Ιωάννης Απέργης: Εξομολογήθηκε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε στην Αλβανία - «Πώς να ζήσεις σε μια τέτοια χώρα;»

«Σε κάθε γωνία υπήρχαν 5-6 άτομα με όπλα»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ιωάννης Απέργης: Εξομολογήθηκε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε στην Αλβανία - «Πώς να ζήσεις σε μια τέτοια χώρα;»

Στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα» βρέθηκε καλεσμένος το πρωί της Τετάρτης 3/11 ο γνωστός ηθοποιός Ιωάννης Απέργης. Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρθηκε για τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει στην χώρα του μαζί με την οικογένειά του. Να τονίσουμε πως πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλύψει πως πρόκειται να γίνει πατέρας.

Οι δηλώσεις του Ιωάννη Απέργη

«Ήρθα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1995, στα πέντε μου χρόνια. Ξέρεις τι είναι να φεύγεις από ένα όμορφο ελληνόφωνο χωριό στο Αργυρόκαστρο και να έρχεσαι και να μένεις σε ένα υπόγειο στο Μετς; Το 1991 άνοιξαν τα σύνορα κι έγινε χαμός. Ο πατέρας μου ήρθε το 1994 με τα πόδια από τα βουνά, διότι δεν δούλευε κανένας».

Ο Γιάννης Απέργης είπε στη συνέχεια: «Άνοιξαν οι αποθήκες του στρατού, πήραν όλοι όπλα στα σπίτια τους. Πώς μπορείς να ζεις με τα παιδιά σου σε μια τέτοια χώρα που όλα τα σπίτια έχουν όπλα; Αστυνομία δεν υπήρχε.

Σε κάθε γωνία υπήρχαν 5-6 άτομα με όπλα, σε σταματούσαν, σου κλέβανε τα πάντα, σου έπαιρναν το αμάξι. Οπότε, παίρνεις την οικογένειά σου και πας σε μια γειτονική χώρα. Οι μισοί έγιναν απατεώνες γιατί ζούσαν σε μια χώρα που τους έδινε κάτι λίγο για να φάει το βράδυ.

Και όταν έρχεσαι σε μια χώρα κι έχεις ένα πολύ καλό μεροκάματο, έχεις ελευθερία, με ένα χιλιάρικο πηγαίναμε στη λαϊκή και αγοράζαμε τα πάντα. Κάποιοι θα τρελαθούν από αυτή την ποσότητα και κάποιοι θα μαζέψουν χρήματα και θα φτιάξουν σπίτια και ξενοδοχεία στην Αλβανία».

«Όταν δούλευα σε ένα μαγαζί, το αφεντικό έλεγε να μη μιλάω αλβανικά ούτε στους Αλβανούς πελάτες»

Πριν λίγους μήνες, ο Ιωάννης Απέργης μίλησε στην κάμερα του Pop Up και τη Χριστιάνα Κοχλατζή και αναφέρθηκε σε ένα ρατσιστικό περιστατικό που του είχε συμβεί.

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε επίσης πως κατάφερε και πέτυχε τους στόχους του, αλλά και για την αλβανική του καταγωγή, που προκάλεσε πολλά προβλήματα στο σχολείο.

Πρέπει να βλέπεις μόνο το στόχο, είσαι ένας βράχος που πέφτει και τα παίρνει όλα μαζί του. Έτσι ακριβώς πρέπει να νιώθεις. Είχα γράψει στο ταβάνι “Γιάννη, μπορείς! Είσαι ο καλύτερος”, ήθελα να το βλέπω. Οι μισές ακροάσεις των σκηνοθετών είναι ψεύτικες, έχουν αποφασίσει από πριν ποιους θα πάρουν.

Είναι μεγάλο λάθος οι Αλβανοί καλλιτέχνες να κρύβουν την καταγωγή τους, αλλά υπάρχει και μια δικαιολογία. Δηλαδή, αν ήσουν Ιταλός θα έβγαινες να το πεις κατευθείαν; Τι έχει ο Ιταλός και τι δεν έχει ο Αλβανός; Φυσικά και δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος κάποιων ανεγκέφαλων, αλλά δεν με αφορά κιόλας. Εγώ είμαι άλλο και το δείχνω κάθε μέρα με τη στάση μου προς τους συνανθρώπους μου, με τη δουλειά μου, με την αφοσίωσή μου.

Φυσικά και πρέπει να πεις από πού είσαι, δεν είναι ντροπή. Το διαφορετικό πάντα το δείχνουμε με το χέρι, πάντα το κάνουμε στην άκρη, στο περιθώριο. Δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να είμαστε αγαπημένοι σε αυτά τα Βαλκάνια που είναι πάρα πολλές χώρες και πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ρήγα Φεραίου, όλοι μαζί. Όταν δούλευα σε ένα μαγαζί στα βόρεια προάστια, το αφεντικό μου μού έλεγε να μη μιλάω αλβανικά ούτε στους Αλβανούς πελάτες».

Ιωάννης Απέργης ρατσιστικό περιστατικό και καταγωγή από Αλβανία