Σήμερα η απόφαση για τη διαμάχη του Νίκου Κουρή με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Θα κριθεί αν μπορεί να πάρει το επίθετο «Θεοδωράκης»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σήμερα η απόφαση για τη διαμάχη του Νίκου Κουρή με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών αν θα εκδοθεί τελικά προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει στον Νίκο Κουρή, ο οποίος δηλώνει γιος του Μίκη Θεοδωράκη, να χρησιμοποιεί το επίθετό του, μετά και την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Ο 54χρονος σήμερα Νίκος Κουρής χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια το όνομα Θεοδωράκης, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή ενώ με αυτό εμφανίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το γεγονός αυτό βεβαίως δεν ήταν άγνωστο στην οικογένεια Θεοδωράκη η οποία έχει συναντηθεί στο παρελθόν μαζί του αρκετές φορές. Βασική αφορμή γι' αυτές τις συναντήσεις στάθηκε η δημιουργία του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Mikis 's Radio το πρόγραμμα του οποίου είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην παρουσίαση του ανεκτίμητου έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ίδιος ο συνθέτης μάλιστα είχε δώσει την συγκατάθεσή του για το εγχείρημα αυτό ενώ, μέχρι πέρσι τουλάχιστον, διατηρούσε συχνή επικοινωνία με τον Νίκο, τόσο σε κατ' ιδίαν συναντήσεις όσο και με γραπτές και τηλεφωνικές επαφές. Δήλωνε μάλιστα ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τη λειτουργία του σταθμού και σύμφωνα με τον Νίκο Κουρή, τού είχε παραχωρήσει ένα πολύτιμο υλικό με 4.000 και πλέον ηχογραφήσεις από συναυλίες του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως και η ίδια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραδέχτηκε σήμερα, η ίδια και ο αδελφός της Γιώργος γνωρίζονται με τον Νίκο Κουρή. Φωτογραφίες μάλιστα που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν αποδεικνύουν πως έχουν συναντηθεί και φωτογραφηθεί μαζί τόσο στο σπίτι του συνθέτη στην περιοχή της Ακρόπολης όσο και σε συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν του. Μέχρι προσφάτως, ωστόσο, δεν είχαν εκφράσει καμία αρνητική τάση εναντίον του παρά το γεγονός ότι συστηνόταν επισήμως πλέον ως Νίκος Θεοδωράκης.

Τι ισχυρίστηκε ο Νίκος Κουρής για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη

Εξελίξεις με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή που υπέστη, βυθιζόντας σε πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.

Μετά τον θάνατο του, όπως είναι αναμενόμενο, έχει ανοίξει το θέμα της διαθήκης και της περιουσίας του. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα On Time, όπως ορίζει ο νόμος το 75% των δικαιωμάτων από τα έργα του περνάει στα δύο του παιδιά, την Μαργαρίτα και τον Γιώργο και το υπόλοιπο 25% στη σύζυγο του Μυρτώ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να μοιράσει την ακίνητη περιουσία του στους κληρονόμους του εδώ και αρκετά χρόνια, όχι όμως και τα πνευματικά δικαιώματα. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται πως είχε ορίσει διαχειριστή της περιουσίας του, ενώ η διαθήκη σύμφωνα με το νόμο έχει το περιθώριο να ανοιχτεί μέσα σε έξι μήνες από τον θάνατό του. Δείτε εδώ και τον τάφο του.

Εξελίξεις με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη