Θανατηφόρο τροχαίο Μονογυιού: Τι λέει ο πραγματογνώμονας για τις συνθήκες του δυστυχήματος

«Το θέμα είναι ότι...»

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Θανατηφόρο τροχαίο Μονογυιού: Τι λέει ο πραγματογνώμονας για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Σοκαρισμένη είναι ακόμα η κοινή γνώμη μετά το θανατηφόρο τροχαίο του Τζώρτζη Μονογιού το βράδυ της Πέμπτης (13/01) στην περιοχή της Βούλας. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ η σύζυγός του νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Αλέξης Κούγιας, η σύζυγός του Μονογυιού ακόμα δεν γνωρίζει ότι έχει χάσει τον άνδρα της.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά με τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τα οποία συνέβη το τροχαίο ο πραγματογνώμονας, Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.

Οι δηλώσεις του πραγματογνώμονα για το μοιραίο δυστύχημα

«Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το δυστύχημα του Βακάκη πριν από δύο χρόνια. Θα απασχολήσει τους συναδέλφους πραγματογνώμονες το σε τι κατάσταση ήταν τα ελαστικά του οχήματος, η κατάστασή τους. Αυτά που είναι για πίστα δεν έχουν χάραξη. Είναι ένα όχημα με τεράστια ισχύ. Οι χειρισμοί που μπορεί να κάνει ένας οδηγός είναι να απενεργοποιήσει ορισμένα συστήματα. Δεν υπάρχει απενεργοποίηση του “κόφτη” απλά από το χρήστη, πρέπει να γίνει σε συνεργείο. Μιλάμε για συστήματα που βοηθούν το όχημα να έχει σταθερή συμπεριφορά στο δρόμο», ανέφερε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.

«Το αυτοκίνητο είναι απολύτως νόμιμο να κυκλοφορεί στο δρόμο, βάσει προδιαγραφών. Τα λάστιχα έχουν χάραξη, ελαφριά. Για να πάρει κανείς τη μέγιστη πρόσφυση από αυτό το λάστιχο, πρέπει να έχει φτάσει σε κάποια θερμοκρασία, στην οποία σίγουρα δεν είχαν φτάσει. Φεύγει εύκολα από το δρόμο γιατί έχει πάρα πολύ δύναμη. Αν ο οδηγός έχει απενεργοποιήσει το traction control από ένα διακόπτη στο τιμόνι, μπορεί να καταλήξει εκτός δρόμου με ένα απότομο γκάζι», είπε ο Μιχάλης Γεωργιάδης, διευθυντής του GO CAR, ενώ πρόσθεσε;

«Το γιατί πήρε τόσο εύκολα φωτιά είναι περίεργο. Η Ferrari είχε κάνει ανάκληση κάποιων μοντέλων. Δεν ξέρουμε αν το αυτοκίνητο αυτό είχε ανακληθεί»

«Οι κατασκευαστές γνωρίζουν ότι έχουν ειδικά χαρακτηριστικά στην οδήγησή τους. Οι εταιρίες καλούν τους ιδιοκτήτες για να τους εκπαιδεύσουν στην ειδική χρήση αυτών των οχημάτων», σημείωσε ο πραγματογνώμονας, ενώ σχετικά με τη φωτιά στο όχημα τόνισε ότι «Στην περίπτωση Βακάκη είχαμε συμπίεση της δεξαμενής. Η φωτιά η συγκεκριμένη φαίνεται να συντηρείται από διαρροή καυσίμου. Ο πραγματογνώμονας θα ελέγξει το κομμάτι αυτό».

Οι δηλώσεις του Γιώργου Πατούλη για το θανατηφόρο τροχαίο

Ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, σε τηλεφωνική σύνδεση που είχε με το «Χαμογέλα και Πάλι» μίλησε για το θανατηφόρο τροχαίο του Τζώρτζη Μονγυιού, το βράδυ της Πέμπτης 13/01 και κλήθηκε να απαντήσει στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα στο σημείο που έγινε το θανατηφόρο τροχαίο, που στοίχησε τη ζωή του 45χρονου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την αποκάλυψη του αδερφού της Σωτήρη, η κατάσταση της υγείας της συζύγου του Μονογυιού, Αθηνάς Κοντοπάνου είναι αρκετά κρίσιμη και ακόμα δεν της έχει γνωστοποιηθεί το μοιραίο γεγονός.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην οδική κυκλοφορία και γι’ αυτό βλέπετε μεγάλες ασφαλτοστρώσεις και φωτισμούς LED, αλλά απο εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι μας να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εργαλείο όταν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο και θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες στο πως το χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Συγγρού και η Κηφισίας σε κάποιο σημείο, όπου εκεί κανείς μπορεί να κινείται με υψηλές ταχύτητες. Υπάρχουν και δρόμοι εντός αστικού ιστού, που το όριο τους είναι τα 50 χιλιόμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε:

«Αντιλαμβάνεστε ότι θέλει ειδική εκπαίδευση και να γίνει κατανοητό ότι εδώ δεν έχουμε δρόμους που να δίνουν την δυνατότητα να πας σε μία πίστα να τρέξεις. Θέλει τεράστια εμπειρία και εκπαίδευση. Αν αυτό το όχημα ήταν στα Λιμανάκια, αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί;».

Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Όταν λέμε ότι είναι δρόμος που περνάει από κατοικίες δεν μπορεί να παίρνει το εργαλείο στα χέρια του και να σκοτώνει ανθρώπους. Τι θέλουμε; Να κάνουμε μία σιδηρόφραχτη επειδή κάποιοι παιρνουνε τα εργαλεία στα χέρια τους και δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν; Δεν μιλάω για τη συγκεκριμένη υπόθεση» και έκλεισε λέγοντας: «Θέλουμε να προσέχουμε, να είμαστε εκπαιδευμένοι οδηγοί και σοβαροί».