Εξελίξεις με την υγεία του Τάσου Χρυσικάκου

Σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Εξελίξεις με την υγεία του Τάσου Χρυσικάκου

Μετά από έξι ολόκληρες εβδομάδες στο νοσοκομείο, ο Τάκης Χρυσικάκος πήρε εξιτήριο εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα και βρίσκεται στο σπίτι του.

Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αλλά όπως είπε στην εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει" αναφέρθηκε ότι το νόσημα που τον έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει, δεν κατάφερε να δημιουργήσει τα κατάλληλα αντισώματα.

Για αυτόν τον λόγο κόλλησε κορωνοϊό με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο και να κάτσει πάνω από ένα μήνα. Μάλιστα, όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι είχε πολύ βαριά πνευμονία και χρειάστηκε να έχει μηχανήματα για να υποστηρίζεται η αναπνοή του. Στο μεταξύ όμως κόλλησε και ένα μικρόβιο που επιβάρυνε την υγεία του.

Ο ηθοποιός επεσήμανε πως οι εβδομάδες που πέρασε στο νοσοκομείο ήταν οι πιο δύσκολες της ζωής του ενώ τόνισε πως δεν κατάλαβε ποτέ από πού κόλλησε.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του:

Οι ερευνητές απαντούν σχετικά με το πόσο πιθανό είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να νοσήσουν με Covid-19

Σύμφωνα με έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε και στο New England Journal of Medicine. Άτομα που μολύνονται με τον νέο κορωνοϊό Sars-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, μικρότερη διάρκεια λοίμωξης και πολύ ηπιότερα συμπτώματα από τους μη εμβολιασμένους.

Ο Δρ Jeff Burgess ο οποίος είναι καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman επισημαίνει ότι «Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19». Συνεχίζει λέγοντας «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε σε ένα δοκιμαστικό δείγμα – θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να επηρεάσει τη δευτερογενή μετάδοση.

Πέραν της βαρύτητας της νόσου οι ερευνητές εξέτασαν και τη διάρκειά της. Η πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, είπε «Βλέπουμε ακόμα τα ίδια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, οπότε αισθανόμαστε καλά γι ‘αυτό», δήλωσε ο Δρ Burgess. «Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε προσθέσει μια σειρά μέτρων για τη σοβαρότητα της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασθέντων ατόμων σε σύγκριση με τους μη εμβολιασθέντες και καταφέραμε να μετρήσαμε το ιικό φορτίο καθώς και τη διάρκεια της λοίμωξης» σημειώνει ο Δρ. Burgess.