Μιχάλης Αεράκης: «Ο Σασμός δεν έχει στόχο να φέρει παλιά πράγματα στην επιφάνεια»

Η απάντηση στις κατηγορίες που έχει δεχθεί η σειρά

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Μιχάλης Αεράκης: «Ο Σασμός δεν έχει στόχο να φέρει παλιά πράγματα στην επιφάνεια»

Ο Μιχάλης Αεράκης, ο παπάς της επιτυχημένης σειράς του ALPHA, Σασμός, βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Δευτέρας (23/11) στην εκπομπή The 2night Show και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις κατηγορίες που δέχεται η σειρά από την οικογένεια που ισχυρίζεται ότι πάνω σε αυτή έχει στηριχθεί το σενάριο.

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Αεράκη για τον Σασμό

«Το θέμα είναι πρωτότυπο. Μέχρι σήμερα, σειρές ή και ταινίες που έχουν γίνει αναφέρονται στην βεντέτα. Ο “Σασμός” καταπιάνεται με την επόμενη μέρα της βεντέτας. Τι γίνεται μετά από αυτό. Το ερώτημα είναι ένα. Ο “Σασμός” είναι καλό ή κακό πράγμα. Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει καλό πράγμα.

Εγώ έχω και μια άλλη σχέση εδώ και πολλά χρόνια με τις φυλακές. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής πήγαινα τις χειμωνιάτικες παραγωγές στις αγροτικές φυλακές. Μετά από πολλά χρόνια πήγα στα Χανιά και πρόσφερα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εκεί γνώρισα ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

Στις 8 Νοέμβρη πήγα εκεί και πέρασα τη δική μου μέρα. Ο κάθε άνθρωπος, ό,τι κι αν έχει κάνει, δεν έχει μόνο το δαχτυλικό αποτύπωμα στο δάχτυλο αλλά στο μυαλό. Ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός. Δεν δικαιολογώ κανέναν που αφαιρεί τη ζωή ενός άλλου. Όμως σχεδόν όλοι θέλουν να εξαγνιστεί η ψυχή τους. Ήταν η κακιά η ώρα. Στην Κρήτη δεν γίνονται προμελετημένοι φόνοι τόσο πολύ. Εν βρασμώ ψυχής βεβαίως. Κάθε πράγμα είναι διαφορετικό.

Ο “Σασμός” δεν έχει κανένα στόχο, ούτε να φέρει παλιά πράγματα στην επιφάνεια. Ούτε ονόματα, ούτε τόποι. Εμάς μας ενδιαφέρει ως σειρά να δείξουμε την αυτοματοποίηση μιας κοινωνίας πριν, αλλά κυρίως το μετά για να σταματήσει το κακό εκεί που έγινε. Για αυτό υπάρχουν και οι σασμοί.

Πρόσφατα μέσα στις φυλακές έγινε “Σασμός” δύο οικογενειών. Η μία οικογένεια βάπτισε το παιδί της άλλης οικογένειας μέσα στη φυλακή. Πριν από δέκα ημέρες έγινε αυτό.

Χάθηκε πολύς κόσμος. Εγώ προσπαθώ να μπω στο μυαλό αυτού που κάνει αυτό το πράγμα και καταλήγω στην “κακιά στιγμή”. Όλοι είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι για τα πάντα. Εγώ για τον εαυτό μου δεν ξέρω. Λέω ότι είμαι καλός άνθρωπος, προσεύχομαι, αλλά….

Ο Κρητικός είναι άλλη ράτσα, είναι γενναιόδωρος, γενναιόψυχος, χουβαρντάς στα αισθήματα. Πριν γίνει το κακό προσπαθούν να τους τα σιάξουν, πριν μεγαλώσει. Είμαστε θερμοί, τι να κάνουμε τώρα. Έχουμε όλα τα καλά αλλά είμαστε και τρελοί. Δεν δικαιολογώ καμία παραβατική πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Αεράκης.

Τι θα δούμε σήμερα στον Σασμό

Επεισόδιο 47

Το πτώμα της γυναίκας που ανασύρθηκε έχει προκαλέσει αναστάτωση στο χωριό. Αντώνης, Ντίνα και Μύρωνας μάταια προσπαθούν να βρουν στοιχεία για τον ένοχο. Ο Νικηφόρος ρωτάει τον Μαθιό - που θα σκοτωθεί με τον Αστέρη - ποια είναι η γυναίκα με την οποία έχει σχέση, ενώ η Αργυρώ αποφασίζει να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την Στέλλα με σκοπό να βοηθήσει τη σχέση της με τον Αστέρη.

Ο Διονύσης συνεχίζει να εξευτελίζει τη Σεμίνα, αλλά εκείνη κάνει μια ανακάλυψη που ίσως είναι η σωτηρία της. Ο παπά Μιχάλης ρωτάει τον Άγγελο γιατί δείχνει τόσο έντονο ενδιαφέρον για την Ανθούλα. Ο Διακομανόλης πάει στο αστυνομικό τμήμα αποφασισμένος να καταθέσει μια σημαντική μαρτυρία. Η Καλλιόπη επισκέπτεται το ιατρείο του Άγγελου...