Αύγουστος Κορτώ: "Οι πατεράδες που πήραν τους γιους τους..." - Η ανατριχιαστική ανάρτησή του για τις γυναικοκτονίες

Το ξέσπασμα του στα social media

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Αύγουστος Κορτώ:

Σε μια μικρή συγκλονιστική ανάρτηση για τις 16 γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα μέσα στο 2021, με τελευταία αυτή στην Αλεξανδρούπολη, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (10/12) ο Αύγουστος Κορτώ.

Ο γνωστός συγγραφέας μέσα από τα social media, αναφέρεται στις 16 δολοφονίες γυναικών τη χρονιά που διανύουμε, ενώ έκανε λόγο για τα λόγια των πατεράδων στους γιους τους.

Η ανάρτηση του Κορτώ για τις γυναικοκτονίες

«Αν μας ζορίζει η λέξη γυναικοκτονία, ας σκεφτούμε πιο απλές λέξεις. Οι πατεράδες που πήραν κάποτε στα γόνατα τους γιούς τους και τους είπαν πέντε λέξεις – ‘Όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες’ – έχουν σήμερα στα χέρια τους το αίμα δεκαέξι γυναικών» έγραψε χαρακτηριστικά.

Αν μας ζορίζει η λέξη γυναικοκτονία, ας σκεφτούμε πιο απλές λέξεις. Οι πατεράδες που πήραν κάποτε στα γόνατα τους γιούς...

Posted by Auguste Corteau on Friday, December 10, 2021

Συγκλονίζει ο Αύγουστος Κορτώ με την ανάρτησή του για το AIDS: «Νιώθω σαν οροθετικός»

Με αφορμή την ημέρα όπου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Αύγουστος Κορτώ θέλησε να κάνει μια άκρως συγκλονιστική ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.

Ο ίδιος είναι αρκετά γνωστός για τις κοινωνικές του ευαισθησίες μιας και πριν από λίγες ημέρες είχε τοποθετηθεί επίσης για τον άδικο χαμό της 8χρονης στο Κερατσίνι όπου βρήκε φριχτό θάνατο.

Oροθετικός στην καρδιά.

Δεν κόλλησα τον HIV χάρη σε μια σειρά από συγκυρίες: γεννήθηκα το ’79, κι άρα ως παιδάκι – ως γκέι αγόρι – πρόλαβα να τρομάξω, και να μορφωθώ σχετικά με τον φονικό ιό. Η ερωτική μου ζωή άρχισε κάπου το ’97, όταν πλέον υπήρχαν κοκτέιλ (έστω και με μπόλικες παρενέργειες) που έσωζαν τη ζωή των οροθετικών.

Υπήρξα, ως εκ τούτου, προσεχτικός – αλλά και τυχερός: είναι πανεύκολη η στραβή την ώρα του πάθους, και βεβαίως, αν είχα γεννηθεί πέντε-έξι χρόνια νωρίτερα, θα ήμουν αναμφίβολα ένας απ’ τους αναρίθμητους τριαντάρηδες που έσβησαν άδοξα, μες στη μοναξιά και την καταλαλιά της κοινωνίας.

Είχα, επιπλέον, την τύχη να γνωρίσω οροθετικούς που με βοήθησαν να επεκτείνω την εκπαίδευση και την αντίληψή μου, να καταλάβω τι σημαίνει να ζεις με ένα στίγμα που ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη επίσημη διάγνωση του έιτζ, παραμένει κραταιό.

Έτσι, κι ας διαφωνεί η βιολογία μου, νιώθω σαν να είμαι κι εγώ οροθετικός – θα μπορούσα πανεύκολα να είμαι, άλλωστε – και να λυπάμαι, και να οργίζομαι, όταν βλέπω την ασυγχώρητη έλλειψη πληροφόρησης που καθιστά το στίγμα πανίσχυρο.

Όχι, δεν θα κολλήσεις απ’ την τουαλέτα, τα σκεύη, τις αγκαλιές και τα φιλιά. Αποδεδειγμένα, αν ο οροθετικός παίρνει τα φάρμακά του, παύει να είναι μεταδοτικός – άρα δεν θα κολλήσεις ούτε με το σεξ, αν κι η προφύλαξη είναι κανόνας, για να είμαστε προστατευμένοι από τα ποικίλα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Έπειτα από δεκαετίες αγώνων, κι εκατόμβες νέων ανθρώπων, είναι επιτέλους ώρα να δούμε τον οροθετικό μας συνάνθρωπο με γνώση, σεβασμό και καλοσύνη. Το μόνο που μας κάνει διαφορετικούς είναι ένα χάπι τη μέρα. (Κι εγώ, που παίρνω πέντε καθ’ εκάστην, για να παραμένω υγιής, δεν νιώθω καμιά απολύτως διαφορά).