Ανατροπή με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη 2 περίπου μήνες μετά τον θάνατό του

Η αποκάλυψη που θα συζητηθεί

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ανατροπή με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη 2 περίπου μήνες μετά τον θάνατό του

Το μεσημέρι της Τρίτης (19/10), η Γιώτα Κηπουρού προχώρησε σε μια αποκάλυψη για τον Μίκη Θεοδωράκη στο T-Live που πρόκειται να συζητηθεί. Η ίδια έκανε λόγο για την διαθήκη του, λίγες μέρες μετά το μνηνόσυνό του.

Η διαθήκη συγκεκριμένα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη δημοσιεύτηκε, καθώς ο συμβολαιογράφος όπως όφειλε την κατέθεσε στον αρμόδιο ειρηνοδίκη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφα.

Πρόσωπο κοντινό του Μίκη Θεοδωράκη αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν πάρει τα αντίγραφα της διαθήκης και έτσι θα γνωστοποιηθεί τι ορίζει με την τελευταία βούλησή του ο μουσικοσυνθέτη.

Μάλιστα, πρόκειται για τη συρραφή πέντε διαθηκών καθώς από το 2015 και μετά συνέβησαν κάποια περιστατικά που ανάγκασαν τον Μίκη Θεοδωράκη να αλλάξει την τελευταία του θέληση. Αυτό όμως που πρόκειται να δούμε είναι τελικά ποια διαθήκη να κηρυχθεί ως κύρια, καθώς ο ειρηνοδίκης πρέπει να ελέγξει τη γνησιότητα της υπογραφής και την ημερομηνία.

Η αποκάλυψη για την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

«Θα βγουν στο “φως” πράγματα για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι αναγκαίο!» - Χαμός με την υπόθεση

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε το πρωί της Κυριάκος Ροζάκης, δικηγόρος του Νίκου Κουρή και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ποινικολόγος που εκπροσωπεί την Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Οι δύο δικηγόροι μίλησαν για την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο με την οποία απαγορεύει στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επίθετο του Μίκη ως γιος του μουσικοσυνθέτη.

«Σήμερα κλείνουμε ένα μήνα από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Η προσωρινή διαταγή δεν απαγορεύει στο Νίκο να χρησιμοποιεί το επώνυμο Θεοδωράκης, αλλά να επικαλείται ότι είναι γνήσιο τέκνο του. Δεν έχει κάποια νομική υποχρέωση η κ. Μαργαρίτα Θεοδωράκη να υποβληθεί σε τεστ DNA. Αν το είχε κάνει θα αποφεύγαμε τη δικαστική διαδικασία. Τώρα θα βγουν στο “φως” πράγματα για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ξέρω αν είναι αναγκαίο. Ο Νίκος έχει προτείνει να γίνει εξέταση, ώστε να αποδειχτούν όλα. Δεν το έχει προτείνει επισήμως, δεν μπορεί να επικοινωνήσει ευθέως με την κ. Μαργαρίτα.

Ο Νίκος ήθελε να αποφευχθεί ένα σκάνδαλο. Όσο ζούσε ο Μίκης Θεοδωράκης ίσως έτσι να το αντιλαμβανόταν. Η υπόλοιπη οικογένεια δε συμμετέχει στην αντιδικία. Μόνο η κ. Μαργαρίτα και νομίζω έκανε παρέμβαση και ο γιος της» ανέφερε ο Κ. Ροζάκης.

Από την άλλη, ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή και μετά το θάνατο του Μίκη ο κ. Κουρής άρχισε να εκμεταλλεύεται όχι το όνομα τόσο, όσο το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζεται αναληθώς και μη νόμιμα, είναι γνήσιο τέκνο του. Καταθέσαμε την περασμένη Δευτέρα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσαμε να μη χρησιμοποιεί το όνομα και να μην επικαλείται ότι είναι γνήσιο τέκνο. Ζητήσαμε προσωρινή διαταγή με το ίδιο περιεχόμενο και η πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημά μας. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 30 Νοεμβρίου, και θα δούμε ποια θα είναι η κρίση του δικαστηρίου.

Δεν έχω ακούσει για κανένα αίτημα του κ. Κουρή για εξέταση DNA. Δε σχολιάζω ανεπίσημες πληροφορίες. Όταν υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα λάβει ο κ. Κουρής την κατάλληλη απάντηση. Όπως τόνισε και η πρόεδρος του δικαστηρίου, για να ισχυρίζεται ότι είναι γιος του πρέπει να το αποδεικνύει κάπως. Το DNA δε σημαίνει τίποτα, ούτε το είχε ποτέ ζητήσει. Ο κ. Κουρής στο δικαστήριο που κάναμε είπε ότι να περιμένουμε τη δημοσίευση της διαθήκης του Μίκη. Ας την περιμένουμε για να δούμε αν θα δικαιωθεί ή αν θα διαψευστεί πανηγυρικά»

«Ο Νίκος είναι ένας σεμνός άνθρωπος που δε διεκδίκησε ποτέ τίποτα άλλο παρά μόνο το όνομά του, τη ρίζα του. Από σεβασμό στο Μίκη όλο αυτό τον καιρό δε ζήτησε να γίνει μια εξέταση. Τώρα, θα προτείνω στον πελάτη μου να ζητήσουμε επισήμως εξέταση DNA και να δούμε και την απάντηση της κ. Μαργαρίτας. Στην αίτηση που υπεβλήθη η κ. Μαργαρίτα ισχυρίζεται ότι άγνωστο σε εκείνη πρόσωπο λέει ότι είναι τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό δεν είναι αληθές. Γνώριζε πολύ πριν το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη για την υπόθεση», απάντησε ο κ. Ροζάκης.

«Θα μπορούσε να είχε ζητήσει την αναγνώριση πατρότητας όσο ζούσε ο Μίκης. Δεν το έκανε ποτέ. Μετά το θάνατο του Μίκη άρχισε εκστρατεία ισχυριζόμενος ότι είναι γνήσιο τέκνο του. Διεκδίκησε τη δημοσιότητα εκμεταλλευόμενος το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Το τι λέει η ανιψιά του Μίκη, δε συνιστούν απόδειξη ότι ο Νίκος Κουρής είναι γνήσιο τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Αν αποδειχτεί αυτό, καλώς. Προβλέπω ότι δεν πρόκειται ποτέ να δικαιωθεί γιατί δεν υπήρξε γιος του Μίκη Θεοδωράκη».

Ο κ. Λυκουρέζος, τέλος, είπε: «Το αίτημα αυτό, αν γίνει τώρα, για εξέταση DNA, πέρα ότι θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση, αποτελεί και προσβολή της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια;»

«Κάποιος που διεκδικεί τη ρίζα του, προσβάλει το Μίκη Θεοδωράκη; Όσο ζούσε ο Μίκης Θεοδωράκης ενδεχομένως από σεβασμό στο πρόσωπό του να μην ήθελε ο Νίκος να εμπλακεί στα δικαστήρια και να ζητήσει την πατρότητα. Δεν ήθελε να δημιουργηθεί σκάνδαλο. Ο Νίκος δεν έκανε κάτι διαφορετικό από ό,τι έκανε μέχρι το θάνατο του Μίκη. Πολλά χρόνια εμφανιζόταν ως γιος του Μίκη», απάντησε ο κ. Ροζάκης.