«Ένα φιλαράκι από το Παρίσι σε σκέφτεται απόψε με ευγνωμοσύνη» - Το "αντίο" του Αλιάγα στον Φασιανό

«Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
«Ένα φιλαράκι από το Παρίσι σε σκέφτεται απόψε με ευγνωμοσύνη» - Το

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση πως έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε ένας από τους Έλληνες ζωγράφους που ξεχώρισε λόγω του ταλέντου του.

Έτσι, όπως είναι λογικό ο καλλιτεχνικός χώρος είναι σύσσωμος καθώς θρηνεί τον χαμό του μεγάλου εικαστικού. Ανάμεσα στα άτομα που θέλησαν να πουν το δικό τους "αντίο" ήταν και ο Νίκος Αλιάγας όπου δημοσίευσε μια ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.

Το τελευταίο "αντίο" του Αλιάγα

«Ο τελευταίος δεξιοτέχνης της ελληνικής ζωγραφικής έφυγε από τη ζωή αυτή την Κυριακή σε ηλικία 87 ετών. Ήταν ένας τεράστιος καλλιτέχνης, το αριστούργημά του πέρασε στο χρόνο χωρίς να σβήσει ποτέ. Μακριά από μόδες και τάσεις, η ζωγραφική του Φασιανού είχε πάντα τον δικό της χωροχρόνο εμπνευσμένο από την παιδική ηλικία, τη μυθολογία, τη βυζαντινή τέχνη και τις λαϊκές παραδόσεις.

Ο Αλέκος ήταν ένα ευχάριστο πλάσμα, ένας ελεύθερος και γενναιόδωρος άνθρωπος, μας άρεσε να μιλάμε για το Μεσολόγγι και τις κοινές μας ρίζες, το Παρίσι όπου ο ζωγράφος έζησε σχεδόν σαράντα χρόνια… Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στο σπίτι του πριν από δύο χρόνια, πήγαμε να τον δούμε μαζί με έναν φίλο ένα ηλιόλουστο πρωινό του Φεβρουαρίου. Ήταν κουρασμένος φυσικά αλλά στα μάτια του είδα φτερά, ήλιους, μυρωδιές από μπισκότα κανέλας και παιδικά γέλια στο ποδήλατο.

Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου, τις προσευχές και τα συλλυπητήρια μου στη Μαρίζα Φασιανού και τα παιδιά. Καλό ταξίδι αγαπημένε Αλέκο, αιωνία η μνήμη σου. Ένα φιλαράκι από το Παρίσι σε σκέφτεται απόψε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».

Λίγα λόγια για τον Αλέκο Φασιανό

Γεννήθηκε στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία.

Θλίψη - Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο.

Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων.

Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του. Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση.