Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ελένη Τοπαλούδη: "Σαν να είναι σήμερα" - Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα 3 χρόνια από την δολοφονία της

"Ο χρόνος δεν είναι γιατρός"

Ελένη Τοπαλούδη:
News 28.11.2021 21:18
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (28/11), στο Διδυμότειχο, το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία της αδικοχαμένης Ελένη Τοπαλούδη, στη Ρόδο λίγο μετά την έκθεση για τα ρούχα της.

Φίλοι και συγγενείς έδωσαν το «παρών» στην εκκλησία, ενώ η οικογένεια λαμβάνει εδώ και αρκετές ημέρες πολλά μηνύματα συμπαράστασης τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Και οι δύο γονείς, όπως λένε, ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, ενώ ζήτησαν αυστηρότερες ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα.

«Δεν πέρασε ούτε μια μέρα... Σαν να είναι σήμερα, την ώρα που το μάθαμε, κι όμως πέρασαν τρία χρόνια. Ο χρόνος δεν είναι γιατρός», τόνισε η Κούλα Τοπαλούδη, μητέρα της Ελένης, ενώ ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης, ανέφερε πως «η ψυχή όλων αυτών των κοριτσιών, της Ελένης, της Κάρολαϊν, της Ζωής, της Δώρας, της Γαρουφαλλιάς, ας ευαισθητοποιήσει όσους αποφασίζουν για μας».

Το μνημόσυνο για την Ελένη Τοπαλούδη

Λίγα λόγια για την έκθεση στην οποία θα μπουν τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη

Δημιουργοί της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι η Ισραηλινη Keren Goldstein, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Τα ρούχα λειτουργούν ως σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών, που είχαν νόημα, ελπίδα και όνειρα και που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Μέσα τους κρατούν ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Μάλιστα, στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας. Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ελένη Τοπαλούδη: Στην Ρόδο μεταφέρθηκε ο 23χρονος δολοφόνος - Δικάζεται ως υπαίτιος για σοβαρό τροχαίο

Ξέσπασε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μετά την δολοφονία της Ντόρας - «Το πιο δυσάρεστο είναι...»

Share