Κώστας Κρομμύδας: «Δεν μπορεί ξαφνικά όλοι οι ηθοποιοί να γινόμαστε τέρατα»

Άλλος ένας ηθοποιός τάσσεται κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Κώστας Κρομμύδας: «Δεν μπορεί ξαφνικά όλοι οι ηθοποιοί να γινόμαστε τέρατα»

Ο ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας μίλησε στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία ώρα MEGA» για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη που πραγματοποιήθηκε εχθές 28/7.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν όλοι οι ηθοποιοί “τέρατα” λόγω των δύο συγκεκριμένων ανθρώπων, δηλαδή όχι μόνο του Πέτρου Φιλιππίδη αλλά και του Δημήτρη Λιγνάδη.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε στην αρχή πως «Δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανείς αυτή την εξέλιξη. Και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος αν έγραφε ένα σενάριο που θα έλεγε ότι ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κι ένας ηθοποιός όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος είναι από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς, θα βρίσκονταν στη φυλακή με κατηγορίες για βιασμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, θα το θεωρούσαμε υπερβολικό αυτό το σενάριο. Δυστυχώς για όσα συνέβησαν, αλλά ευτυχώς έγινε η αρχή και οι άνθρωποι αποφάσισαν να μιλήσουν».

Συνέχισε λέγοντας «Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αυτή την εξουσία στα χέρια τους νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο, ότι μπορούν να φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Δεν είναι μόνο ο χώρος της τέχνης. Δεν μπορεί ξαφνικά όλοι οι ηθοποιοί να γινόμαστε τέρατα, επειδή δύο πραγματικά τέρατα, το λέω έτσι γιατί δεν έχω πρόβλημα να το πω, εφόσον αποδειχθούν και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν».

Επιπλέον πρόσθεσε «Δεν μπορεί ξαφνικά εισαγγελέας και ανακριτής να αποφασίσουν να κλείσουν καλοκαιριάτικα έναν άνθρωπο στη φυλακή, ο οποίος νόμιζε ότι θα έφευγε για διακοπές. Αυτό το “δεν μπορώ, τι μου κάνετε τώρα;” και απ’ ότι μαθαίνω να τον πιάνουν τα κλάματα, τι περίμενε δηλαδή; Ότι θα του έλεγαν εισαγγελέας και ανακριτής “πήγαινε τις διακοπές σου και έλα τον Σεπτέμβριο να τα πούμε”; Όλοι αυτοί, όχι μόνο οι δύο συγκεκριμένοι, έχουν άγνοια των πράξεών τους».

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τις δηλώσεις του Κώστα Κρομμύδα

Η πρώτη αντίδραση της Λένας Δροσάκη μετά την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη

Το κατώφλο των φυλακών της Τρίπολης πέρασε ο Πέτρος Φιλιππίδης το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο ηθοποιός κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού και ανάμεσα στις γυναίκες που τον κατήγγειλαν ήταν και η Λένα Δροσάκη.

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλης Τσαρούχας, λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση του ηθοποιού, προχώρησε σε μια ανάρτηση, με τον ίδιο να ευχαριστεί τις γυναίκες που μίλησαν ανοίχτα και κατήγγειλαν τον κωμικό.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Από χθες το απόγευμα δέχομαι τα τηλεφωνήματα των κοριτσιών, όλων των κοριτσιών, που κλαίγοντας ευχαριστούν και λεν ότι μας χρωστάν. Τίποτα δεν χρωστάτε. Τίποτα δεν ήταν αυτό που ζήσαμε εμείς τους τελευταίους μήνες μπροστά στον δικό σας εφιάλτη, τη δική σας υπέρβαση. Εμείς όλοι σας ευχαριστούμε. Για το κουράγιο, την εμπιστοσύνη, τα δάκρυα χαράς. Σας αγαπάμε πολύ και σας ευχαριστούμε. Μέχρι το τέλος».

Την εν λόγω ανάρτηση την αναδημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram η Λένα Δροσάκη, γράφοντας τα hastags metoogreece και eimasteoloimazi, με την ίδια να νιώθει την απόλυτη δικαιοσύνη.

Λένα Δροσάκη πρώτη ανάρτηση για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη

«Με έπαιρνε τηλέφωνο αυτοϊκανοποιούταν και με ρωτούσε “πότε θα του κάτσω”»

Όσα καταγγέλλει η Λένα Δροσάκη για την σεξουαλική παρενόχληση από τον γνωστό ηθοποιό - όπως και οι Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Πηνελόπη Αναστασοπούλου - φέρνει στο φως το Πρώτο Θέμα.

Οι περιγραφές, που η ίδια παρέδωσε ως καταγγελία στο πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, συγκλονίζουν.

«Το 2007, σε ηλικία 24 ετών, ήμουν φοιτήτρια στο προκαταρκτικό έτος δραματικής σχολής στην οποία είχα εγγραφεί και φοιτούσα, προκειμένου στο τέλος του έτους να δώσω επιτυχώς τις εξετάσεις του υπουργείου και να εγγραφώ στο πρώτο έτος της σχολής μου.

Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, γνώρισα τον καταγγελλόμενο στο πλαίσιο των επισκέψεων που διοργάνωσε η σχολή μου στο σετ των γυρισμάτων επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς που πρωταγωνιστούσε. Ο καταγγελλόμενος έδειξε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον για το πρόσωπό μου και με προσέγγισε με έναν τρόπο που αρχικά μου φάνηκε εντελώς φιλικός και καλοπροαίρετος.

Πολύ σύντομα όμως άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά και να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή πιο διακριτικά και στη συνέχεια με ολοένα και πιο ανάρμοστο τρόπο».

«Έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται ενώ ταυτόχρονα μου απηύθυνε χυδαίες εκφράσεις και με ρωτούσε πιεστικά “πότε θα του κάτσω”. Εγώ σε όλα αυτά αντιδρούσα και προσπαθούσα να ανακόψω αυτή τη χυδαία συμπεριφορά του, αλλά με ευγένεια.

Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν του κάτσω θα φροντίσει ώστε να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου» προσθέτει η ηθοποιός. «Την ημέρα των εξετάσεών μου και ενώ περίμενα έξω από το θέατρο τη σειρά μου να εξεταστώ εμφανίστηκε μπροστά μου ο καταγγελλόμενος και με ρώτησε για πολλοστή φορά «αν θα του κάτσω»!

Εγώ τρομοκρατήθηκα και έχασα τα λόγια μου. Όταν έφτασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της εξεταστικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια και συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της.

Όταν αυτά του γύρισαν την πλάτη και δεν τον είχαν στο οπτικό τους πεδίο, μου έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση «Είδες που στα έλεγα;».

Λένα Δροσάκ σεξουαλική παρενόχληση

Δεν πέρασα στις εξετάσεις του Υπουργείου, αν και, για να είμαι απολύτως σαφής, δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν επιθυμητή κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκληθεί».

Στην καταγγελία της, η Λένα Δροσάκη φέρνει στο φως και το περιστατικό που την ανάγκασε να υποστεί ο γνωστός ηθοποιός πριν από τρία χρόνια. «Το 2019 και έχοντας τιμηθεί με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, η Κάτια Δανδουλάκη μου πρότεινε να συμμετάσχω στην παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές».

Όταν πληροφορήθηκα ότι σκηνοθέτης της παράστασης θα ήταν ο καταγγελλόμενος, αρνήθηκα ευγενικά στην κυρία Δανδουλάκη. Όταν η ίδια επέμεινε, δέχτηκα να συμμετάσχω. Τις πρώτες μέρες ο καταγγελλόμενος είχε κόσμια συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου, πολύ σύντομα αυτό άλλαξε.

Δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους παρενοχλήσεις, σκηνές ζηλοτυπίας, ξεσπάσματα οργής και ταπεινωτικές προσβολές προς το πρόσωπό μου, χωρίς να του έχω ποτέ δώσει το παραμικρό δικαίωμα».

«Μία μέρα χωρίς κανέναν λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενώπιον όλου του θιάσου σε εμένα και στον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, προφανώς θεωρώντας ότι έχουμε μεταξύ μας κάποιου είδους ερωτική σχέση.

Πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διακόπηκε και η κ. Δανδουλάκη δύο μέρες μετά του ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Αποχωρεί ο ισχυρός και όχι ο αδύναμος» συμπληρώνει η ηθοποιός.