Ρίγη συγκίνησης στον αέρα του ΑΝΤ1 με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου - «Έχω ανάγκη να ζητήσω συγνώμη...»

«Τα έχουμε κάνει μαντάρα πραγματικά...»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ρίγη συγκίνησης στον αέρα του ΑΝΤ1 με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου - «Έχω ανάγκη να ζητήσω συγνώμη...»

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην χθεσινή 4/10 εκπομπή του The 2night show στον ΑΝΤ1. Ο παρουσιαστής θέλησε να μιλήσει για όλα τα ζώα αδέσποτα και μη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων που γιορτάσαμε. Χαρακτηριστικά, ζήτησε συγγνώμη για τα όσα κακά έχει κάνει ο άνθρωπος στον πλανήτη και στα ζώα.

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Αρναούτογλου

«Έχω ανάγκη να ζητήσω, προσωπικά εγώ και ίσως δισεκατομμύρια άνθρωποι, μια μεγάλη συγνώμη σε αυτό που κάνουμε στον πλανήτη και σε αυτό που έχουμε κάνει στο σπίτι όλων μας. Γιατί νομίζω πως λίγο εμείς οι άνθρωποι έχουμε ξεφύγει και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η πάρτη μας».

«Μακάρι να μπορούσαν να μιλήσουν και να τα καταλάβουμε τα ζώα, αν και βέβαια μας στέλνουν τα μηνύματα τους πάρα πολλές φορές. Μια τέτοια όμως μέρα, αυτό που νιώθω εγώ είναι να πω μια μεγάλη συγνώμη. Ξέρω ότι μπορεί να μην με ακούνε, ξέρω ότι το σύμπαν μπορεί κάποια στιγμή να κάνει απίθανα πράγματα αλλά το νιώθω» πρόσθεσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στο The 2night Show που έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη εβδομάδα με συμπαρουσιαστή έκπληξη.

«Τα έχουμε κάνει μαντάρα πραγματικά και αν πέρναμε μερικά μαθήματα από τα ζώα νομίζω πως θα ήταν πολύ καλύτερα για εμάς τα πράγματα. Σε αυτό τον πλανήτη που κοντέυουμε να τον καταστρέψουμε».

Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια ημέρα ζώων και γιατί

Η αποστολή της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων είναι "Να αυξήσει την κατάσταση των ζώων, προκειμένου να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Το χτίσιμο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει το κίνημα καλής διαβίωσης των ζώων, κινητοποιώντας το σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.

Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την πίστη ή την πολιτική ιδεολογία. Μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και θα πληρώνεται πλήρη ευγένεια πάντα για τη καλή διαβίωση τους."

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθησαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα.

Η εκδήλωση εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.

Μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων άρχισε το 1931 στο συνέδριο των οικολόγων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου ήθελαν να τονίσουν την δεινή θέση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα προστασίας των ζώων. Επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το ίδρυμα Naturewatch από το 2003, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.