Διαμάχη μεταξύ γραφείων τελετών για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Σε 24ωρη φύλαξη η σορός του

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Διαμάχη μεταξύ γραφείων τελετών για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Νέα διαμάχη σχετικά με την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη έχει προκύψει στην οικογένεια του. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης με επιστολή του είχε αποφασίσει σε ποιο μέρος θέλει να ταφεί και ποιο γραφείο τελετών ήθελε να τον αναλάβει.

Ωστόσο, η κόρη του έχει αντίρρηση για το συγκεκριμένο γραφείο και ο δικηγόρος της, Αλέξης Κούγιας έχει αναλάβει την υπόθεση. Βέβαια, η Μαργαρίτα μετά από συζήτηση που έκανε με θαυμαστές του συμβιβάστηκε να ταφεί στα Χανιά.

Όσα είπε ο Κούγιας για την κηδεία του Θεοδωράκη

«Η κύρια Θεοδωράκη ήθελε αρχικά να ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης στο Βραχάτι Κορινθίας, αλλά τελικά αποφάσισε να ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Όμως παρενέβη ο Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από τα Χανιά και μπορώ να σας πω μετά από κουβέντα με την κόρη του και η ίδια θέλει να κατέβει στα Χανιά. Ο νόμος λέει ότι ο θανών μπορεί να προεπιλέξει τον τόπο ταφής του, αλλά δεν λέει πουθενά ότι μπορεί να προεπιλέξει και το γραφείο τελετών. Αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα των συγγενών», ανέφερε ο δικηγόρος στο Πρωινό, λίγο πριν τους το κλείσει στα μούτρα.

Αυτή τη στιγμή η σορός του μουσικοσυνθέτη βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και φυλάσσεται από αστυνομικούς.

Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη έφερε θλίψη σε όλο το Πανελλήνιο και έτσι αποφασίστηκε από την οικογένειά του, να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, το οποίο ξεκινάει σήμερα στις 15:00 και θα κρατήσει μέχρι και την Τετάρτη.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών για να δεχτεί τον τελευταίο ασπασμό, το ύστατο χαίρε. Το λαϊκό προσκύνημα της Δευτέρας θα διαρκέσει μέχρι τις 19.00 και θα συνεχιστεί την Τρίτη, από τις 10.000 έως τις 19.00, και την Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 14.00.

Μία ώρα αργότερα, στις 15.00, θα ξεκινήσει, στον ίδιο χώρο, η τελετή αποχαιρετισμού στην οποία θα παραστούν τα μέλη της οικογένειάς του, άνθρωποι από το στενό φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον και εκπρόσωποι της Πολιτείας. Κατά την διάρκειά της θα εκφωνηθούν επικήδειοι, που θα θυμίσουν σε όλους την διαδρομή και τα επιτεύγματα του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του 20ού αιώνα.

Κι έπειτα, θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι έτσι όπως ο ίδιος το ήθελε, όπως το είχε σχεδιάσει, εδώ και πολύ καιρό, με κάθε λεπτομέρεια. Προορισμός του θα είναι ο Γαλατάς Χανίων, η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, και το οικογενειακό μνήμα όπου εκείνος αναπαύεται μαζί με μητέρα του, Ασπασία και τον πολυαγαπημένο του αδελφό, Γιάννη. Εκεί, στο κοιμητήριο της μικρής αυτή κωμόπολης, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα γίνει η ταφή του.