Σάκης Κεχαγιόγλου: Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η επίθεση με βιτριόλι και η δολοφονία του Τάσου Μπερδέση

"Είναι από τις στιγμές στην καριέρα μου τις έχω αποθησαυρίσει"

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σάκης Κεχαγιόγλου: Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η επίθεση με βιτριόλι και η δολοφονία του Τάσου Μπερδέση

Μετά την συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Αϊβάζης, καλεσμένος της Ελεονώρας Μελέτη στα «Μεσάνυχτα» το βράδυ της Τετάρτης 9/6 ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόλου, ο οποίος μίλησε για όλες τις πολύκροτες υποθέσεις που έχει αναλάβει στην πορεία του.

Οι δηλώσεις του Σάκη Κεχαγιόγλου για τον Τάσο Μπερδέση

Ο Σάκης Κεχαγιόλου ρωτήθηκε για την υπόθεση του Τάσου Μπερδέση. «Εκτός από πελάτης ήταν και φίλος μου κι έτσι ήταν θλιβερό το καθήκον του αποχαιρετισμού και τραγική είδηση του θανάτου του», δήλωσε και συνέχισε:

«Το τι προηγήθηκε, αν είχε προκαλέσει τον θυμό ή την οργή κάποιων δεν το γνωρίζω. Πριν από 2,5 χρόνια είχε καταθέσει ότι φοβόταν για τη ζωή του και είχε απειληθεί. Αν έχουν σύνδεση με τη δολοφονική επίθεση μένει να το δουν οι αρχές. Είχε κατηγορηθεί στην Πάτρα, ήταν φυγόποινος και έχασε την Ολυμπιάδα. Κατηγορήθηκε άδικα σύμφωνα με τη νομική μου κρίση, στο εφετείο αθωώθηκε. Ήταν πολύ αγαπητό παιδί, η ψυχή της παρέας, με πολύ θερμά αισθήματα και καλός φίλος. Είχα μήνες να του μιλήσω και η δολοφονία του ήταν κεραυνός εν αιθρία».

«Στην δίκη διορθώθηκαν τα σφάλματα της πρώτης απόφασης. Οι δικηγόροι εκθέτουν τα πραγματικά περιστατικά στους δικαστές και από εκεί και πέρα αποφασίζουν οι ίδιοι. Η καλύτερη υπεράσπιση είναι η αλήθεια, χωρίς διάθεση εντυπώσεων και στους δικαστές δεν αρέσουν αυτά».

Για τον ρόλο των δικηγόρων

«Υπερασπίζομαι ανθρώπους και όχι αδικήματα. Η λαϊκίστικη άποψη, ταύτιζε τον συνήγορο υπεράσπισης με τον εντολέα του. Είναι αφόρητος λαϊκισμός. Ο συνήγορος είναι η φωνή του κατηγορουμένου. Το θέμα της υπερασπίσεως ειδεχθών εγκλημάτων είναι αφόρητος λαϊκισμός».

Η σχέση του με τον Θεό

«Για όσους βλέπουν, διαβάζουν την αστρολογία, είμαι Τοξότης που έχει σύμβολο τον Κένταυρο. Έχω ανοιχτούς ορίζοντες και θέλω να μαθαίνω συνέχεια πράγμα. Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην πίστη, ή σε σχέσεις φιλικές ή νομικές με την εκκλησία και τους θεσμούς της, με τη δουλειά μου. Δεν βρίσκω καμία αντίφαση σε αυτό. Δεν βγάζω εγώ αποφάσεις, οι δικαστές το κάνουν. Νόμος είναι το δίκαιο του πελάτη, θα πω με χιούμορ».

«Με πολύ λίγους πελάτες μου συνδέομαι με φιλική σχέση. Θεωρώ δε ότι είναι λάθος να υπάρχει φιλική σχέση, διότι συσκοτίζεται η κρίση σου. Με τον Γιώργο Κοσκωτά γίναμε φίλοι», τόνισε και αποκάλυψε ότι κρατά επαφές και με την κοπέλα που αθωώθηκε στην Κίνα και προσλήφθηκε μετά από έναν χρόνο στην ΕΛ.ΑΣ.

«Είναι από τις στιγμές στην καριέρα μου τις έχω αποθησαυρίσει. Είμαι περήφανος που έβαλα ένα λιθαράκι στην αθώωση. Το πίστευα ότι είναι αθώα. Αυτός που απευθύνθηκε στο δικαστήριο ήταν ένας Άγγλος δικηγόρος που συνεργαστήκαμε. Είχα συμβάλει σε όλη την προετοιμασία. Ο φόβος υπήρχε πάντα και η αμφιβολία, γιατί είναι μια ζωντανή διαδικασία. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα πουν 7 τυχαίοι άνθρωποι. Ήταν μια ευτυχής στιγμή η ώρα της αθώωσης. Για την Ελλάδα θα αποτελούσε έκπληξη. Σπανίως θα υπήρχε αθωωτική απόφαση».

Για τη δράστρια της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα

«Η υπεράσπιση σε αυτή την υπόθεση εξαρτιόταν από το εάν η εντολέας ακολουθούσε την αλήθεια της δικογραφίας. Από τη στιγμή που εκείνη αποφάσισε να ομολογήσει ότι πραγματοποίησε την επίθεση και να ζητήσει συγγνώμη, τότε κι εγώ συνεχίζω να παραμένω στην υπεράσπιση και όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου, πιστεύω Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, θα προσπαθήσω να αναδείξω, με τη δική της βοήθεια και εντολή, τα στοιχεία που πιστεύω ότι πρέπει να λάβει υπόψιν το δικαστήριο. Είναι βαθιά μου η λύπη και συμπαράσταση ως απλός πολίτης στην κοπέλα που έχει έναν Γολγοθά εγχειρήσεων. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει στο καθήκον μου. Είναι διαφορετική η λύπη και η θλίψη για τον πόνο της κοπέλας, από την υποχρέωση μου να υπερασπιστώ την πελάτισσά μου».

Για τον λόγο που αποφάσισε να μην μιλήσει από την αρχή: «Η ίδια είχε επιλέξει να μη μιλήσει ενώπιον του ανακριτού πέρσι. Είπε ότι δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμη. Η ίδια επέλεξε προ διμήνου να απολογηθεί και να ομολογήσει. Η συγγνώμη της ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα γίνει δεκτή, αλλά δεν αντέδρασε».

Για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και αν οι φυλακισμένοι για βαριά εγκλήματα δεν πρέπει να παίρνουν άδεια

«Ο θεσμός των αδειών είναι επιτυχημένος. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει λειτουργήσει ευεργετικά και για τους κρατούμενους και για τις οικογένειάς τους. Επίσης έχει άμεση συνάφεια με το θέμα του σωφρονισμού. Αν μείνουμε μόνο στην τιμώρηση υπήρχε και ο νόμος του λιντσαρίσματος. Υπάρχουν τα δικαστικά συμβούλια που κρίνουν κατά περίπτωση τη χρήση της άδειας. Υπάρχει εισαγγελέας που κρίνει αν θα δοθεί η άδεια».

Για τη θανατική ποινή

«Είμαι απόλυτα αντίθετος. Καλώς καταργήθηκε στον τόπο μας και σε όλη την Ευρώπη. Είναι αμετάκλητη και όταν συμβεί και υπάρξει δικαστική πλάνη, δεν μπορεί να υπάρξει διόρθωση. Οι εποχές αλλάζουν. Η κοινωνία δείχνει τον δρόμο για το ποια παραμένουν αδικήματα και ποια πρέπει να τιμωρούνται. Για την έκτιση των ποινών μπορεί να γίνει συζήτηση. Αν ο νομοθέτης θελήσει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο εκτίσεων των ποινών, αυτό εναπόκειται στον νομοθέτη».

Γεννιέσαι ή γίνεσαι εγκληματίας; ρώτησε η Ελεονώρα Μελέτη και ο Σάκης Κεχαγιόγλου απάντησε: «Δεν θέλω να πάμε σε παλιές θεωρίες γενετικής. Επηρεάζει η οικογένεια, οι συνθήκες που βίωσε ένα παιδί μεγαλώνοντας, η κακοποίηση, η φτώχεια. Είναι το ίδιο για ένα παιδί που 6-7 χρονών έκλεψε γιατί πεινούσε και το ίδιο που κάποιος έκλεψε μια τράπεζα; Όταν έχεις έναν ενήλικο παραβάτη, ο καλός δικαστής πρέπει να εντρυφήσει και στο παρελθόν του».

Ο ποινικολόγος αρέσκεται στο να αποσύρεται στον Άγιον Όρος. «Έχω φίλους εκεί, μακάρι να μπορούσα να πήγαινα πιο τακτικά. Έχω ανθρώπους που έχουν “κοιμηθεί” και τους νιώθω δίπλα μου».

Για τη φιλία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

«Τιμώ και σέβομαι τη μνήμη του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη. Μου στάθηκε σε δύσκολες στιγμές και με τίμησε και με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του. Τα λουλούδια που έστελνα κάθε χρόνο στη γιορτή της Μαρίκας, τώρα τα πηγαίνω στον τάφο της και θα συνεχίσω».

«Είμαι άνθρωπος ευγνώμων. Όταν κάποιος σου στάθηκε σε στιγμές δύσκολες, ανάγκης ή και ανέχειας, την ευγνωμοσύνη την κρατώ για όλη μου τη ζωή. Είναι διαφορετικό να είσαι στο γραφείο σου με μια επιτυχημένη σταδιοδρομία και διαφορετικό να είναι φοιτητής, με ανάγκες, αγωνίες και να έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν», πρόσθεσε.

Είναι 30 χρόνια στη δικηγορία, 20 χρόνια λειτουργίας του δικηγορικού του γραφείου και τον Δεκέμβριο κλείνει τα 60. «Ήθελα να σπουδάσω στην Αμερική και το έκανα. Όταν επέστρεψε με συνάρπασε το Ποινικό Δίκαιο και έκανα ακριβώς αυτό το οποίο ήθελα. Αν πέτυχα το κρίνουν οι τρίτοι. Υπάρχουν συνάδελφοι πολύ καλύτεροι από μένα, με περισσότερες γνώσεις και επιτυχίες. Περάσαμε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια, η οικογένεια ήταν πολύ δεμένοι».