«Σέβομαι τους ομοφυλόφιλους αλλά μέχρι ένα ορισμένο σημείο»

Η δήλωση γνωστού ηθοποιού που θα συζητηθεί...

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Σέβομαι τους ομοφυλόφιλους αλλά μέχρι ένα ορισμένο σημείο»

Στο Πρωινό μίλησε ο Γιάννης Μόρτζος το πρωί της Παρασκευής (19/11), λίγο μετά τις δηλώσεις για το το metoo. Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Ελβετία από τον Ιούλιο του 2022

Οι δηλώσεις του Μόρτζου για τους ομοφυλόφιλους

«Στην Ελβετία ας παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια, στην Ελλάδα το βλέπω ότι είναι μία πολύ τολμηρή απόφαση η οποία θα φέρει αρκετές αναταράξεις στο κοινωνικό σύνολο».

Όταν λέτε κοινωνικές αναταράξεις τι εννοείτε;

«Ότι είναι ο ελληνικός λαός, τα ήθη τα δικά μας και έθιμα δεν επιτρέπουν τέτοιες καινοτομίες και θα δημιουργήσουμε προβλήματα πολλά. Θα γίνει η οικογένεια η ελληνική, η οποία στέκεται σε κάποιες αρχές, θα δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα και θα έχουμε συνεχώς αναταράξεις…»

Με το σύμφωνο συμβίωσης ήσασταν αντίθετος επίσης;

«Όχι, δεν είμαι αντίθετος με το σύμφωνο συμβίωσης, με τον γάμο είμαι αντίθετος πέρα για πέρα».

Με το να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια, ποια είναι η γνώμη σας για αυτά;

«Κι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ τολμηρό και δεν ξέρω τι συνέπειες θα έχει στο μέλλον για τη νέα γενιά και τις νέες γενιές γενικά».

Εσείς έχετε συναναστραφεί φαντάζομαι στο χώρο με ανθρώπους οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι…

«Φυσικά και τους σέβομαι και τους αγαπώ, αλλά μέχρι ένα ορισμένο σημείο…».

Ποιος είναι ο Γιάννης Μόρτζος

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια.
Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμά πάντα μέχρι σήμερα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Ελληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο "Τέσσερις εποχές", με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Διδάσκει θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.