Κάνει πίσω στη διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη ο Νίκος Κουρής - "Θέλω να ζητήσω συγγνώμη"

Ανατροπή στην υπόθεση

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κάνει πίσω στη διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη ο Νίκος Κουρής -

Στην κάμερα του Happy Day μίλησε το πρωί της Τρίτης (26/10) ο Νίκος Κουρής. Ο άνθρωπος που υποστηρίζει πως ειναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη σχολίασε μεταξύ άλλων την απόφαση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να μην προσέλθει για τη διενέργεια του τεστ DNA προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι γιος του (δείτε κι εδώ τις τελευταίες εξελίξεις με την διαθήκη του).

Οι δηλώσεις του Νίκου Κουρή

«Να πω ότι περιουσία δικιά μας ήταν οι αρχές με τις οποίες με μεγάλωσε ο Γιάννης ο Κουρής, είναι το χαμόγελο της μητέρας μου την οποία μνημονεύει και η Μαργαρίτα στο βιβλίο της και σας προτρέπω να το διαβάσετε. Ο Μίκης είχε πει γι’ αυτό το βιβλίο ότι είναι μια αποκάλυψη. Να ζητήσω συγγνώμη από τους εκατομμύρια φίλους του Μίκη που έγινα πρωταγωνιστής άθελά μου σε μια τέτοια ιστορία. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και θα το τελειώσω εδώ σήμερα όλο αυτό. Δε θα ξανασχοληθώ, να ηρεμήσω και να αφιερωθώ σε αυτό που ήθελε και ο Μίκης Θεοδωράκης, τη διάδοση του έργου του.

Έπρεπε να με αναφέρει ως “Θεοδωράκη” στη διαθήκη γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να την προσβάλλουν. Η ταυτότητά μου γράφει Κουρής γι΄αυτό και έχει βάλει το “Θεοδωράκης” σε παρένθεση. Πιστεύω ότι αν ερχόταν η Μαργαρίτα σήμερα, θα είχε τελειώσει αυτό το ζήτημα και εγώ δε θέλω να ξανασχοληθώ. Δε θα επαναληφθεί η διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι είμαι γιος του Μίκη απλά ήθελα να το αποδείξω σε όσους αμφιβάλλουν. Όσα αναφέρει στη διαθήκη του μου φτάνουν και μου περισσεύουν».

«Δηλώνω προσωπικά ότι...»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το άνοιγμα της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη. Μετά την άρνηση της Μαργαρίτας να προχωρήσει σε τεστ DNA, ο Νίκος Κουρής έγραψε μια μακροσκελή επιστολή σχετικά με τα περιουσιακά του μουσικοσυνθέτη. Την επιστολή πρόβαλλαν στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι».

Τονίζει λοιπόν, ότι δεν θα διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το DNA δεν το ζητά για κληρονομικούς λόγους.

«Εγώ λοιπόν αναφέρομαι από τον συντάκτη της διαθήκης, ως Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης) ή ως Νίκος Θεοδωράκης και δηλώνω προσωπικά ότι δεν έχω καμία διαμάχη με κανένα άτομο από αυτά που αναφέρονται στην ίδια διαθήκη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το δικό μου όνομα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διεκδικώ ούτε πρόκειται να διεκδικήσω στο μέλλον κάποιο περιουσιακό στοιχείο από αυτούς που ξεκίνησαν την δικαστική διαμάχη», αναφέρει αρχικά.

Και συνεχίζει: «Είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη, το DNA θα αποδείξει τον βιολογικό δεσμό μου με εκείνον. Ακόμα και το τελευταίο ανώνυμο φυσικό πρόσωπο του κόσμου να ήμουν χωρίς καμία συγγενική σχέση με τον συντάκτη, δεν θα έπεφτε σε κανέναν λόγος είτε να λογοκρίνει είτε να αμφισβητήσει τον λόγο για τον οποίο ο συντάκτης ένιωσε την επιθυμία να τον συμπεριλάβει είτε ως κληρονόμο πνευματικής είτε ως κληρονόμο υλικής περιουσίας».

«Ο ίδιος με είχε συμβουλεύσει και προτρέψει να ασχοληθώ με το πνευματικό του έργο. Είμαι ενθουσιασμένος που ο συντάκτης δε μου αφήνει υλικά αγαθά, διότι θα έχανα χρόνο από το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου για την προώθηση του πνευματικού του έργου».