Πέτρος Φιλιππίδης: Ξέσπασε από τις πρώτες κιόλας ώρες στο κελί - «Γιατί μου το κάνετε αυτό; Τι έφταιξα;»

Κλάμματα και οδυρμοί

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πέτρος Φιλιππίδης: Ξέσπασε από τις πρώτες κιόλας ώρες στο κελί - «Γιατί μου το κάνετε αυτό; Τι έφταιξα;»

Στις 07.10 το πρωί της Τρίτης, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και όχι μόνο, εισήλθε ο Πέτρος Φιλιππίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ελπίδα και τον γιο του, Δημήτρη, στο κτήριο 9 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων όπου βρίσκεται το γραφείο της 15ης τακτικής ανακρίτριας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο προφυλακισμένος ηθοποιός ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες είχε ζητήσει και είχε λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί. Είναι από τις σπάνιες φορές που η είδηση της απολογίας ενός τόσο διάσημου προσώπου δεν έγινε αντιληπτή από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Η αποκαλούμενη “μυστικότητα της ανάκρισης” τηρήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε η είδηση, λίγο μετά τις 19.10 το απόγευμα της Τρίτης, προφυλάκισης του Φιλιππίδη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στα δημοσιογραφικά -και όχι μόνο- στέκια.

Η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη

Η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί. Συνοδευόμενος από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, Θέμη Σοφό, κατέθεσε έγγραφο υπόμνημα (στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αρνούνταν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει), ενώ στη συνέχεια απάντησε και σε προφορικές ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, λοιπόν, ο προφυλακισμένος ηθοποιός αρνήθηκε όλα όσα (φρικιαστικά) του προσάπτουν οι τρεις γυναίκες, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τους! Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, ότι δεν κατάφερε να πείσει. Η απολογία του ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας ολοκληρώθηκε περί τις 13.30 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια, με αρκετή καθυστέρηση, λόγω φόρτου εργασίας της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων (κυρίας Χριστιάνας Φραγκιά) λίγο μετά τις 17.00 εισήλθε στο γραφείο της εισαγγελικής λειτουργού.

Ακολούθησε, διάσκεψη (διήρκησε γύρω στη μία ώρα) μεταξύ της κυρίας ανακρίτριας και της κυρίας εισαγγελέως, οι οποίες αποφάσισαν, ομόφωνα, ότι ο Φιλιππίδης είναι αφενός ύποπτος φυγής και αφετέρου διάπραξης νέων παρόμοιων αδικημάτων, καθώς από το υλικό της δικογραφίας, τις μαρτυρίες αλλά και υποθέσεις οι οποίες έχουν πλέον παραγραφεί, προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε το “όνομά” του στον καλλιτεχνικό χώρο προκειμένου να ικανοποιεί τις σεξοαυλικές του ορέξεις, ενώ σε περιπτώσεις που τα φερόμενα θύματά του αρνούνταν να τον ικανοποιήσουν, ακολουθούσε εκδικητική πολιτική αποκλείοντάς τις από δουλειές.

Πέτρος Φιλιππίδης πρώτες ώρες στην φυλακή

Κλάματα και οδυρμοί

Η απόφαση της προφυλάκισης, λίγο μετά τις 19.10 το απόγευμα, που στέλνει πλέον τον ηθοποιό στις φυλακές της Τρίπολης, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφουν στο dikastikoreportaz.gr, ότι στο άκουσμα της είδησης ο Φιλιππίδης κατέρρευσε. Ξέσπασε σε λυγμούς φωνάζοντας “γιατί μου το κάνετε αυτό; Τι έφταιξα; Τι σας έχω κάνει;”.

Η αντίδρασή του αποδεικνύει ότι ο κατηγορούμενος καλλιτέχνης ήλπιζε σε μια ευμενέστερη μεταχείριση. Θεωρούσε ότι το πλέον πιθανόν σενάριο ήταν να του επιβληθεί εγγύηση, περιοριστικοί όροι και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Έπεσε έξω!

Οι σκηνές ροκ που ακολούθησαν στον πρώτο όροφο του κτηρίου 9 ήθελαν τη σύζυγό του Ελπίδα (η οποία μάλιστα κατέθεσε και ως μάρτυρας υπεράσπισης του συζύγου της!) να ξεσπάει και εκείνη σε λυγμούς και να φωνάζει: “Μέχρι τέλους μαζί. Θα πεθάνουμε μαζί!”. Από κοντά και ο γιος του ζεύγους, Δημήτρης, ο οποίος αδυνατούσε να πιστέψει τα νέα.

Πάρτι στο twitter με την προφυλάκιση του

Ο κόσμος του Twitter είναι γνωστό πως δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω κι όπως καταλαβαίνετε από το βράδυ της Τρίτης πρώτο hashtag είναι το όνομα του Πέτρου Φιλιππίδη που κρίθηκε προφυλακιστέος.

Άλλοι εκφράζουν, ψύχραιμα κατά το δυνατόν, την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης. Άλλοι θυμούνται τη Βάνα Μπάρμπα και την υποστήριξη την οποίαν προσέφερε στον κατηγορούμενο ηθοποιό/σκηνοθέτη. Και ενώ ορισμένοι σαρκάζουν το συνωστισμό αστέρων στις φυλακές, οι περισσότεροι απλώς περιλούζουν τον Πέτρο Φιλιππίδη με όση χολή θεωρούν ότι αρμόζει στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.