαθιά αγάπη, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω τίποτα άλλο, ή σε μια σκηνή στο θέατρο ή σε μια μουσική σκηνή θα είμαι».

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έπαιζε σε μια μπάντα με το όνομα «Αχτύπητα φιλέτα»: «Έχω γράψει για τον έρωτα αλλά και για πράγματα τα οποία με ενοχλούν. Όπως για πολιτικούς κλπ. Δεν έχω πολιτευτεί προς το παρόν, αλλά ποτέ δεν λέω ποτέ. Με έχουν προσεγγίσει αλλά δεν θέλω ακόμα. Σαφώς αριστερός είμαι αλλά δεν έχω μπλεχτεί. Δεν θα μπορούσα να είμαι δεξιός γιατί πιστεύω ότι πρέπει να στηρίζουμε τον συνάνθρωπο όχι να τον εκμεταλλευόμαστε».

Για τα δύο διαζύγια και την κόρη του, Τζένη: «Πήγαν λάθος αρκετά πράγματα. Αν ξεθωριάσει ο έρωτας, που κανονικά δεν πρέπει, δεν είναι σωστό το πράγμα. Είναι κι άλλα πράγματα που στην αρχή δεν τα βλέπεις. Όταν κυριαρχεί ο έρωτας η εικόνα που έχεις για τον άλλον είναι πιο στρογγυλεμένη.

Είναι δύσκολος ο χώρος. Θέλει γερό στομάχι. Από την άλλη κι εκείνη μέσα στο θέατρο μεγάλωσε. Είναι δύσκολο να ξεφύγεις αν τον μάθεις. Εγώ το περίμενα. Δεν την έχω δει να παίζει. Ένα μικρό κομμάτι έχω δει και μου άρεσε. Του μικρού του αρέσει και η μουσική, το τραγούδι»

Για τη σχέση του με την 23χρονη χορεύτρια, Βασιλική Μακρή είπε χαρακτηριστικά:: «Είμαι πολύ καλά. Για την προσωπική μου ζωή δεν μιλάω. Δεν αφορά και κανέναν. Ούτε θα το διατυμπανίσω, ούτε θα το κρύψω. Έχουν γράψει δεν μπορείς να φανταστείς σχόλια. Τεράστιες ανακρίβειες. Δεν με ενοχλούν καθόλου. Οι κακοήθειες δεν με αγγίζουν. Κάποιος έλεγε για τη μάνα μου ότι είναι αλκοολική. Εκεί αντέδρασα».

Μίλησε επίσης για τον θάνατο της Τζένη Καρέζη όταν εκείνος ήταν 23 ετών: «Το πρώτο δυνατό χαστούκι. Άλλαξαν πολλά και στο πώς αντιμετωπίζω τον κόσμο και εμένα. Έβαλα κάποια τείχη προστασίας. Προσπαθούσα να κρατήσω τον Κωνσταντίνο μακριά και να μην τον αφήσω να πονέσει τόσο πολύ ξανά. Εγώ τη μάνα μου πένθησα. Η Καρέζη ήταν μια μεγάλη απώλεια για όλη την Ελλάδα αλλά εγώ τη μάνα μου έβλεπα. Για τον πατέρα μου ήταν ζόρικο πολύ. Τελικά η ζωή συνεχίζεται, τώρα είναι ευτυχισμένος. Μετά την απώλειά της έγινα περισσότερο δυσπρόσιτος. Τώρα έχω ηρεμήσει».

«Μου τη βιδώνει να μου επιβάλλουν πράγματα. Είμαι νυχτοπούλι, έβγαινα στις 11 το βράδυ για περπάτημα. Στην πρώτη καραντίνα αυτό έκανα και δεν υπήρχε ψυχή. Είναι ζόρι για εμάς. Μας έχει διαλύσει, ειδικά εμάς τους καλλιτέχνες».

Για τον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου αλλά και για τον Θεό δήλωσε: «Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να κάνει αυτό που θέλει βαθιά μέσα του. Ξέρω πολλούς ομοφυλόφιλους που είναι αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι. Είναι στενοκεφαλιά, έχουμε προχωρήσει πια ως κοινωνία.

Ο θάνατος είναι το μόνο σίγουρο ότι θα συμβεί. Ο θάνατος ήταν φίλος των ανθρώπων και θα είναι. Όταν έρχεται φυσικά είναι λύτρωση».