Μίκης Θεοδωράκης: Ολοκληρώνεται σήμερα (8/9) το λαϊκό προσκύνημα

Αύριο στα Χανιά η ταφή του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Μίκης Θεοδωράκης: Ολοκληρώνεται σήμερα (8/9) το λαϊκό προσκύνημα

Ολοκληρώνεται σήμερα (8/9) το λαϊκό προσκύνημα του Μίκη Θεοδωράκη, όπου από τις 10 το πρωί ως τις 2 μεσημέρι η σορός του θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Φυσικά, πλήθος κόσμου βρέθηκε τις δύο προηγούμενες μέρες στη Μητρόπολη προκειμένου να τον τιμήσουν.

Στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η τελετή του αποχαιρετισμού. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και ο Γ.Γ. Του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μάλιστα θα εκφωνήσουν επικήδειους.

Το βράδυ η σορός του θα φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα μεταφερθεί στα Χανιά και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκο έτσι ακριβώς όπως το επιθυμούσε.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια ενώ στη 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνεται σήμερα (8/9) το λαϊκό προσκύνημα

Η παρουσία στην κηδεία του που θα συζητηθεί

Και ενώ η σορός του βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα, το θέμα με την ταφή του συνεχίζει να απασχολεί. Μπορεί χθες να έληξε, επιτέλους, το θρίλερ με τον καθορισμό του τόπου ταφής του, που θα είναι ο Γαλατάς Χανίων, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, σήμερα το πρωί ωστόσο αναμένεται η τελική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια ώρα, για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα, από τις 10 πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, ο ελληνικός λαός θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον οικουμενικό καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη που ταξίδεψε την μουσική και την ποίηση της πατρίδας μας σε κάθε γωνιά της γης αλλά και τον αγωνιστή που ήταν διαχρονικά ταγμένος στις μεγάλες ιδέες της ελευθερία και της Δημοκρατίας.

Ήδη από χθες εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν στην Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να υποδεχθούν τη σορό του υψηλού, κυριολεκτικά και μεταφορικά, εκλιπόντος. Με βαθιά συγκίνηση και αστείρευτη αγάπη προς την προσωπικότητα - σύμβολο του πολιτισμού και της ιστορίας, περίμεναν υπομονετικά για αρκετές ώρες μέχρι να τοποθετηθεί το φέρετρό του στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με δύο ολόκληρες ώρες καθυστέρηση!

Στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη θα παραβρεθεί τη Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά στην Μητρόπολη Αθηνών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, θέλει να αποχαιρετήσει και εκείνη τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη της χώρα μας, λίγο πριν μεταφερθεί στη τελευταία του κατοικία στα Χανιά.

Μίκης Θεοδωράκης κηδεία φώφη γεννηματά

Σημειώνεται πως και στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του αείμνηστου, Μίκη Θεοδωράκη. Επιπλέον, όλο το βράδυ ακούστηκαν τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.