Κατερίνα Βρανά: «Φοβήθηκα μόνο μια στιγμή, όταν πήγα να τυφλωθώ»

«Το άγχος μου είναι πως οι Έλληνες φοβούνται να μιλήσουν για την αναπηρία»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Κατερίνα Βρανά: «Φοβήθηκα μόνο μια στιγμή, όταν πήγα να τυφλωθώ»

Η Κατερίνα Βρανά βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19/01 στην εκπομπή «Στούντιο 4» όπου μίλησε για τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της ενώ από την άλλη, μίλησε επίσης και για την συζήτησή της με την Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία περνάει τον δικό της Γολγοθά.

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Βρανά

«Είναι μεγάλο λάθος να μη λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αξιολογείς τα πράγματα. Όταν γίνεται κάτι καλό, προσπαθώ να το χαρώ. Όταν φοβάσαι πολύ, δεν ζεις. Φοβήθηκα μόνο μια στιγμή, όταν πήγα να τυφλωθώ.

Στο νοσοκομείο δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα είναι η ζωή μου. Η ζωή μου ήταν χαοτική πριν αρρωστήσω, είχε ξεκινήσει η διεθνής μου καριέρα. Είχα παραμελήσει τον εαυτό μου, είχα συμπτώματα επί ένα χρόνο. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπηρων οδηγών στην Ευρώπη. Γελάω πολύ με τον εαυτό μου.

Το άγχος μου είναι πως οι Έλληνες φοβούνται να μιλήσουν για την αναπηρία. Μου αρέσει πάντα να λέω σαχλαμάρες, δεν είχα πάντα την ατάκα. Όλη η οικογένειά μου αυτοσαρκάζεται, όπως εγώ. Το χειρότερο που μπορεί να μου κάνει κάποιος είναι να με πει άνθρωπο με ειδικές ικανότητες. Ούτε πετάω λέιζερ από τα μάτια μου, ούτε περπατάω στον τοίχο, αυτό είναι ειδική ικανότητα. Είμαστε άτομα με αναπηρία.

Η οικογένειά μου με αντιμετωπίζει όπως και πριν. Η όρασή μου βελτιώνεται αργά και σταθερά. Δεν μπορώ να γράψω και να βαφτώ, μου λείπει να χορεύω. Ήταν τεράστια πρόκληση να δουλέψω στο θέατρο, νιώθω απόλυτα ασφαλής με τον Γιώργο Καπουτζίδη. Ο κόσμος έρχεται και μου μιλά χωρίς δισταγμό. Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι τα καλύτερα παιδιά. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να μιλάς με έναν επαγγελματία ψυχολόγο.

"Έλεγα λίγο ακόμα, δεν πειράζει που έκανα εμετό κάθε δύο μέρες" - Συγκλονίζει με την υγεία της

Η Κατερίνα Βρανά ήταν καλεσμένη το πρωί της Κυριακής (28/11) στην εκπομπή Dot και μέσα σε όλα μίλησε για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας της που την άφησε ανάπηρη.

«Πλέον έχω μεγαλύτερη αίσθηση πνευματικότητας. Δεν πιστεύω σε έναν Θεό αλλά όταν ξύπνησα από το κώμα κατάλαβα ότι είμαι μέρος ενός μεγαλύτερου πράγματος το οποίο είναι γεμάτο αγάπη. Είχα ήδη αυτοάνοσο στον έντερο και αγνόησα κάθε σημάδι. Δεν είχα πάει να το κοιτάξω. Το 2016 δεν έκατσα πάνω από δύο εβδομάδες. Έλεγα λίγο ακόμα, δεν πειράζει που έκανα εμετό κάθε δύο μέρες.

Όταν ξύπνησα από το κώμα και δεν μπορούσα να μιλήσω η οικογένειά μου πανηγύρισε. Όταν πήγα να πεθάνω έβλεπα ότι κάνω γιόγκα. Η πολιτική ορθότητα είναι ένα εργαλείο για να ανοίξει ένας διάλογος, δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αν πάρουμε τη δικιά μου περίπτωση, η σωστή λέξη για την κατάσταση μου είναι “ανάπηρος”. Επειδή όμως ισούται με το σακάτης δεν το λέμε. Η κακιά λέξη είναι το σακάτης.

Όταν κάνω αστείο για την αναπηρία μου είναι πολιτικά ορθό γιατί το κάνω εγώ για τον εαυτό μου. Προτίμησα να εμβολιαστώ γιατί ο Covid αφήνει κατάλοιπα. Και δεν θέλω άλλα! Πόσα πια! Όλο αυτό το “εμβολιαστές-αντιεμβολιαστές” αφήνει ξεκρέμαστους ανθρώπους σαν κι εμένα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν και δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Την πληρώνει ο πιο αδύναμος».