Γιάννης Ζουγανέλης: «Πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι ηθοποιός και να...»

Όλα όσα ανέφερε

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Γιάννης Ζουγανέλης: «Πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι ηθοποιός και να...»

Ο Γιάννης Ζουγανέλης παραχώρησε συνέντευξη στο «Τύπος TV» και μέσα σε όλα μίλησε για τις καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς αποτελεί ένα φλέγον θέμα.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη του Γιάννη Ζουγανέλη

Είναι σημαντικό τελικά ο ηθοποιός εκτός από ταλαντούχος να είναι και καλός άνθρωπος;

Φυσικά, πολύ σημαντικό. Μη ξεχνάμε τι έγινε το προηγούμενο διάστημα με τις αποκαλύψεις για τους ηθοποιούς. Αποκαθηλώθηκαν άνθρωποι που θεωρούνταν ταλέντα. Δεν μπορεί να είναι σπουδαίος άνθρωπος ένας που είναι βίαιος. Πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι ηθοποιός και να ποιεί ήθος; Να ανοίξει ο δρόμος μόνο για αξιόλογους ανθρώπους.

Όλο αυτό που έγινε με τις καταγγελίες σάς ξάφνιασε;

Σου δίνω το λόγο μου, με ελάχιστες εξαιρέσεις που είχα καταλάβει βίαιες συμπεριφορές, αν το είχα πάρει χαμπάρι, δεν θα καθόμουν με σταυρωμένα χέρια. Θα μίλαγα. Τάσσομαι υπέρ των οποιονδήποτε θυμάτων. Είμαι τυχερός που δεν βρόμισε η ψυχή μου.

Ποια είναι η γνώμη σας για το lifestyle;

Τέρμα το lifestyle, δεν χρειάζεται η τηλεόραση να απευθύνεται στην κακή πλευρά του νου των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε παιδιά μικρής πνευματικής εμβέλειας στα ριάλιτι. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους στην τηλεόραση. Οι δημοσιογράφοι έχετε μπερδέψει την ευκαιρία για σπουδαιότητα με τη σπουδαιότητα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να ασχολείστε με κάποιον επειδή είναι διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο. Γιατί δεν μιλάνε για εξαιρετικές παραστάσεις παραγωγών που πληρώνουν και είναι καλοί; Γιατί λένε ότι δεν υπάρχουν νέα ταλέντα; Υπάρχουν και μάλιστα πολλά, αλλά δεν τους δίνουν την ευκαιρία. Ασχολούνται με αυτούς που πουλάνε μούρη.

Έχει ανοίξει ο δρόμος όμως για τα νέα ταλέντα…

Ναι, δεν το συζητώ. Ότι καλό έχει η τηλεόραση είναι η μυθοπλασία και κάποιες εκπομπές, οπότε να δίνουν θέση σε αυτούς τους ανθρώπους.

Το ξέσπασμα του Γιάννη Ζουγανέλη για την βία

Στο περιοδικό “Λοιπόν” και τη Μαρία Σοφιανού παραχώρησε συνέντευξη ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος απάντησε για το κίνημα metoo και ξέσπασε κατά όλων όσων έχουν ασκήσει βία κάθε είδους.

Για το κίνημα metoo και όλα αυτά που έχουν καταγγελθεί, τι πιστεύετε;

Πιστεύω πάρα πολύ στο κίνημα αυτό. Χαίρομαι για τις αποκαλύψεις που έγιναν. Έτσι θα αναγεννηθεί το θέατρο. Έπρεπε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ανθίσει ξανά. Είμαι φανατικά με το μέρος των ανθρώπων που έχουν κακοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Όλα αυτά τα υποκείμενα που προέβησαν σε τέτοιες πράξεις λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας, είναι θρασύδειλα. Αν υπάρχει ακόμα κάποιος που σκέφτεται να πράξει κάτι ανάλογο, θα το σκεφτεί πάρα πολύ. Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη νίκη.

Εσάς είχε πέσει στην αντίληψή σας κάποια τέτοια συμπεριφορά;

Δεν κάνω τον καλό, σας το λέω ειλικρινά. Στη πενηντάχρονη πορεία μου δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου το παραμικρό. Δεν έχω υποστεί ποτέ κάτι τέτοιο. Με εξαίρεση ένα φλερτ στο παρελθόν, το οποίο απέφυγα και το δέχτηκε, δεν έχω βιώσει τίποτα τέτοιο ούτε εγώ, ούτε το περιβάλλον μου. Σας διαβεβαιώ αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω με σταυρωμένα χέρια. Ακούγαμε διάφορα, δεν θα σας πω ψέματα, σε καμιά περίπτωση όμως αυτά που δημοσιοποιήθηκαν. Ούτε τα υποψιάστηκα ποτέ, τέτοια σοβαρά πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό που όλο αυτό ξεκίνησε από τους χώρους του αθλητισμού και της τέχνης και ελπίζω να συμβεί παντού.

undefined

«Με εξοργίζει η ψευτομαγκιά, η αγένεια, ο τσαμπουκάς και κάθε είδους εξουσία»

Ο Γιάννης Ζουγανέλης απάντησε στο λεύκωμα του Λοιπόν για θέματα αναφορικά με την καθημερινότητά του αλλά και για το πως λειτουργεί σε άσχημες συμπεριφορές ενώ ξέσπασε για την πανδημία του κορωνοϊού.

Τι μπορεί να σε βγάλει εκτός εαυτού;

Η κοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται. Γίνεται λόγος για την ισότητα των δύο φύλων. Παραμένουν οι κουβέντες του στυλ «παντελονάτα», «να φέρεστε σαν άντρας».

Αυτά δεν μου αρέσουν, όταν τα λένε γυναίκες. Με εξοργίζει η ψευτομαγκιά, η αγένεια, ο τσαμπουκάς και κάθε είδους εξουσία.

Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στους άλλους;

Το προσωπείο που φορούν ορισμένοι άνθρωποι, ώστε να γίνουν προσαρμοστικοί.