Τέλος στο «σίριαλ» με την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη - Εκεί θα γίνει η ταφή του

Τα βρήκε η οικογένειά του

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Τέλος στο «σίριαλ» με την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη - Εκεί θα γίνει η ταφή του

Μέρες τώρα έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με το εάν ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στα Χανιά όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ή στο Βραχάτι Κορινθίας, κατόπιν επιθυμίας της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη αποφάσισε να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη πείθοντας τελικά και την κόρη του Μαργαρίτα και έτσι ο μεγάλος δημιουργούς θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σύμφωνα με τη θέλησή του.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη είχε ταχθεί κατά της απόφασης να ταφεί ο πατέρας της στον Γαλατά Χανιών, παρά το γεγονός πως αποτελούσε επιθυμία του, ζητώντας να γίνει η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας ώστε να μπορεί να φροντίζει το μνήμα του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά Χανίων μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Μετά από συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και εξώδικων, τα δυο παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη έφτασαν σε συμφωνία και έτσι η κηδεία του θα γίνει στη γενέτειρά του.

Έτσι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα στη Μητρόπολη και την Τετάρτη το απόγευμα η οικογένεια θα ταξιδέψει στα Χανιά για το ύστατο «χαίρε».

Συνεπώς η συνεδρίαση του Δικαστηρίου τη Δευτέρα αποκτά τυπικό χαρακτήρα, ενώ εγγυητής των εξελίξεων είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες Μίκη Θεοδωράκη.

«Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει»

Σε μια ανάρτηση στα social media προχώρησε ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος αναφορικά με την τελευταία του επιθυμία και το μέρος ταφής του.

Ο Άγγελος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης χαρακτηριστικά ανέφερε μέσα σε όλα πως «ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων».

«Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους. Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης. Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθήσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή.

Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη. Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φώς του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας. Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη.

Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν. Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας. Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη . Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο .

Posted by Angelos Theodorakis Papangelidis on Saturday, September 4, 2021