Δραματικές ώρες για την Φωτεινή Δάρρα - «Η αδερφή και ο γαμπρός μου έχουν τραπεί σε φυγή»

«Εγκαταλείποντας τους κόπους μιας ζωής πίσω τους...»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δραματικές ώρες για την Φωτεινή Δάρρα - «Η αδερφή και ο γαμπρός μου έχουν τραπεί σε φυγή»

Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στην χώρα μας τα τελευταία 24ωρα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που ζουν στιγμές αγωνίας είναι και η Φωτεινή Δάρρα.

Η αδερφή της συγκεκριμένα και ο σύζυγός της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην Βόρεια Εύβοια προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι.

Η καλλιτέχνης έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram και εξέφρασε τον πόνο αλλά και την αγωνία της.

Η ανάρτηση της Φωτεινής Δάρρα

“Ένα μοναδικό περιβάλλον γύρω από το σπίτι της αδερφής μου και του γαμπρού μου στην βόρεια Εύβοια καταστρέφεται. Έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή εγκαταλείποντας τους κόπους μιας ζωής πίσω τους. Ας τελειώσει επιτέλους αυτός ο εφιάλτης. Μαρίνα, Γιώργο ο θεός κοντά σας και κοντά σε όλους όσους κινδυνεύουν”.

Δραματικές ώρες για την Βασιλική Δάρρα

Ανεξέλεγκτα πια όλα τα μέτωπα στην Βόρεια Εύβοια

Πάρα πολύ δύσκολες ώρες βιώνουν οι κατόικοι της Εύβοιας καθώς όλα τα πύρινα μέτωπα είναι πια ανέξελεγκτα, ενώ υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν ενώ αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση τριών οικισμών, Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν. Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Λίγο πριν τις 14:00 το πύρινο μέτωπο είχε πάρει κατεύθυνση προς την Ιστιαία.

Κάτοικος της Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN τονίζει πως δεν επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλη κάτοικος της περιοχής, στο χωριό Πευκί το οποίο είναι προς εκκένωση, εκφράζει τον φόβο της πως «θα καούμε όλοι σαν τα ποντίκια», κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα στο σημείο. «Τα χωριά γύρω από την Ιστιαία καίγονται, αν δεν σταλεί βοήθεια θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, αν χρειαστεί να εκκενωθεί η Ιστιαία δεν υπάρχει διέξοδος», λέει ακόμα μία κάτοικος.

Έχουμε δύο μέτωπα που μας έχουν περικυκλώσει, δεν έχουμε διέξοδο, λέει κάτοικος της Ιστιαίας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN σημειώνοντας πως η ανάπτυξη του πύρινου μετώπου είναι τλετοια που σε λίγη ώρα οι κάτοικοι δεν θα έχουν τρόπο να διαφύγουν.