Έλλη Λαμπέτη: Αγωγή σε γνωστό ξενοδοχείο από τα ανίψια της - Τι συνέβη

3000 ευρώ για κάθε μέρα που δεν θα τηρούνται όσα ζητούνται

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έλλη Λαμπέτη: Αγωγή σε γνωστό ξενοδοχείο από τα ανίψια της - Τι συνέβη

Σε αγωγή εναντίον ενός boutique ξενοδοχείου στο Κολωνάκι που έχει το όνομα «Βίλα Λαμπέτη» προχώρησαν οι απόγονοι της Έλλης Λαμπέτη. Στο συγκεκριμένο μέρος έζησε για μεριά χρόνια η ηθοποιός χωρίς όμως να ανήκει στην ιδιοκτήσια της.

Μάλιστα, μία προτομή της φαίνεται πως υπάρχει στην είσοδο του ξενοδοχείου, ωστόσο όλο αυτό φαίνεται για μπορική εκμετάλλευση της Έλλης Λαμπέτη, τουλάχιστον από την μεριά των συγγενικών της προσώπων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρωινού και του Θάνου Βάγιου, έχει κατατεθεί αγωγή για ηθική βλάβη στην οποία ζητούνται 3000 ευρώ για κάθε μέρα που δεν θα τηρούνται όσα ζητούνται στην αγωγή.

Το όνομα «Βίλα Λαμπέτη» ωστόσο, όπως υποστηρίζεται από την μεριά του ξενοδοχείου, δεν είναι το τελικό μιας και το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί ακόμη ενώ σε αγωγή προχώρησε και ο Γιάννης Βαρδής.

Το «Βίλα Λαμπέτη»

Έλλη Λαμπέτη ξενοδοχείο

Η ζωή και το έργο της Λαμπέτη στο σκεπτικό της αγωγής

Όπως είχαν προαναγγείλει, κατέθεσαν τώρα την αγωγή. Ένα από τα κεφάλαια του σκεπτικού της αγωγής, μάλιστα, αναφέρεται λεπτομερέστατα στη ζωή και το έργο της Λαμπέτη, ώστε να καταστεί σαφής η ξεχωριστή προσωπικότητα της ηθοποιού.

Χαρακτηριστικό είναι πως, στο κεφάλαιο αυτό, διορθώνεται και ένα καταχωρισμένο σφάλμα: «Η Έλλη γεννήθηκε στην πραγματικότητα στις 12 Απριλίου 1922 (παρά το γεγονός ότι εσφαλμένα αναφέρεται στα δημόσια έγγραφα ότι γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1926 ή 12-11-1930) στα Βίλια Αττικής, φέροντας το επώνυμο Λούκου, το οποίο μεταγενέστερα άλλαξε με πράξη του αρμοδίου Νομάρχη σε Λαμπέτη (δανεισμένο από ήρωα του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ‘Ο Αστραπόγιαννος’)».

Το δεύτερο κεφάλαιο της αγωγής στοιχειοθετεί απολύτως τη συγγενική σχέση των τριών εναγόντων με τη Λαμπέτη, αλλά και ότι, εκτός των άλλων, «η Έλλη Λαμπέτη, ως θεία μας, υπήρξε ένα κομβικό πρόσωπο της προσωπικής μας ζωής, με το οποίο όλοι διατηρούσαμε μια βαθιά συναισθηματική και προσωπική σχέση». Περιλαμβάνει, μάλιστα, και την αφήγηση πολλών περιστατικών.

Ακολουθεί η, στοιχειοθετημένη διαβεβαίωση ότι «εμείς, από κοινού με την αδελφή της Έλλης Λαμπέτη, Αντιγόνη Λούκου, φροντίζαμε διαχρονικά έως σήμερα για την προστασία της προσωπικότητας της θείας μας, αποκρούοντας αθέμιτη ή προσβλητική εκμετάλλευσή της ή διασφαλίζοντας την ορθή προβολή του ονόματος και του έργου της».

Απαριθμούνται αντίστοιχα περιστατικά, όπως μεταξύ άλλων το γεγονός ότι όταν ο Γιώργος Λεμπέσης θέλησε, το 1984, να ιδρύσει το θέατρο «Έλλη Λαμπέτη», πήρε ειδική γραπτή άδεια από την Αντιγόνη Λούκου για τη χρήση του ονόματος, με τη σύμφωνη γνώμη όλων και «επειδή η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε προφανή συνάφεια με το έργο της μεγάλης ηθοποιού». Αντιστοίχως έπραξαν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προκειμένου να εκδώσουν, το 2009, σειρά γραμματοσήμων με το πορτρέτο της Λαμπέτη.

Οι τρεις ενάγοντες αντιπαραθέτουν τον τρόπο με τον οποίοι κινήθηκαν οι εναγόμενες εταιρείες, οι οποίες «έχουν ήδη προβεί και πρόκειται να προβούν στο άμεσο μέλλον σε εμπορική και οικονομική εκμετάλλευση του ονόματος και της επωνυμίας της Έλλης Λαμπέτη, συνδέοντας την εμπορική τους επιχείρηση με το πρόσωπό της και το έργο της, αλλά και με πτυχές της ιδιωτικής της ζωής, αφού τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα που φέρεται να βίωσε στο συγκεκριμένο σπίτι».

Έπειτα από όλα αυτά, τα τρία ανίψια της ζητούν ξεκάθαρα από τις εταιρείες «να διαγράψουν από το λογότυπο και το διακριτικό γνώρισμα της επιχείρησής τους, καθώς και από οποιαδήποτε επιγραφή εντός ή εκτός της εγκατάστασης της οικονομικής τους δραστηριότητας στο κτίριο (…) το όνομα και το επώνυμο της Έλλης Λαμπέτη και να αφαιρέσουν εντός ή εκτός της εγκατάστασης της οικονομικής τους δραστηριότητας στο κτίριο (..) οποιαδήποτε προσωπογραφία απεικονίζει το πρόσωπο της Έλλης Λαμπέτη».

Η συνέχεια, εάν δεν υποχωρήσει η εταιρεία, θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.