«Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ένας εξαίρετος ηθοποιός»

«Έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ γιατί πήρε μια τέτοια τροπή όλο το θέμα αυτό»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
«Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ένας εξαίρετος ηθοποιός»

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινό» παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα ο Γιάννης Μόρτζος σχετικά με το κίνημα #metoo το οποίο μετά από τις καταγγελίες που έπεσαν σαν "βόμβα" συνεχίζει να απασχολεί με τον ίδιο ρυθμό μιας και ολοένα και περισσότερα περιστατικά βγαίνουν στην φόρα.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Μόρτζου

«Έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ γιατί πήρε μια τέτοια τροπή όλο το θέμα αυτό που βρέθηκε ξαφνικά το θέατρο υπόλογο. Δεν μπορώ ποτέ να δικάσω έναν άνθρωπο αν δεν ακούσω και την άλλη πλευρά.

Αλλά αν το πάρουμε μονόπλευρα το πράγμα, θα πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κακούργοι, πράγμα το οποίο δεν το δέχομαι σε καμία περίπτωση εγώ.

Εντελώς ψέματα δεν είναι, αλλά δεν μπορεί να είναι και τόσο τραγικές οι καταστάσεις. Ο βιασμός είναι μια πράξη η οποία έχει πολλές συνιστώσες. Ξεκινάει με μια απειλή, ένα μαχαίρι, ένα πιστόλι και φτάνει μέχρι την απλή ενόχληση που βεβαίως, τις περισσότερες φορές η απλή ενόχληση έχει και λίγο χιούμορ μέσα.

Το κακό φλερτ δημιουργεί μια κατάσταση άσχημη. Αλλά το πώς θα συνεχιστεί αυτό το πράγμα, τι μορφή θα πάρει, εξαρτάται και από τους δύο. Ποιος θα προκαλέσει πιο πολύ και ποιος θα υποκύψει.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ένας εξαίρετος ηθοποιός, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα είχαν γίνει αυτά τα πράγματα με τον τρόπο τον οποίο τα παρουσίασαν. Δηλαδή, ότι έφτασε στο σημείο να δέρνει δεν μπορώ να το πιστέψω. Το κλίμα την περίοδο που ήταν στο Χαιρέτα μου τον Πλάτανο ήταν άριστο».

Ποιος είναι ο Γιάννης Μόρτζος

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια.
Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμά πάντα μέχρι σήμερα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Ελληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο "Τέσσερις εποχές", με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Διδάσκει θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.