Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μίκης Θεοδωράκης: Χαμός μετά το θάνατο του - «Η Μαργαρίτα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τεστ DNA»

«Ο κ. Κουρής προσβάλει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με αυτό που κάνει τώρα για λόγους δημοσιότητας»

Μίκης Θεοδωράκης: Χαμός μετά το θάνατο του - «Η Μαργαρίτα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τεστ DNA»
News 23.10.2021 11:50
Από Ελένη Ζουγανέλη

Για τη διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη, μίλησαν στην εκπομπή Χαμογέλα και πάλι, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που εκπροσωπεί την Μαργαρίτα Θεοδωράκη και ο Κυριάκος Ροζάκης που εκπροσωπεί τον Νίκο Κουρή. Και οι δυο έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες σε όσα αναφέρει ο αείμνηστος συνθέτης και στιχουργός.

Σχετικά με τον άνδρα που ισχυρίζεται πως είναι γιος του και το αν η Μαργαρίτα θα κάνει εξέταση DNA - που της έχει ζητηθεί - ο Λυκουρέζος, είπε: «Βεβαίως και δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει. Το εξώδικο δεν απαντήθηκε και δεν πρόκειται να λάβει απάντηση ο κ. Κουρής σε αυτό. Είναι προσβολή της μνήμης του Θεοδωράκη να ζητάει τώρα μετά το θάνατό του ο κ. Κουρής το τεστ DNA. Αν επιμείνει θα δούμε πώς θα απαντήσουμε. Αυτή τη στιγμή η απάντηση είναι η απόλυτη σιωπή».

Από την πλευρά του ο κ. Ροζάκης ανέφερε: «Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει τις κινήσεις του. Ο κ. Νίκος το ορίζει αυτό ως κίνηση αγάπης. “Έλα να κάνουμε μια εξέταση DNA για να δούμε αν είμαστε αδέρφια”. Δεν υπάρχει περαιτέρω διεκδίκηση. Το θέμα είναι ηθικό. Δεν υπάρχει καμία περιουσιακή διεκδίκηση».

«Στη διαθήκη του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται και σε άλλους ανθρώπους. Ο κ. Κουρής αυτή την αδυναμία είχε. Να κυκλοφορεί ως Νίκος Θεοδωράκης. Από αυτό, μέχρι να ισχυρίζεται ότι είναι γιος του, έχει μεγάλη απόσταση. Ο Μίκης Θεοδωράκης τον εκτιμούσε τον κ. Κουρή για τα όσα έκανε στο ραδιόφωνο. Ο κ. Κουρής προσβάλει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με αυτό που κάνει τώρα για λόγους δημοσιότητας», απάντησε ο κ. Λυκουρέζος.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν η κ. Μαργαρίτα δεχτεί να κάνει την εξέταση DNA, τελειώνει το θέμα. Είναι δικαίωμα του κ. Νίκου Κουρή Θεοδωράκη να διεκδικήσει το επώνυμό του, που το είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Την αντιδικία την ξεκίνησε η κ. Μαργαρίτα με τα ασφαλιστικά μέτρα. Μακάρι να αλλάξει γνώμη η κ. Μαργαρίτα και να έρθει για την εξέταση», ανέφερε ο κ. Ροζάκης.

Όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή για την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

Τι αφήνει στην κόρη του, Μαργαρίτα ο Μίκης Θεοδωράκης;

«Στην αγαπημένη μου κόρη Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη υπενθυμίζω όσα ήδη επί δεκαετίες της παρείχα εν ζωή, σε χρήματα και ακίνητα όπως (ενδεικτικά) για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των επαγγελματικών της πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Για τη διαβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των σπιτιών και των γραφείων της, για την ανατροφή, την εκπαίδευση και την οικονομική ενίσχυση των αγαπημένων τεσσάρων εγγονών μου και υιών της, για την απόκτηση όλων των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που κατά καιρούς περιήλθαν στο όνομά της είτε απ’ ευθείας από εμένα είτε με δικά μου εξ ολοκλήρου χρήματα.

Καθώς και το μεγάλο ποσοστό από τις απολαβές από την εκμετάλλευση του έργου μου, που εισέπραττε επί πολλά έτη και εξακολουθεί να εισπράττει όσο ζω. Όλες αυτές οι εν ζωή παροχές καταλογίζονται σύμφωνα με το νόμο στη νόμιμη μοίρα της.

Με τη διαθήκη μου αυτή και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν θα λαμβάνει καμία άλλη απολαβή από την περιουσία μου, είτε άμεσα είτε έμμεσα (με μοναδική εξαίρεση τα όσα ορίζω για τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2, περ. α) της παρούσας διαθήκης μου) την καθιστώ άμεσο κληροδόχο σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) εξ αδιαιρέτου επί των εισπράξεων και των εν γένει οικονομικών ωφελημάτων που δικαιούμαι ως δημιουργός και που απορρέουν από την κάθε είδους εκμετάλλευση του έργου μου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για όσα χρόνια αυτή ζει, επαναλαμβάνοντας και εδώ την αφαίρεση κάθε άλλου ποσοστού, {…}

Το παραπάνω ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) της το κληροδοτώ χωρίς δικαίωμα εκ μέρους της εκποίησης ή διάθεσής του, είτε εν ζωή είτε μετά θάνατο, ώστε μετά τον θάνατό της ή εάν τυχόν αποποιηθεί ή περιέλθει σε νομική αδυναμία αυτοπρόσωπης επιμέλειας της περιουσίας της, το κληροδοτηθέν ποσοστό αυτό να περιέλθει αυτοδικαίως και κατ’ ισομοιρία, ήταν από ποσοστό επτάμιση τοις εκατό (7,5%) στον καθένα από τους τέσσερις υιούς της Μίκη Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Άγγελο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη και Αλέξανδρο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, τους οποίους και παρακαλώ να φροντίζουν τη μητέρα τους όσο ζει και να της διασφαλίσουν άνετη και αξιοπρέπή διαβίωση, εάν εκείνη το έχει ποτέ ανάγκη».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

«Μέσα στη διαθήκη αναφέρει ρητά...» - «Κόλαφος» ο δικηγόρος της Μαργαρίτας Θεοδωράκη για τον Νίκο Κουρή

«Αν δείτε το περιεχόμενο της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη...» - Οι πρώτες δηλώσεις του δικηγόρου Νίκου Κουρή

Share