Θρήνος για την Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Έφυγε από την ζωή ο σύζυγος της

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θρήνος για την Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Πολύ δύσκολες ώρες βιώνει η υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά καθώς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 99 ετών ο επιχειρηματίας και σύζυγος της Νίκος Πάλλης.

Ο γάμος τους κράτησε 55 χρόνια και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά και 11 εγγόνια.

Ο Νίκος Πάλλης ήταν μια εμβληματική μορφή στον εμπορικό κόσμο της Αθήνας αφού ήταν ο παλαιότερος έμπορος της οδού Ερμού.

Ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος ο Νίκος Πάλλης λάτρης της γνώσης αλλά και της μετάδοσής της μέσα από τα προϊόντα που εμπορευόταν.

Το «Πάλλης 1870» ήταν το πιο γνωστό χαρτοπωλείο της Αθήνας. Γενιές και γενιές παιδιών έχουν γράψει στα περίφημα τετράδια του «Πάλλη». Έφτιαξε μια μεγάλη και πρωτοπόρα εργοστασιακή μονάδα για την παραγωγή τετραδίων και σχολικών ειδών με τα τελειότερα μηχανήματα που είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα. Δύσκολες ώρες βιώνει και η Φιλιώ Πυργάκη, καθώς έχασε κι αυτή τον σύζυγο της!

Η ανάρτηση της Φάνης Πάλλη Πετραλιάς

Λίγα λόγια για την Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου 1943 και ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νίκο Πάλλη (1922-2021). Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και έχει ασκήσει για πολλά χρόνια το επάγγελμα. Έχει τέσσερα παιδιά: την Αλεξάνδρα, την Έλενα, τη Ντόρα και τον Ιάκωβο.

Οι ρίζες της, από την πλευρά του πατέρα της, είναι από πολιτική οικογένεια της Ηλείας με δράση από την επανάσταση του 1821 έως σήμερα. Γενέτειρα της οικογενείας Πετραλιά, με πολλούς εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η Δίβρη (Λάμπεια) Ηλείας. Ο πατέρας της Επαμεινώνδας Πετραλιάς υπήρξε διεθνής προσωπικότητα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος και ο παππούς της Θάνος Πετραλιάς διετέλεσε βουλευτής Αχαιοήλιδος. Από την πλευρά της μητέρας της κατάγεται από τη Σκόπελο.

Η Φάνη Πετραλιά εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1985 και εκλεγόταν έως και τις εκλογές του 2007. Διετέλεσε Υφυπουργός Αθλητισμού από τις 11 Απριλίου 1990 έως τις 7 Αυγούστου 1991 και αργότερα Υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τις 3 Δεκεμβρίου 1992 έως τις 12 Οκτωβρίου 1993 στην κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο διάστημα 1990-1993.

Από τις 18 Μαρτίου του 2004 ήταν Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004)με αυξημένες αρμοδιότητες για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και της αξιοποίησης των ολυμπιακών έργων. Άλλωστε η Φάνη Πετραλιά ήταν Τομεάρχης Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της.

Από τις 14 Φεβρουαρίου του 2006 έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2007 κατείχε το αξίωμα της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2007 ορκίστηκε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά την παραίτηση του υπουργού Βασίλη Μαγγίνα, θέση που κατείχε μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2009.