Η εξομολόγηση της Ελεονώρας Μελέτη για την κατάψυξη ωαρίων - "Το όφειλα στον εαυτό μου..."

"Έχει αρχίσει να σπάει αυτό το ταμπού"

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η εξομολόγηση της Ελεονώρας Μελέτη για την κατάψυξη ωαρίων -

Με αφορμή το πολύ σύνηθες πλέον θέμα, της κατάψυξης ωαρίων, που απασχολεί τον τελευταίο καιρό πλήθος γυναικών, και το ταμπού που έχει δημιουργηθεί χωρίς λόγο γύρω του, μίλησε η Ελεωνόρα Μελέτη στον αέρα της εκπομπής της Mega Καλημέρα.

Μετά της δηλώσεις της Ανθής Σαλαγκούδη, η οποία μετά την Κατερίνα Καινούριου και τη δική της αποκάλυψη σχετικά με το θέμα, ανέφερε πως έχει προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων, η παρουσιάστρια πήρε το λόγο και έκανε και εκείνη τη δική της αποκάλυψη επί του θέματος.

Η εξομολόγηση της Ελεωνόρας Μελέτη

«Σαν διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Ιατρικά είναι εύκολο. Δεν πονάει. Ψυχολογικά είναι το δύσκολο. Η γυναίκα που καλείται να κάνει μια ωοκατάψυξη έχει έναν λόγο που το κάνει.

«Έχει αρχίσει να σπάει το ταμπού. Ο γιατρός μου μού μίλησε για την ωοκατάψυξη στα 35. Μου είπε να την κάνω στα 38. Ολοκλήρωσα τη διαδικασία έχοντας γνωρίσει τον Θοδωρή και απλά δεν έβαλα τέλος στη διαδικασία γιατί το όφειλα στον εαυτό μου. Η γυναίκα που κάνει κάτι τέτοιο κρίνεται.

Είναι κάτι που οι γυναίκες πρέπει να το σκεφτούν αν είναι σε μια κομβική φάση, χωρίς φόβο. »

Κατάψυξη ωαρίων - Υπάρχουν και τα μειονεκτήματα

Η κατάψυξη ωαρίων, είναι πλέον ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους, ώστε να γίνει μητέρα οποιαδήποτε γυναίκα αισθάνεται πως μεγαλώνει και θέλει να εξασφαλίσει πως όταν θελήσει, θα μπορέσει να προσπαθήσει και να κάνει παιδί. Αυτή η δυνατότητα έχει δώσει χαμόγελο σε πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο, ωστόσο δεν πάυει να είναι μια δύσκολη δαδικασία και όπως καθετί, έχει και αυτήτα μειονεκτήματά της.

Ο κοινά αποδεκτός κίνδυνος έχει να κάνει κυρίως με την πιθανότητα εμφάνισης υπερδιέγερσης των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ορμονικής θεραπείας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ναυτίας, εμετών και κοιλιακού πόνου, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσουν τη νοσηλεία των ασθενών.

Επιπλέον πολλοί μιλούν για αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών, με τα αποτελέσματα ωστόσο των ερευνών να παραμένουν μέχρι σήμερα αντιφατικά.

Παράλληλα οι γυναίκες, οι οποίες θα επιθυμήσουν να τεκνοποιήσουν με τα κατεψυγμένα τους ωάρια, θα εκτεθούν στα ρίσκα της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και στα μειονεκτήματα της τεκνοποίησης σε μεγάλη ηλικία. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την πιθανότητα πολύδυμης κύησης, εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη στην εγκυμοσύνη, πρόωρου τοκετού, πραγματοποίησης καισαρικής τομής και γέννησης μωρού με υπολειπόμενο σωματικό βάρος.

Βέβαια οι νέες, υγιείς και γόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται στην μέθοδο θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα δεδομένα σχετικά με τους παραπάνω κινδύνους βασίζονται σε μελέτες ενός διαφορετικού πληθυσμού γυναικών, μεγαλύτερων δηλαδή ηλικιακά γυναικών, με πιο γηρασμένα ωάρια και με προβλήματα υπογονιμότητας.