Πήρε αναβολή η δίκη για την διαθήκη του Άκη Τσοχατζόπουλου - Τι συνέβη

Η Βίκυ Σταμάτη και ο ξάδερφος του κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή αν κριθούν ένοχοι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πήρε αναβολή η δίκη για την διαθήκη του Άκη Τσοχατζόπουλου - Τι συνέβη

Η υπόθεση του «χρυσού ασφαλιστήριου συμβολαίου» της Ελβετίας, ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων (481.000 ευρώ) βγήκε στο φως πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Η δικογραφία αυτή συνδέεται με μαύρο χρήμα και βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον της Δικαιοσύνης και φέρνει αντιμέτωπη τη Βίκυ Σταμάτη, χήρα του πρώην υπουργού, αλλά και τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα ακόμη και με το ενδεχόμενο να βρεθούν στη φυλακή.

Η δίκη που ήταν προγραματισμένη να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σήμερα, πήρε αναβολή για τις 25 Φεβρουαρίου. Στο δικαστήριο βρέθηκε σήμερα ο Νίκος Ζήγρας, ενώ η Βίκυ Σταμάτη ήταν απούσα. Η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έρχεται στον απόηχο δηλώσεων από την πλευρά της Βίκυς Σταμάτη για ύπαρξη διαθηκών του εκλιπόντος συζύγου της και τη δέσμευσή της να παραδώσει στο ελληνικό κράτος τα όποια στοιχεία προκύψουν από αυτές ώστε οι αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα.

Ανεξάρτητα, όμως, από το όποιο περιεχόμενο των διαθηκών αυτών, το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση με το «χρυσό ασφαλιστήριο συμβόλαιο» της Ελβετίας οδηγείται στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα χρήματα του συμβολαίου αυτού, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, προέρχονται από ποσά που ο εκλιπών είχε λάβει ως δώρο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.Για την υπόθεση αυτή το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) είχε καταδικάσει τον Οκτώβριο του 2020 τη Βίκυ Σταμάτη και τον Νίκο Ζήγρα σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Επίσης, είχε επιβάλει στον καθέναν χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι ίδιες ποινές είχαν επιβληθεί και στον εκλιπόντα πρώην υπουργό. Ωστόσο και στους τρεις το δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστολή στην έκτιση των ποινών τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η αναστολή, δηλαδή, έχει ισχύ μέχρι να εκδοθεί η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η οποία, δεν αποκλείεται να εκδοθεί ακόμη και σήμερα. Αν με αυτή οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν εκ νέου και τους επιβληθεί κάθειρξη άνω των πέντε ετών, τότε, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να την εκτίσουν.

Άκης Τσοχατζόπουλος αναβολή της δίκης

Η υπόθεση που αφορά τον Τσοχατζόπουλο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δικαιοσύνης, η υπόθεση αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ελβετικής εταιρείας Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG. Το συμβόλαιο είχε συνάψει τον Δεκέμβριο του 1998 ο Ακης Τσοχατζόπουλος καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων στην εταιρεία με επιταγή της τράπεζας Credit Lyonnais Suisse S.A.

Μέσω του συμβολαίου αυτού ο Νίκος Ζήγρας εισέπραττε ετήσια σύνταξη 33.147,60 ελβετικών φράγκων και αντίστοιχα η Βίκυ Σταμάτη 30.167,60 ελβετικά φράγκα, επίσης κάθε έτος. Επιπλέον, ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου φέρεται να έλαβε κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία και μετά τη λύση του συμβολαίου το υπόλοιπο της αξίας του που υπολογίζεται σε 359.060,40 ελβετικά φράγκα. Συνολικά και στους τρεις αποδίδεται ότι εισέπραξαν από κοινού 773.989,20 ελβετικά φράγκα τα οποία «ξέπλυναν» μέσω της εν λόγω ασφαλιστικής σύμβασης, ενώ το ποσό αυτό προέρχεται από δωροδοκία του Τσοχατζόπουλου.

Σε πρώτο βαθμό ο Νίκος Ζήγρας είχε δηλώσει αθώος και είχε υποστηρίξει ότι το ζεύγος Τσοχατζόπουλου είχε συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χρησιμοποιώντας εν αγνοία του το όνομά του και το διαβατήριό του. Από την πλευρά της, η Βίκυ Σταμάτη είχε ισχυριστεί ότι ο σύζυγός της είχε συνάψει το συγκεκριμένο συμβόλαιο με αποδέκτη την ίδια και ότι στο τέλος κάθε χρόνου λάμβανε 40.000 ελβετικά φράγκα. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει, δεν είχε ζητήσει ούτε είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά από το 2013 μέχρι και σήμερα. «Ο άνδρας μου μού είπε ότι ο Ζήγρας θέλησε να οικειοποιηθεί τα πάντα», είχε προσθέσει.