Eurovision 2021: «Γκρίνια» στη Γαλλία μετά την ξεκάθαρη νίκη της Ιταλίας

Αντιδράσεις για το επίμαχο πλάνο του Damiano David

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Eurovision 2021: «Γκρίνια» στη Γαλλία μετά την ξεκάθαρη νίκη της Ιταλίας

Το επίμαχο πλάνο του Damiano David φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Γάλλους, οι οποίοι είδαν τη νίκη να φεύγει μέσα από τα χέρια τους, όταν το τηλεοπτικό κοινό χάρισε απλόχερα τους πόντους τους στους Maneskin για την ξεχωριστή τους εμφάνιση στην Eurovision 2021.

O Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και ζήτησε "απόλυτη διαφάνεια" από τον διαγωνισμό αναφερόμενος στο εν λόγω βίντεο που έχει κυκλοφορήσει.

Παρόλο που ο ίδιος ο Damiano προθυμοποιήθηκε να κάνει εθελοντικά τεστ για να αποδείξει πως δεν έκανε χρήση ναρκωτικών, ο Μπον τόνισε την ανάγκη να αποδειχθεί πως η Ιταλία πήρε τη νίκη της δίκαια.

Eurovision 2021 Maneskin ναρκωτικά

«Νομίζω ότι πρέπει να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Η EBU θα λάβει μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο ίδιος. «Τεστ, εάν υπάρχει πρόβλημα, κυρώσεις. Και εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, τόσο το καλύτερο και θα αναγνωρίσουμε αυτή την όμορφη νίκη.

Προβλέπονται μέτρα κυρώσεων, έως και πιθανή ακύρωση στην περίπτωση προβλήματος. Ο τραγουδιστής πρέπει να υποβληθεί σε τεστ κατά την επιστροφή του στην Ιταλία, σήμερα ή αύριο με τα αποτελέσματα να εκδίδονται εντός 48 ωρών. Δεν θέλω να είμαι κακός παίκτης. Χαιρετίζω την Ιταλία διότι είναι σήμερα η νικήτρια», είπε χαρακτηριστικά ο Μπον.

Η αποστολή της Γαλλίας στη Eurovision κρατάει αποστάσεις

Την ώρα που ο Μπον παραπονιέται έντονα για το ενδεχόμενο να έκανε χρήση ουσιών ο Damiano David, η Ντελφίν Ερνότ, η επικεφαλής του δικτύου France Télévisions, τόνισε πως δεν υπάρχει η περίπτωση να γίνει κάποια ένταση ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του τεστ, η Γαλλία δεν έχει σε καμία περίπτωση την πρόθεση να υποβάλει ένταση. Η ψηφοφορία είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ιταλίας. Δεν έκλεψε τη νίκη της και αυτό είναι που μετράει», δήλωσε η ίδια στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Η Pravi, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση με το τραγούδι Voilà, η καλύτερη κατάταξη της Γαλλίας εδώ και 30 χρόνια, εμφανίστηκε επίσης αποστασιοποιημένη σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για τους Ιταλούς.

Eurovision 2021 Γαλλία Ιταλία

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που ψηφίστηκαν και από το κοινό και από τις επιτροπές. Μπορεί να παίρνουν ναρκωτικά…να φορούν το σλιπάκι τους ανάποδα ή ή οτιδήποτε… δεν είναι δικό μου πρόβλημα», είπε χθες βράδυ στο δίκτυο France2.