Εκτός Χαμογέλα και Πάλι η Σίσσυ Χρηστίδου - Η ανακοίνωση του Παύλου Σταματόπουλου

Βαρύ το κλίμα στο πλατό

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Εκτός Χαμογέλα και Πάλι η Σίσσυ Χρηστίδου - Η ανακοίνωση του Παύλου Σταματόπουλου

Μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής της βιώνει η Σίσσυ Χρηστίδου, η οποία πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε πως η μητέρα της έφυγε από τη ζωή. Η παρουσιάστρια δεν εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου (5/2) στην εκπομπή και ο Παύλος Σταματόπουλος ήταν αυτός που έκανε την ανακοίνωση στους τηλεθεατές.

Μαζί με τον Παύλο Σταματόπουλο στο πλατό, πέρα από την ομάδα του Χαμογέλα και Πάλι, εμφανίστηκε η Κατερίνα Ζαρίφη η οποία όπως εξήγησε ο παρουσιαστής ήρθε να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Η ανακοίνωση του Παύλου Σταματόπουλου για τη Σίσσυ Χρηστίδου

«Σήμερα είναι μια αρκετά δύσκολη μέρα. Όσοι παρακολουθείτε τη Σίσσυ στα social media έχετε καταλάβει γιατί απουσιάζει από την εκπομπή.

Έχασε την πολυαγαπημένη της μητέρα και δεν μπορεί να είναι στη θέση της αν και είναι φοβερή επαγγελματίας. Θα την αφήσουμε να θρηνήσει, να αποχαιρετήσει τη μητέρα της και σε λίγες μέρες θα είναι πάλι εδώ.

Η αγάπη μας, τα συλλυπητήριά μας, η αγκαλιά μας θα είναι μαζί της και μιλάω και εκ μέρους των παιδιών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλείς πάντα φίλους για βοήθεια» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Σταματόπουλος.

Από τι έπασχε η μητέρα της Σίσσυς Χρηστίδου

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, ή ΧΜΛ, είναι καρκίνος του αίματος και του μυελού των οστών κατά τον οποίο ο οργανισμός παράγει υπερβολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ο όρος ‘χρόνια’ σημαίνει ότι πρόκειται για έναν καρκίνο με σχετικά αργή εξέλιξη, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί χρόνια πριν εξελιχθεί. Ο όρος ‘μυελογενής’ αναφέρεται στον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων που παράγονται σε υπερβολικό αριθμό. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι έχουν ΧΜΛ στην πρώιμη, χρόνια φάση και πολλοί παραμένουν στη χρόνια φάση αρκετά χρόνια χωρίς η νόσος να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη φάση.

Όλοι σχεδόν οι ασθενείς με ΧΜΛ έχουν μια χρωμοσωμική ανωμαλία που ονομάζεται χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας – πρόκειται για μια αμοιβαία αντιμετάθεση του γενετικού υλικού επί των χρωμοσωμάτων 9 και 22 – η οποία εμφανίζεται σε 95% των ασθενών που παρουσιάζουν τη νόσο. Το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας παράγει ένα μη φυσιολογικό γονίδιο που ονομάζεται BCR-ABL και δίνει σήμα στον μυελό των οστών να συνεχίσει να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια.

Πως αντιμετωπίζεται

Το γονίδιο BCR-ABL είναι η κύρια αιτία της θετικής στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+) ΧΜΛ. Η έρευνα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙ), οι οποίοι αναστέλλουν ειδικώς την ικανότητα του γονιδίου BCR-ABL να στέλνει σήματα για την παραγωγή καρκινικών λευκών αιμοσφαιρίων. Σήμερα, στόχος της θεραπευτικής αγωγής για την θετική στο γονίδιο Φιλαδέλφειας (Ph+) ΧΜΛ είναι να υπάρχουν λιγότερα λευχαιμικά κύτταρα στον οργανισμό μέχρι μια δεδομένη χρονική στιγμή και να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου. Με την θεραπεία με ΤΚΙ, η ποσότητα του γονιδίου BCR-ABL μειώνεται.

Η πρόοδος στη θεραπευτική αγωγή της ΧΜΛ έχει ως αποτέλεσμα παρατεταμένες ανταποκρίσεις και βελτίωση στην συνολική επιβίωση σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί ασθενείς να έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.