Βαρύ πένθος για τον Βασίλη Σκουλά - Έφυγε από τη ζωή ο ανιψιός του

Που και πότε θα γίνει η κηδεία

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Βαρύ πένθος για τον Βασίλη Σκουλά - Έφυγε από τη ζωή ο ανιψιός του

Λίγο καιρό μετά τον θάνατο της γυναίκας του Βασίλη Σαλέα, πολύ δύσκολες ώρες περνάει και η οικογένεια του Βασίλη Σκουλά, καθώς έφυγε από τη ζωή ο ανιψιός του, γιός του αδερφού του Γιώργη Σκουλά.

Πέθανε ο ανιψιός του Βασίλη Σκουλά, Αλκιβιάδης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα anogi.gr: «Την θλίψη σκόρπισε στα Ανώγεια το πρωινό της Παρασκευής, η είδηση του ξαφνικού θανάτου, του Αλκιβιάδη Σκουλά (του Σακούλα) σε ηλικία μόλις 57 ετών. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ελεήμονος, στο Μασταμπά στο Ηράκλειο.

Η σορός θα βρίσκεται στο Ναό στις 9 π.μ. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Ένας εξαιρετικός Ανωγειανός, που για χρόνια δούλευε στην Εθνική Τράπεζα και αφήνει πίσω του, τη σύζυγο του Μαρία και τα παιδιά του Γιώργο και Αργυρώ».

Ο σπουδαίος λυράρης Βασίλης Σκουλάς.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Σκουλά

Ο Βασίλης Σκουλάς (Ανώγεια Ρεθύμνου, 3 Φεβρουαρίου 1946) είναι Έλληνας τραγουδιστής και λυράρης.

Γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης στις 3 Φεβρουαρίου του 1946.[1] Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.

Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί, ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης. Έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί.

Καλλιτεχνικό Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τον πρώτο του δίσκο ηχογράφησε το 1965,ο οποίος περιείχε κοντυλιές με τον Θανάση Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη, ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος 33 στροφών το 1969.

Ο Βασίλης Σκουλάς όμως έκανε τη σημαντικότερη δισκογραφική του δουλειά και άρχισε να συνεργάζεται με έντεχνους Έλληνες συνθέτες από το 1980, με το δίσκο "Σεργιάνισμα στην Κρήτη". Ακολούθησαν η "Κρητική ανθολογία", "Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού" σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, και πολλοί άλλοι.

Την περίοδο 1981-85 είχε πραγματοποιήσει μια σειρά, από εμφανίσεις στην Αθήνα στο θέατρο Παρκ, στο έργο "Καφενείον η Ελλάς" και στο θίασο του Γιάννη Βόγλη, στη θεατρική παράσταση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη "Καπετάν Μιχάλης", στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πορεία του Βασίλη Σκουλά θα αλλάξει όταν το 1995 συμμετείχε σε δύο τραγούδια στο μουσικό έργο "Αιολία" του Μιχάλη Νικολούδη, ερμηνείες οι οποίες τον έκαναν να στραφεί και στο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι.

Το 2002 κυκλοφόρησε διπλός δίσκος με μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του και διασκευές σε διάφορα κλασσικά Κρητικά τραγούδια και χορούς.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 ο Βασίλης Σκουλάς έκανε μια επιτυχημένη εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού που λόγω της μεγάλης απήχησης του κόσμου επαναλήφθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο Βασίλης Σκουλάς διατηρεί μέχρι σήμερα, το ίδιο πάθος και μεράκι, να δημιουργεί και να διατηρεί το δικό του στέκι εμφανσεων, την πασίγνωστη ταβέρνα "Ντελίνα", στο χωριό του, τα Ανώγεια.