Γιάννης Ζουγανέλης: «Σκέφτομαι κάθε μέρα τον Λευρέντη Μαχαιρίτσα»

«Ήμασταν πολύ κοντά, οικογενειακοί φίλοι»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Γιάννης Ζουγανέλης: «Σκέφτομαι κάθε μέρα τον Λευρέντη Μαχαιρίτσα»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό Λοιπόν ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεγάλη απώλεια που βίωσε πριν από μερικά χρόνια με τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έκανε πριν από λίγο καιρό και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης σε μία δική του συνέντευξη.

Τα λόγια του Γιάννη Ζουγανέλη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πείτε μας λίγα λόγια για τον δίσκο σας που κυκλοφορεί στην Αμερική.

Μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει σε 12 πολιτείες της Αμερικής. Σύντομα και στην Ελλάδα. Είναι διπλό cd ορχηστρικό. Το ένα λέγεται «Greek figures» και το άλλο «Myth-poetry». Παραγωγός είναι ο George Brown junior, από τους καλύτερους ερευνητές σύγχρονης μουσικής και εκδότης οργανικής μουσικής. Η μουσική είναι εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία.

Γιάννης Ζουγανέλης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για τον φίλο ζωής, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Πώς ήταν η σχέση σας;

Ένας γλυκός άνθρωπος. Ήμασταν πολύ κοντά, οικογενειακοί φίλοι. Τρυφερός, δεν διεκδικούσε τίποτα. Με τον Λαυρέντη, ζήσαμε πολλά πράγματα μαζί στη ζωή και στη σκηνή. Μαζί με τον Σάκη Μπουλά, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Θηβαίο και πολλούς άλλους. Πηγαίναμε στην Τήνο, ερχόταν στην Μύκονο. Αδερφικός φίλος, μεγάλη απώλεια, τον σκέφτομαι κάθε μέρα.

«Όλα αυτά τα υποκείμενα που προέβησαν σε τέτοιες πράξεις είναι θρασύδειλα»

Στο περιοδικό “Λοιπόν” και τη Μαρία Σοφιανού παραχώρησε συνέντευξη ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος απάντησε για το κίνημα metoo και ξέσπασε κατά όλων όσων έχουν ασκήσει βία κάθε είδους.

Για το κίνημα metoo και όλα αυτά που έχουν καταγγελθεί, τι πιστεύετε;

Πιστεύω πάρα πολύ στο κίνημα αυτό. Χαίρομαι για τις αποκαλύψεις που έγιναν. Έτσι θα αναγεννηθεί το θέατρο. Έπρεπε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ανθίσει ξανά. Είμαι φανατικά με το μέρος των ανθρώπων που έχουν κακοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Όλα αυτά τα υποκείμενα που προέβησαν σε τέτοιες πράξεις λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας, είναι θρασύδειλα. Αν υπάρχει ακόμα κάποιος που σκέφτεται να πράξει κάτι ανάλογο, θα το σκεφτεί πάρα πολύ. Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη νίκη.

Εσάς είχε πέσει στην αντίληψή σας κάποια τέτοια συμπεριφορά;

Δεν κάνω τον καλό, σας το λέω ειλικρινά. Στη πενηντάχρονη πορεία μου δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου το παραμικρό. Δεν έχω υποστεί ποτέ κάτι τέτοιο. Με εξαίρεση ένα φλερτ στο παρελθόν, το οποίο απέφυγα και το δέχτηκε, δεν έχω βιώσει τίποτα τέτοιο ούτε εγώ, ούτε το περιβάλλον μου. Σας διαβεβαιώ αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω με σταυρωμένα χέρια. Ακούγαμε διάφορα, δεν θα σας πω ψέματα, σε καμιά περίπτωση όμως αυτά που δημοσιοποιήθηκαν. Ούτε τα υποψιάστηκα ποτέ, τέτοια σοβαρά πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό που όλο αυτό ξεκίνησε από τους χώρους του αθλητισμού και της τέχνης και ελπίζω να συμβεί παντού.

undefined