Ξέσπασε ο Γιάννης Στανκόγλου: «Άλλο να τσακωθείς και άλλο να βιάζεις και να πηγαίνεις με παιδιά»

«Συμβαίνει σε οποιαδήποτε δουλειά, το θέμα είναι μέχρι πού φτάνεις»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ξέσπασε ο Γιάννης Στανκόγλου: «Άλλο να τσακωθείς και άλλο να βιάζεις και να πηγαίνεις με παιδιά»

Στην εκπομπή Mega Καλημέρα και την Ελένη Μουστάκη παραχώρησε συνέντευξη ο Γιάννης Στάνκογλου. Ο ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, και για τις αποκαλύψεις που έγιναν στο χώρο του θεάτρου για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς.

Το ξέσπασμα του Γιάννη Στάνκογλου

«Νομίζω ότι μας συμβαίνει και σε εμάς τους ίδιους κάποιες φορές να μη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο ουσιαστικό και ήρεμο τρόπο την πραγματικότητα και αυτό το οποίο μας συμβαίνει. Όλοι έχουμε παραδείγματα τέτοια. Δεν θέλουμε να ξεπερνάμε τα όρια. Συνέβη κάτι με όλο αυτό το οποίο συνέβη, πιστεύω ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει», είπε αρχικά ο Γιάννης Στάνκογλου.

Και πρόσθεσε: «Και σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό το να βιάζεις, το να πηγαίνεις με παιδιά κάτω των 18 από το να τσακωθείς σε μια παράσταση με έναν συνάδελφό σου. Συμβαίνει σε οποιαδήποτε δουλειά, το θέμα είναι μέχρι πού φτάνεις».

Το δημόσιο ξέσπασμα του Γιάννη Στάνκογλου για τις καταγγελίες

Ο Γιάννης Στάνκογλου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Enjoy» και μέσα σε όλα αναφέρθηκε για τις καταγγελίες που ακούγονται τους τελευταίους μήνες όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου αλλά σε όλη την Ελληνική κοινωνία.

Σημεία των καιρών. Άνθρωποι με πολλά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία κουβαλούν από τις οικογένειές τους, έκαναν πολύ κακό σε πολλές αθώες ψυχές. Μόνο αν όλοι μαζί αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα βίας και με οπλοστάσιο πιο αυστηρούς νόμους θα βάλουμε ένα τέλος εποχής σε όλα αυτά τα πικρά και θλιβερά γεγονότα που ρήμαξαν στον πόνο ολόκληρες οικογένειες. Δεν μπορώ να φανταστώ τον πόνο που έζησαν πριν πεθάνουν όλες αυτές οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τα χέρια των συντρόφων τους. Αν δεν μπορούν οι οικογένειες και οι γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξίες και αρχές και να τους εμφυσήσουν τον σεβασμό στην ζωή του πλησίον τους, τότε πρέπει να κάνουν κάτι τα σχολεία μας. Η παιδεία μας. Να μπει μάθημα στις τάξεις και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, τη σεξουαλική αυτοδιάθεση, τη θρησκεία, στο φύλο, στην κουλτούρα και την ψυχή του συνανθρώπου μας.

Θλίβομαι και θυμώνω με όσα έγιναν στον χώρο του θεάτρου με τις καταγγελίες για βιασμούς. Δεν χωράει στο μυαλό μου να ασκήσω εξουσία από τη θέση μου και να κακοποιήσω σεξουαλικά έναν άνθρωπο. Δεν ξέρω με τι κόμπλεξ ή απωθημένα μεγάλωσε ο καθένας μας ή τις πληγές και συμπλέγματα κουβαλάει μέσα από την οικογένειά του αλλά οφείλει ως ενήλικας κι έχει τη ευθύνη να τα αποτινάξει, να μαλακώσει τα τραύματά του, να τα βρει με τον εαυτό του και να μην ψάχνει να βρει άλλα θύματα για να εκτονωθεί. Σε μια κοινωνία ισοτιμίας, ισονομίας, δικαιοσύνης ξέρουμε όλοι ποια είναι τα όριά μας και όταν πιστεύουμε ότι εμάς δεν μας αφορά λόγω θέσης, τάξης και εξουσίας θα πληρώναμε αργά ή γρήγορα το τίμημα και θα έρθει και η τιμωρία μας. Για εμένα οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ήθος, ευαισθησίες, να αντιλαμβάνονται τον συνάνθρωπο, να αγωνίζονται για το καλό και την αγάπη. Δεν με νοιάζει αν είσαι σπουδαίος ηθοποιός. Άνθρωπος είσαι; Στο θέατρο έπεσε άπλετο φως και έφυγε ένα μεγάλο βάρος από αδικίες που είχαν γίνει σε δεκάδες ψυχές. Δεν μπορώ να το διανοηθώ, πίστεψέ με, και αναρωτιέμαι, έρωτας με τη βία γίνεται; Πώς μπορεί το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής να μην είναι αμοιβαίο;