Πένθος στην πολιτική - Τα συγκινητικά μηνύματα και το τελευταίο "αντίο"

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πένθος στην πολιτική - Τα συγκινητικά μηνύματα και το τελευταίο

Η υγεία της Φώφης Γεννηματά επιδεινώθηκε πριν από δυο εβδομάδες όταν αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς υπέστη ηπατικό σοκ και κατέληξε σήμερα λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι.

Το σοκ για τον χαμό της μεγάλο ενώ η θλίψη απέραντη. Ήδη αρκετοί άνθρωποι που συμπορεύτηκαν μαζί της στον πολιτικό στίβο εξέφρασαν δημόσια τη βαθιά τους θλίψη αφού έφυγε από την ζωή από την μια στιγμή στην άλλη.

Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της τα πιστεύω της εκφράζουμε την θλίψη και την οδύνη μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της και στο ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερωθεί για την τραγική εξέλιξη και αναμένεται η τοποθέτησή του».

ΚΙΝΑΛ για Φώφη Γεννηματά

Ανακοίνωση για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης «η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Πάλεψε με θάρρος, δίχως να εγκαταλείψει την πολιτική
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Πάλεψε με θάρρος σε μια άνιση μάχη για τη ζωή επί χρόνια, χωρίς να εγκαταλείψει στιγμή τον στίβο της πολιτικής όπου αφοσιώθηκε πολύ νωρίς.

Υπήρξε μία από της σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού Κοινοβουλίου, πρωταγωνιστώντας πάντα με αξιοπρέπεια και ευγένεια, είτε στις συγκλίσεις, είτε στις αντιπαραθέσεις.

Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας άφησε τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Άκης Σκέρτσος

«Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε δρόμους με το προσωπικό και πολιτικό της παράδειγμα. Έχουμε χρέος, της το οφείλουμε, να τους κρατήσουμε ανοιχτούς και να τους κάνουμε λεωφόρους με περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες ανισότητες για τις γενιές νέων γυναικών και ανδρών που ακολουθούν. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook.

Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε σε ανάρτησή της στα Social Media: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Θα μείνει στη μνήμη μας ως μια μαχόμενη πολιτικός με ήθος και αξίες, δυναμική, προσηνής, με αληθινό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και την Ελλάδα μας. Αποτέλεσε παράδειγμα γενναιότητας και αξιοπρέπειας στην πολυετή μάχη της με τον καρκίνο. Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους της».

Κωστής Χατζηδάκης

«Αποχαιρετώ με βαθιά συγκίνηση τη Φώφη Γεννηματά. Την γνώριζα από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Έντιμη και ευγενής. Στάθηκε απέναντι στην επάρατη νόσο με γενναιότητα και αξιοπρέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά έστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ»

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «σε ένδειξη σεβασμού για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση, με ομιλητή τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για το "νέο ΕΣΥ" και για τις θέσεις του κόμματος, αναβάλλεται. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Νοέμβρη, στις 18.00».

Kυριάκος Πιερρακάκης

«Η Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε με γενναιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια τόσο στην πολιτική όσο και στις μεγάλες προσωπικές μάχες που έδωσε. Εύχομαι από καρδιάς κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και στους οικείους της.

Nίκος Ανδρουλάκης

«Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω της μεγάλη προσφορά και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το Κίνημά μας, αλλά και μια δημιουργική, αξιοπρεπή και γεμάτη ήθος πορεία στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια γενναία πολιτικό, με καθαρές και έντιμες θέσεις που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ειδικά, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της τα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης. Την αποχαιρετούμε με αγάπη. Η σκέψη μου σήμερα είναι στην οικογένειά της. Ελπίζω τα μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης όλης της ελληνικής κοινωνίας να απαλύνουν έστω και λίγο τον πόνο τους.

Νίκος Δένδιας

«Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, με την οποία είχαμε άψογη συνεργασία το διάστημα που διατέλεσε Αν. Υπουργός Εθν. Άμυνας, προκαλεί βαθιά θλίψη σε όλους μας. Θα τη θυμόμαστε για την αφοσίωση στις ιδέες της και τον πολιτικό της πολιτισμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της».

Στέλιος Πέτσας

«Η Φώφη Γεννηματά πάλεψε γενναία στην προσωπική μάχη που έδωσε. Όπως πάλευε για τις ιδέες της, προσφέροντας στην πολιτική ζωή του τόπου και στην Πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Βασίλης Κικίλιας

«Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φωφη_Γεννηματα Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπεια της, την ακεραιότητα της και την ευγένεια και γενναιότητα του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένεια της. Η Ελλάδα πενθεί» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θάνος Πλεύρης

«Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά, μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειας της. Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε στο twitter o υπουργός Υγείας.

Ανδρέας Λοβέρδος

«Δεν έχω να πω κάτι. Ενημερώθηκε από τον Μανώλη Όθωνα, δεν έχω λόγια» ,δήλωσε συντετριμμένος ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Mega.

Παύλος Γερουλάνος

«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια της φίλης και συντρόφισσας Φώφης Γεννηματά. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, η σκέψη όλων μας, είναι με την οικογένειά της. Αναστέλλω την προεκλογική μου εκστρατεία».

Βασίλης Κεγκέρογλου

«Έφυγε, η αγαπημένη μας Φώφη…», γράφει στο twitter ο Βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Νάσος Ηλιόπουλος

«Η Φώφη Γεννήματα μίλησε με παρρησία για τον καρκίνο. Έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους με αξιοπρέπεια κ θάρρος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος στο Twitter.

Παύλος Χρηστίδης

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια , ο Άνθρωπός μας. Σ' ευχαριστώ για όλα όσα περάσαμε, για τα γέλια και τα ταξίδια μας. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Παύλος Χρηστίδης.

Χάρης Καστανίδης

«Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας».

Γιάνης Βαρουφάκης

To δικό του μήνυμα για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας». έγραψε στο twitter ο κ. Βαρουφάκης.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Μας ξεγέλασες. Τελικά ήσουν πολύ πιο θαρραλέα από όσο όλοι είχαμε πιστέψει. Ποτέ δεν κλάφτηκες για την αρρώστια σου, δεν την χρησιμοποίησες ως δικαιολογία & πότε δεν λύγισες. Γενναία μέχρι την τελευταία στιγμή. Φώφη μου, ο σεβασμός & η αγάπη μας θα συνοδεύουν πάντα την μνήμη σου» έγραψε στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Προκόπης Παυλόπουλος

«Η Φώφη Γεννηματά υπηρέτησε την Παράταξή της και τον Δημόσιο Βίο εν γένει με υψηλό δημοκρατικό ήθος αλλά και με θαυμαστή αυταπάρνηση. Αιωνία η Μνήμη της» δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Μαργαρίτης Σχοινάς

«Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε πάντα γενναία υπηρετώντας με αφοσίωση τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση. Συνεισέφερε σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε όλες τις μάχες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους της και το ΚΙΝΑΛ» έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Γιάννης Καλλιάνος

«Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε μαχήτρια της ζωής και της πολιτικής. Εισέφερε πολλά στην πολιτική ζωή του τόπου, υπερασπίζοντας τις ιδέες της με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της», ήταν τα λόγια του βουλευτή της ΝΔ.

Νεκτάριος Σαντορινιός

«Η πολιτική και η χώρα σήμερα είναι πολύ φτωχότερες. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσει κανείς τη θλίψη για την μεγάλη απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Συλλυπητήρια στους οικείους της και τους συντρόφους της. #Φώφη_Γεννηματά», έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρίστος Δήμας

«Πολλές φορές τα πολλά λόγια χάνουν την αξία τους. Η Φώφη Γεννηματά ήταν σίγουρα ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος και πολιτικός που τίμησε το κοινοβούλιο και την πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Κυριάκος Βελόπουλος

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε αυτή την μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα την θυμόμαστε με σεβασμό.

Νίκος Αναστασιάδης

Την οδύνη του για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στα  social media: «Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μίας νέας πολιτικού με την οποία μας συνέδεε ανιδιοτελής φιλία. Ο νηφάλιος και τεκμηριωμένος πολιτικός της λόγος θα λείψει από όλους μας. Στην οικογένεια της εύχομαι κουράγιο και δύναμη. Ας είναι αιωνία η μνήμη της».

ΓΣΕΕ

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε με θάρρος εδώ και χρόνια τη μάχη της κατά του καρκίνου, προσπαθώντας σε κάθε ευκαιρία να δώσει δύναμη μέσα από τον προσωπικό της Γολγοθά σε χιλιάδες γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Μαχήτρια, μέχρι το τέλος, πάλεψε με σθένος και αξιοπρέπεια, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει το πρόβλημά της για οποιοδήποτε όφελος».

«Η Φώφη Γεννηματά με το ήθος και την ευγένειά της πέτυχε την αποδοχή από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Υπερασπίστηκε εργασιακά δικαιώματα και αγωνίστηκε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα των μη προνομιούχων και των αδυνάμων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της, στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους.

Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

Νίκος Βούτσης

«Με ειλικρινή οδύνη συλλυπούμαι τους οικείους και την πολιτική οικογένεια της Φώφης Γεννηματά»

Πρόεδρος σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ Ιράτσκε Γκαρσία Πέρεζ
«Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς».

«Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά και στους φίλους μας στην πολιτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Φώφης Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά: H τελευταία εμφάνισή της στο βήμα της Βουλής