Πέθανε ο ηθοποιός Νεντ Μπίτι

Είχε παίξει στο «Σούπερμαν» και το «Δίκτυο»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πέθανε ο ηθοποιός Νεντ Μπίτι

Θρήνος επικρατεί με την είδηση πως έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός Νεντ Μπίτι - σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων - σε ηλικία 85 ετών. Πίσω του άφησε εκτός από μια σπουδαία καριέρα και 8 παιδιά.

Ο ηθοποιός πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κόρη του Μπλόσομ Μπίτι στο The Hollywood Reporter. Το πρακτορείο που τον εκπροσωπούσε, το Shelter Entertainment Group, επιβεβαίωσε αργότερα την είδηση σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Νεντ πέθανε από φυσικά αίτια την Κυριακή το πρωί, έχοντας γύρω του την οικογένειά του και αγαπημένα του πρόσωπα», διευκρίνισε η μάνατζερ ταλέντων του Shelter Entertainment Group Ντέμπορα Μίλερ σε ανακοίνωση την οποία επικαλέστηκε το CNN. Θρήνος επικρατεί και με τον θάνατο της ηθοποιού, Χριστίνας Βαρζοπούλου.

Νεντ Μπίτι νεκρός

Λίγα λόγια για τον ηθοποιό Νεντ Μπίτι που πέθανε

«Δουλεύω μόνο όταν θέλω», είχε δηλώσει ο Νεντ Μπίτι, μιλώντας ωστόσο όχι μόνο για μια χορταστική και κυρίως χορτασμένη καριέρα που απογειώθηκε στα 70s και έφτασε αίσίως μέχρι τα 2000s, αλλά και για μια αξιοζήλευτη διαδρομή που έκαναν μόνο λίγοι της γενιάς του - πρωταγωνίστησε σε πέντε συνολικά ταινίες υποψήφιες για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, προτάθηκε και ο ίδιος για Οσκαρ, Emmy, μέχρι και βραβείο MTV και ανάμεσα στους χαρακτήρες που ζωντάνεψε ξεχώρισε για έναν από τους πιο αξιολάτρευτους «γκρινιάρηδες γέρους» που γνώρισε το αμερικανικό σινεμά.

Στον πρώτο του ρόλο, ο Νεντ Μπίτι, γεννημένος το 1937 στο Κεντάκι και με δεκαετή προϋπηρεσία στο θέατρο, μπορεί να έπεσε θύμα της αγριότητας που κρύβει μέσα στον πυρήνα του το μυθικό φιλμ του Τζον Μπούρμαν, υπήρξε όμως απίστευτα τυχερός αφού αναγνωρίστηκε αμέσως από τη βιομηχανία ως ο τέλειος δευτεραγωνιστής που μπορούσε να μετατρέψει τις μικρές σκηνές του σε ένα ολοκληρωμένο σύμπαν συναισθημάτων.

Με άλματα από το δράμα μέχρι την κωμωδία και από το πολιτικό σινεμά μέχρι τα.. παιχνίδια, είναι δύσκολο να ξεχάσεις τον αντιπαθητικό Νεντ Μπίτι στο «Nashville» του Ρόμπερτ Ολτμαν (στο ρόλο ενός κυνικού δικηγόρου, συζύγου της Λίλι Τόμλιν), στο «Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ ως έναν από τους διεφθαρμένους ιδιοκτήτες του καναλιού (θρυλική η ατάκα του «Δεν υπάρχει Αμερική. Δεν υπάρχει Δημοκρατία») στο ρόλο που του χάρισε τη μοναδική του υποψηφιότητα για Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και φυσικά ως τη φωνή του σπαρακτικά τρομακτικού Λότσο στο «Toy Story 3»

Πέθανε Νεντ Μπίτι

Ο Νεντ Μπίτι δεν σταμάτησε εκεί. Επαιξε συνολικά σε περισσότερες από 150 ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, ανάμεσά τους στο «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου» του Αλαν Πάκουλα το 1976, ως κολλητός του Λεξ Λούθορ στο «Superman» του 1978 και στο σίκουελ του 1980, στο «The Big Easy» του 1986 στο ρόλο ενός αξιολάτρευτου αστυνομικού.

Στην τηλεόραση, ο Νεντ Μπίτι εμφανίστηκε ως guest στα «Gunsmoke», «The Rockford Files», «Hawaii 5-0», με πιο χαρακτηριστικές του εμφανίσεις αυτές στο «MASH» το 1975 και το «Homicide: Life on the Street» στις αρχές των 90s. Προτάθηκε για Emmy για το «Friendly Fire» του 1979 και για το «Last Train Home» του 1989, και τα δύο γυρισμένα για την τηλεόραση.

Από τις τελευταίες του κινηματογραφικές εμφανίσεις ξεχωρίζουν αυτές στο «The Walker» του Πολ Σρέιντερ του 2007, στο «Charlie Wilson's War» του Μάικ Νίκολς την ίδια χρονιά, δίπλα στον Τομ Χανκς, ενώ η επιστροφή του στο θέατρο το 2003 με το «Cat on a Hot Tin Roof» δίπλα στους Ασλεϊ Τζαντ και Τζέισον Πάτρικ του χάρισε ένα βραβείο Desk Drama για το ρόλο του Big Daddy.

Πηγή: flix.gr