Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Έγινα μάρτυρας στον καβγά Φιλιππίδη - Ψάλτου μια εβδομάδα πριν τελειώσουν οι παραστάσεις»

«Σε πολλές παραστάσεις ένας ηθοποιός χτυπάει τον άλλον και το πρέπον είναι να μην είναι κακοποίηση»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Έγινα μάρτυρας στον καβγά Φιλιππίδη - Ψάλτου μια εβδομάδα πριν τελειώσουν οι παραστάσεις»

Μετά από το φανερό ξέσπασμα που είχε στην εκπομπή «Πρωινό» ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «ΕΓΩ». Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε μεταξύ άλλων για το κίνημα #metoo το οποίο συνεχίζει να απασχολεί ιδιαίτερα αλλά και για το αν έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών.

Οι δηλώσεις του Γεράσιμου Σκιαδαρέση

Η τέχνη θα βγει πιο δυνατή μετά το #metoo;

Πιο δυνατή… Αυτές είναι μεγάλες κουβέντες. Πλέον είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να μιλήσει. Θα θεωρεί προφανώς- και καλά κάνει- ότι θα βρει αυτιά να τον ακούσουν, γιατί μέχρι τώρα υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα εισακουστεί κανείς. Αυτό είναι ίσως η μόνη θετική αλλαγή που βλέπω ότι μπορεί να συμβεί.

Πιθανόν να αποφύγουμε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτές που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα. Οι καθημερινοί κακοποιητές, όπως συμβαίνει σε όλες τις δουλειές, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Πιστεύετε ότι η κοινωνία φταίει για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να γίνονται κακοποιητές;

Προφανώς και φταίει. Έχεις την εντύπωση ότι όταν έχεις χρήματα και εξουσία μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η δύναμη της εξουσίας υπήρχε πάντα, δεν το ανακαλύψαμε τελευταία.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, θα παραπεμφθεί σε δίκη. Θα καταθέσετε τα όσα έχετε βιώσει;

Δεν νομίζω, γιατί η περίπτωση που εγώ ήμουν εμπλεκόμενος, δεν πηγαίνει στο δικαστήριο. Για τα θέματα που κατηγορείται, δεν είχα καμία ιδέα και ανάμειξη.

Ο συνάδελφός σας, Γιώργος Ψάλτου, δήλωσε πως δεχόταν κακοποιητική συμπεριφορά από τον Πέτρο Φιλιππίδη στην παράσταση «Φον Δημητράκης», στην οποία πρωταγωνιστούσατε και εσείς. Είχατε γίνει μάρτυρας τέτοιων περιστατικών;

Ήμουν μάρτυρας στον καβγά, όταν τα πράγματα ξέφυγαν από τα όρια του φυσιολογικού και της σκηνής. Μέχρι τότε, η κακοποίηση, όπως έλεγε ο Γιώργος, γινόταν στη σκηνή... Εμείς βλέπαμε στο σενάριο ότι ο Φιλιππίδης έπρεπε να χτυπάει τον Ψάλτου, τώρα το πόσο δυνατό είναι το χτύπημα, κανείς δεν το ξέρει.

Σε πολλές παραστάσεις ένας ηθοποιός χτυπάει τον άλλον και το πρέπον είναι να μην είναι κακοποίηση. Είναι αυτονόητο ότι κανείς θα πρέπει να το κάνει έτσι ώστε να μην πληγώνει και να μην πονάει τον συνάδελφό του. Αν κάποιος ξεπεράσει τα όρια, το ξέρει κυρίως αυτός που το παθαίνει.

Ο Γιώργος λοιπόν το είχε κρατήσει μυστικό. Κάποια στιγμή βέβαια, γίναμε μάρτυρες στον καβγά που έγινε μεταξύ τους, μια εβδομάδα πριν τελειώσουν οι παραστάσεις.

«Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στα...»

Γνωστοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου μίλησαν στον ΑΝΤ1 για την απόφαση προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη καθώς έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί στο θέατρο με τον Πέτρο Φιλιππίδη ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες που αρμόζουν τόσο στον συγκεκριμένο ηθοποιό αλλά κι σε άλλους συναδέλφους του.

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης το θέμα και καλά έκανε και τον πήρε. Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στα κυκλώματα τα οποία στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια. Οι δημοσιογράφοι τους στηρίξατε, τους αγκαλιάσατε, τους δημιουργήσατε την αίσθηση ότι είναι βασιλιάδες. Οι παραγωγοί από την άλλη μεριά, που ήξεραν πράγματα που γίνονταν κάτω από τη στέγη τους και δεν αντέδρασαν. Οι περισσότεροι τουλάχιστον».

Άλλο ένα πρόσωπο το οποίο πήρε θέση και είπε την γνώμη του είναι και της Μαρίας Κορινθίου καθώς δήλωσε πως «Εδώ και περίπου 20 χρόνια που είμαι στο χώρο, είναι κάτι που βροντοφωνάζω. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι άνθρωποι δεν ακουγόμασταν. Όμως ήρθε η στιγμή απ’ ότι φαίνεται και καλό είναι να το κρατήσουμε».