Μίκης Θεοδωράκης: "Θρίλερ" με την ταφή του - Η επιστολή με την οποία ζητούσε να ταφεί στα Χανιά

Προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο να μην ταφεί στο Βραχάτι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Μίκης Θεοδωράκης:

"Θρίλερ" επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο ίδιος μάλιστα είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή των Χανίων να φροντίσει ώστε, όταν θα φύγει από τη ζωή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του.

Στο επίσημο έγγραφο μάλιστα που είχε αποστείλει στον τότε Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη εξομολογούνταν πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και τον καλεί να να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία.

«Σάς γράφω σήμερα για να απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία του αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Παράλληλα ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο κάθε νέο δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή.

Όπως προκύπτει λοιπόν και από το νέο αυτό στοιχείο η διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια ανάμεσα στον ίδιο και μέλη της οικογένειά του. Αυτός ήταν εξάλλου, καθώς φαίνεται, και ο λόγος που ζήτησε από τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους, τον γ.γ. Του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου,τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη να αποτελέσουν «φύλακες» και αρμόδιους εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας.

Μέχρι στιγμή πάντως δεν έχει ανακοινωθεί πού ακριβώς θα γίνει η ταφή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας ήταν να ταφεί στο εξοχικό τους στο Βραχάτι Κορινθίας. Η ίδια πάντως δήλωσε χθες το απόγευμα αποκλειστικά στο protothema.gr ότι «θα σεβαστεί κάθε επιθυμία του πατέρα της».

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για την ταφή του

 Μίκης Θεοδωράκης 'Θρίλερ' με την ταφή του

Και δικαστικό μπλόκο για την κηδεία στο Βραχάτι

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε. πριν από λόγο, προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτυη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πρσοφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του εκλιπόντος ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α' Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα.