Η καταγγελία του Ορέστη Τζιόβα για γνωστό παραγωγό που χρωστάει παντού - «Έχει πλάτες στον χώρο»

«Χρωστάει ο άνθρωπος σε πάρα πολύ κόσμο»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Η καταγγελία του Ορέστη Τζιόβα για γνωστό παραγωγό που χρωστάει παντού - «Έχει πλάτες στον χώρο»

Μέσα από την εκπομπή «Πρωινό» ο Ορέστης Τζιόβας το πρωί της Τρίτης 21/12 κατήγγειλε γνωστό παραγωγό ότι του χρωστάει χρήματα από ταινία που έχει παίξει εδώ και πέντε χρόνια.

Μάλιστα, οι καταγγελίες δεν έχουν τέλος στον χώρο του θεάτρου καθώς άλλη μια βγήκε στην επιφάνεια για έναν πασίγνωστο ηθοποιό.

Οι δηλώσεις του Ορέστη Τζιόβα

«Είναι ένα χρέος προ 5 ετών. Ποτέ δεν καλύφθηκε. Η συμφωνία μου, όπως και των άλλων, ήταν να πληρωθούμε με την λήξη των γυρισμάτων. Δεν αφορούσε στην ολοκλήρωση της ταινίας ή την ολοκλήρωση της παραγωγής ή στη διανομή της στις αίθουσες.

Και τώρα επειδή πηγαίνουμε για παραγραφή χρέους, τον Φεβρουάριο κλείνουν 5 χρόνια, κινούμαστε τώρα όσο περισσότερο μπορούμε. Προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε με δικηγόρο, που δεν θέλω να ονοματίσω προφανώς, ο οποίος τελικά δεν φάνηκε να είναι τόσο με το μέρος μας γιατί μας πήγαινε προς την παραγραφή, δηλαδή με τακτική.

Χρωστάει ο άνθρωπος σε πάρα πολύ κόσμο. Υπήρξε ένα πρόβλημα με την τότε σύζυγό μου, θέμα υγείας, που του ζήτησα ευθέως να πάρω χρήματα, μου είπε ότι θα με βοηθήσει και μου φέρθηκε κατ΄αυτόν τον τρόπο μετά. Δεν έχει υπάρχει απλά αφερέγγυος…

Μου είπε θα με βοηθήσει στο πρόβλημα υγείας και όταν του ζήτησα τον λόγο “γιατί δεν με βοηθάς όπως μου είπες” μου μίλησε κατ΄αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν και συνάδελφοι που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση και είναι και ένα δείγμα ότι δεν φέρθηκε μόνο σε μας έτσι, ότι είναι τακτική του γενικότερα.

Δεν μου έκανε μήνυση, για καλό του μάλλον πραγματικά, γιατί πραγματικά δεν νομίζω να μπορούσε να δικαιωθεί. Φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει τον άνθρωπο να αποκαταστήσει τη φήμη του γιατί προφανώς έχει κάποιες πλάτες σ΄αυτό τον χώρο και συνεχίζει να δουλεύει. Έχει βγάλει τα “Bachelor”, έχει βγάλει τόσες ταινίες».

Ορέστης Τζιόβας για κίνημα #metoo: «Ξέρετε τι είναι να είσαι καθηγητής και να παρενοχλείς ερωτικά τους μαθητές;»

Μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα Enjoy ο Ορέστης Τζιόβας. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε για τα δύο δύσκολα χρόνια της καραντίνα αλλά και για το κίνημα #metoo όπου εξακολουθεί να απασχολεί ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που βγήκαν στην επιφάνεια.

Όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το #metoo, όσα ακούστηκαν για τον χώρο σας, όσα έγιναν με τις καταγγελίες και με τη Δικαιοσύνη να παίρνει θέση, τα περίμενες; Ήταν γροθιά στο στομάχι για τον χώρο σας;

«Δεν ήταν γροθιά στο στομάχι, γιατί όσα έκαναν ο κ. Λιγνάδης και ο κ. Φιλιππίδης ήταν σοβαρά νομικά ατοπήματα. Άρα αν κάνεις κακό θα το πληρώσεις, αργά ή γρήγορα. Για μένα αυτοί οι δύο συνάδελφοι πλήρωσαν την αλαζονεία τους».

Ο κ. Λιγνάδης δεν ήταν καθηγητής στο Αρσάκειο;

«Ξέρετε τι είναι να είσαι καθηγητής και να παρενοχλείς ερωτικά τους μαθητές σου; Απαράδεκτο. Οι γονείς τους θα έχουν φρικάρει. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, όσο διάσημος, ταλαντούχος, προσκείμενος στην εξουσία και αν είναι…

Ακόμη και στον κ. Λιγνάδη η κυβέρνηση του γύρισε την πλάτη και ας του εμπιστεύτηκε το Εθνικό Θέατρο. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης ο κ. Λιγνάδης, του ανέθεσε το Εθνικό με απευθείας ανάθεση. Αλλά όταν βγήκαν όλα αυτά τα νοσηρά στη φόρα δεν του χαρίστηκαν. Δεν είναι κανένας πάνω από τον νόμο», απάντησε ο ηθοποιός.

Και κατέληξε: «Το #metoo δεν μπορούσε να θαφτεί ως κίνημα, γιατί ζούμε πλέον στην εποχή του facebook, που όλα κοινοποιούνται, τίποτα δεν κρύβεται. Και να πληρώσεις για να μην βγει ένα σκάνδαλο στη δημοσιότητα, να πληρώσεις αδρά όλα τα μίντια , από το facebook πως θα ξεφύγεις;

Για μένα η ψυχική , η λεκτική και η σωματική βία στο θέατρο, στον ναό του πολιτισμού και της τέχνης, είναι αρρώστια και πληγή.

Δεν γίνεται η χαρά και η δημιουργικότητα του θεάτρου να αμαυρώνεται από τις κομπλεξικές συμπεριφορές πρωταγωνιστών ή σκηνοθετών που αρέσκονται να τσαλακώνουν προσωπικότητες και να υποτιμούν συναδέλφους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν».