Σοκάρει ο Ορέστης Τζιόβας: «Είχα αιμόπτυση! Μου είπε ο γιατρός πως αν καθυστερούσα...»

«Εμβολιάστηκα με το AstraZeneca»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σοκάρει ο Ορέστης Τζιόβας: «Είχα αιμόπτυση! Μου είπε ο γιατρός πως αν καθυστερούσα...»

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε ο Ορέστης Τζιόβας, μιλώντας για την δύσκολη περίοδο που πέρασε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το AstraZeneca. Σε συνέντευξή του στο Εγώ και στον Ανδρέα Θεοδώρου, σόκαρει με τα λόγια του.

Η εξομολόγηση του Ορέστη Τζιόβα για τον κορωνοϊό

Εσύ έχεις εμβολιαστεί;

Εμβολιάστηκα με το AstraZeneca και δεκαπέντε μέρες μετά νόσησα γιατί στις 50 μέρες αρχίζει να έχει ανοσία.

Νοσηλεύτηκες;

Ναι. Αν και είχα ήπια συμπτώματα, τη 6-7 ημέρα μου το γύρισε σε οξεία πνευμονία. Είχα αιμόπτυση, υψηλό πυρετό και πονούσε αρκετά το στήθος μου. Στα δύο πρώτα 24ωρα, όπως με είχε ενημερώσει ο ΕΟΔΥ, πήρα το ασθενοφόρο και πήγα εγκαίρως στο νοσοκομείο.

Ορέστης Τζιόβας αιμόπτυση λόγω κορωνοϊού

Φοβήθηκες;

Λίγο. Εμπιστεύομαι, όμως, τους γιατρούς και με καθησύχασαν. Μου είπε ο γιατρός πως αν καθυστερούσα κι άλλο, μπορεί να έμπαινα εντατική. Δεν τα φοβάμαι τα νοσοκομεία γιατί πολύ παλιά είχα νοσηλευτεί ξανά. Είχα σπάσει αγγείο στη μύτη μου και 3-4 εβδομάδες ήμουν μέσα – έξω. Αν ξέρεις, ωστόσο, και εμπιστεύεσαι τους γιατρούς είναι μια ευκαιρία ξεκούρασης. Αυτό ένιωσα και τώρα.

Βέβαια, για την δύσκολη αυτή περίοδο που πέρασε, μίλησε και στον αέρα της εκπομπής Love It, αφήνοντας του όλους με το στόμα ανοιχτό.

Τι είναι η αιμόπτυση;

Σε αυτή την περίπτωση το αίμα προέρχεται από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως από τους βρόγχους ή τις κυψελίδες.

Είναι σημαντικό να διαγνωσθεί αν το αίμα προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα, τον ρινοφάρυγγα ή το πεπτικό σύστημα (ψευδο-αιμόπτυση και αιματέμεση αντίστοιχα).

Τις περισσότερες φορές η αιμόπτυση σχετίζεται με κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Είναι συνήθως μικρής έντασης και αυτοπεριοριζόμενη. Είναι επίσης συχνή στη βρογχεκτασία και στους καπνιστές που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα.

Εκτός από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία), υπάρχουν και σοβαρές καταστάσεις που προκαλούν αιμόπτυση, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση, η πνευμονική εμβολή, το πνευμονικό οίδημα (αφρώδη, ροδόχροα πτύελα).

Η αιμόπτυση είναι πιο συχνή στους άνδρες, λιγότερο συχνή στις γυναίκες και σπάνια στα παιδιά. Μετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνει ο κίνδυνος αιμόπτυσης κακοήθους αιτιολογίας.